Ное. 13 2012

Община Ловеч стартира нова обществена поръчка за сметосъбирането и сметоизвозването за 34-те населени места,без да има анализ кое е по-изгодно за жителите – външна фирма или общинско предприятие да обслужва селата

Прочетено2353пъти

Според кмета на община Ловеч Минчо Казнджиев, договора по сметосъбирането и сметоизвозването за 34-те населени места изтича през 2013 година

Павлин Иванов

По повод публикуваната обява за стартиралата от Община Ловеч обществена поръчка за Сметосъбиране и сметоизвозване в 34-те населени места в Община Ловеч до Регионалното депо за отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин , на вчерашният брифинг, кмета Казанджиев направи своя коментар.

Още на първият въпрос на „Ловеч днес“, кое налага обявяването на нова обществена поръчка, три години преди да изтече договора с А.С.А България по договора за селата (през 2015 г. – бел.р.), градоначалника контрира, като заяви „Кой каза, че има 3 години до изтичането на договора?“. Казанджиев заяви категорично, че договора изтича през 2013 година, а мотивите са стартиране на процедурата по обществената поръчка са „другите изисквания – размера на средствата“.

Тъй като обществената поръчка е за определен период от време и определена цена, и когато едното от двете се изчерпи, трябва да бъде обявена нова обществена поръчка, обясни Казанджиев. Според него, в тези години, ежегодно са увеличавани съдовете за отпадъци по селата, и с решение на Общински съвет цената на услугата е увеличавана ежегодно, в края на тази година се изчерпва лимита от средства по тази поръчка и това е причината за стартиране на процедурата. Иначе, всичко от там нататък става незаконно като плащане, обяви градоначалника. По договора има рамка в пари и срок, според Закона за обществените поръчки и когато едното от двете се изчерпи, трябва да бъде обявена нова поръчка.

Следващият въпрос на „Ловеч днес“ беше, защо не е обсъждана нова конструкция – създаване на общинско предприятие, което да изпълнява тази дейност, с оглед на това, че отпадъците са наши, парите от ТБО са наши, съдовете по селата са наши, и от фирмата концесионер се иска единствено да назначи няколко човека персонал и да организира работа, т.е. общината може да се справи сама. Ако има общинско предприятие, то много по-лесно може да се контролира, ще бъде по-ефективно и много по-гъвкаво.

Минчо Казанджиев отговори, че има логика в подобно предложение, но е въпрос на цялостна организация и подготовка, нещо, което не може да стане за толкова кратък период от време. При всички случаи, аз съм сигурен, че цената на услугата няма да бъде по-скъпа от тази, която би следвало да се приложи при създаване на общинско предприятие. Създаването на общински предприятие ще изисква назначаване на служители, които да обслужват камионите, трябва да има отчетност, т.е. счетоводител, т.е. трябва да има хората, които трябва да бъдат отделно назначени, обясни кмета.

Ако се направи един пълен анализ, не е сигурно дали ще бъде по-евтино, смята градоначалника. Практиката показва в болшинството общини, че това обслужване се прави от фирми, които имат подготовка и опит. Подобни неща могат да се правят в малки общини, като Летница. За малки общини е може би по-удачно, но когато става въпрос за община с толкова много населени места като ловешката, тогава е по-сложно и трябва да се направи една много ясна и точна сметка, доколко и как е възможно, каза Казанджиев.

Според него, общините трябва да насочат своето внимание и дейност, най-вече към специфични за общината дейности. Докато комунално-битовата дейност е специфична и би следвало да се извършва от подготвени предприятия, смята Казанджиев.

Кмета на община Ловеч заяви, че на този етап няма аргументи, които да натежат в едната или другата посока, отговаряйки на констатацията на „Ловеч днес“, че към момента явно няма анализ и аргументи относно това, кое е по-изгодно за жителите на общината – външна фирма или общинско предприятие.

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd/

%d блогъра харесват това: