Ное. 12 2014

Община Ловеч и Ловчанската митрополия организират панихида за почитане паметта на жертвите при пътно-транспортни произшествия

Прочетено849пъти

novhram27101411Община Ловеч и Ловчанската митрополия организират панихида за почитане паметта на загиналите при катастрофи. Това ще стане на 16 ноември, когато ще отбележим Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия.

Панихидата ще бъде отслужена ловешкото свещенство в катедралния храм „Св. Троица“ (около 11 ч. след литургията).

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия. На този ден във всички страни по света се отдават почит и внимание към загиналите и пострадалите при катастрофи.

За първи път денят е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията “Мир на пътя” поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни. Световният ден стимулира църквата, училищата, общините, отговорните държавни институции да обърнат по-сериозно внимание на жертвите от пътно-транспортните инциденти.

„Нека всички се включим в инициативата и така заедно да отдадем нашата голяма почит към загиналите на пътя и изкажем съболезнования към техните семейства. В деня на почит нека бъдем съпричастни и към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – пожарникари, полицаи, лекари, медицински сестри.“ С тези думи се обръща към гражданите кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. „Да бъдем по-внимателни и толерантни едни към други независимо дали сме пешеходци, пътници или сме зад волана“ – апелира и областният управител Милко Недялков, отправил призив към кметовете на общини в областта да създадат организация за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b8-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8/

%d блогъра харесват това: