Община Ловеч обявява конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението на Ловеч от османско иго“

Прочетено1825пъти

Община Ловеч обявява конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението на Ловеч от османско иго“. Конкурсът се посвещава на честването на 140 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление.

Община Ловеч съвместно с Регионален исторически музей – Ловеч, Художествена галерия – Ловеч, и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч, подготвят издаването на детска книжка „Освобождението на Ловеч от османско иго“, включваща детски рисунки. Книжката ще бъде представена в навечерието на 22 август 2017 г. в рамките на програмата на Община Ловеч за честванията на 140 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление.

Уредниците от Регионален исторически музей – Ловеч, са подготвили текста на книжката, представящ историческите боеве за освобождението на Ловеч.

На нейните страници има празни рамки, които всички желаещи ученици могат да попълнят със своите рисунки, чрез участие в конкурса.

Така заедно с младите таланти на Ловеч ще създадем своята детска книжка, посветена на Освобождението на Ловеч от османско иго.

Община Ловеч предоставя текста на книжката във всички училища и ЦПЛР-ОДК Ловеч. Към нея са приложени картини и снимки, свързани с битките за освобождението на гр. Ловеч.

Екскурзоводите от Регионален исторически музей са подготвили беседи за участниците в конкурса за детска рисунка и посещение на паметните места, свързани с Освобождението на Ловеч.

Срок за представяне на творбите 02.03.2017 г.

Награждаването на участниците в конкурса ще се проведе на 22.08.2017 г. по време на честванията на 140 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление.

Творбите, класирани на първо, второ и трето място във всяка възрастова група, се включват в детската книжка „Освобождението на Ловеч от османско иго“. Авторите ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди. Всички участници ще получат грамота за участие в конкурса и екземпляр от изданието. А най-добрите рисунки ще бъдат експонирани в изложба.

Регламентът на конкурса може да се види на сайта на Община Ловеч в раздела“ Обяви и съобщения“.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba/

2 коментара

  1. BRAVO!!!!!!

  2. Османците народностното разгледани не са съставени от една единствена народност , най-основно те са смесица от северно-ирански народности (Тохари ,Скити,Миди,Согди,Хорезмийци) смесени частично с древни Монголци и възприели цялостно алтайският език на тези древни Монголци изоставяйки своите опървични  ирано-сродни езици завинаги и произнасяйки с по -твърдо иранско наречие възприетият от тях алтайски език на повелителите им Монголци .Това им е основната същост на Османските Тюркути и когато една голяма част от тези ирано-монголи по кръв завоеватели нахлува в Мала Азия(като преди това вече е отхвърлила старите си Алтайски Божества и е възприела доброволно от арабски търговци,с които иначе няма кръвни и езикови връзки арабската вяра на пророк Мохамед Арабски -Мохамеданството /Ислям) , там в Мала Азия  също се смесват допълнително  с не по-малко зли от тях местни Мало Азийски народности като Асирийци ,Хети ,Лувийци и така пъстро смесени тези изверги коварно възползвайки се от тогава силно разпокъсаните държави и разединени и враждуващи помежду си народи на Юго-източна Европа успяват лесно да нахлуят ,завладеят и поробят цяла огромна юго-източна Европа като гибелните последствия за покорените народи са болезнено осезаеми даже и днес в безкрайно много отношения, като не на последно място една от големите злини извършени от Тюркутите е тази ,че умишлено са улеснили преселването на милиони зли и вродено грабливи и кръвожадни Ромо-индо-цигани от родната им Северна Индия ,за да ги използват най-коварно  като грабители и палачи над поробените народи и особено за нас Българите ,един навик ,който си оставя в сила и до ден днешен ,както Ромо-индо-циганите през седмица ,две убиват Българи и даже Български деца и обитаващите България Тюркути и сродните им по произход и език Гагаузи и Татари доволно и злорадо протриват ръце ….