Община Летница влага 250 000 лв. собствени средства в изграждане на лековит минерален басейн до Крушунските водопади

Прочетено4973пъти

 

Павлин Иванов

Една от най-популярните туристически дестинации в България през последните години– невероятните Крушунски водопади, ще продължи да привлича и задържа туристи с нов минерален лековит басейн. Това съобщи вчера за „Ловеч днес“ кмета на община Летница д-р Красимир Джонев.

Днес ще бъде тествана и регулирана специалната помпа, като от резултата ще стане ясно и бъдещето на местния проект.

Очаква се минералната вода да излезе с температура около 60 градуса, 12% минерализация, 15 л/с дебит. Водата дава индикации за лечение на псориазис и микози, изхождайки от състава й и медицинските анализи, които са правени преди повече от 20 години.

Според биохимичните, физикохимични и медицинксите анализи, тази вода съдържа сулфити, сулфати и флуориди, допълни Джонев.

Респектиращ е фактът, че община Летница сама финансира своя проект свързан с развитието на туризма от бюджета си, който е около 3 млн. лв. Инвестицията е на стойност 250 000 лв. и включва 50 000 лв. за закупуване на помпа, тръби, командно табло и управление на процеса по изваждане на минерална вода и 200 000 лв. за изграждане на открит минерален плувен.

Идеята на общинската администрация и Общински съвет Летница е свързана с факта, че през последните години интереса към природните забележителности на общината е огромен, споделя Красимир Джонев.

Миналата година имахме 120 000 туристи, през тази година, към края на туристическия сезон очакваме те да са над 150 000, докато през 2008 г. сме имали нула туристи!

Виждате какъв главоломен прогрес има. Това от една страна ни радва, но в същото време и притеснява, разказва градоначалника. Моята сметка говори, че при 7 млн. българи, около 300-400 хил. са активните туристи в България. За 3-4 години тези хора ще се извървят. Може да се каже, че тази година е кулминацията на интереса към Крушунските водопади и няколкото пещери, които рекламирахме широко в интернет и българските медии.  

Ако Общината не направи нещо, свързано с възможностите за задържане на туристи, т.е. да видят водопадите и да останат за 1-2 дни, то потенциалът бързо ще бъде изчерпан.

В тази връзка, действахме много бързо и ентусиазирано и тези не скромни пари за бюджета на община Летница, който е 3 млн. лв., които влагаме, се надявам да генерират приходи за общината.

По процедура, срокът за изграждане на басейна е около 6 месеца. Надявам се, в началото на следващият туристически сезон, още в ранна пролет, да сме посрещнали първите си гости, обеща д-р Джонев, а басейнът ще се намира точно в началото на алеята за лесопарка.

 

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0-250-000-%d0%bb%d0%b2-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%80/

2 коментара

3 споменавания

 1. Ловеч да мине към Летнишка община и ще имаме басейн… кеф

 2. Кмете Казанджиев,виж хората какво правят.Много си изостанал.

 3. XXL, как в Летница може да има 150000 туристи, а богатия на забележителности Ловеч да няма и наполвина? За това говоря. За управление.
  Тези, при 3 милона бюджет, решават да инвестаират 250000 техни пари и знаят,че като направят минерален басейн ще задържат туристите. В Ловеч какво решаваме – сцена в жабуняка. А стой и я гледай няколко дни като турист тази сцена 🙂

 4. Господин Джонев,в близост до пещерата "мандрата" село Чавдарци беше направен сондаж.Взетата проба от водата се указа,че извора е с подобри качества от басейна в Крушуна. В последствие капака на сондажа е откраднат и всичко остана в историята.
  Господин Джонев,направете нещо,за да се върне това богатство.
  Ugly….. правилно пише "…..Ловеч да мине към Община Летница ".Това е и голямото желание на населението на селото /Чавдарци/.Вие знаете много добре това. ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ В НАЧИНАНИЕТО.

  1. Госпидин Джонев,направете възможното Чавдарци да бъде във Вашата Община.Вие дабре знаета това.

%d блогъра харесват това: