Ное. 18 2012

Общината иска от държавата и терена пред Деветашката пещера, общинският съвет решава дали да го приеме в собственост

Прочетено1105пъти

Общинският съвет да даде съгласие община Ловеч да приеме в собственост поземлен имот, частна държавна собственост, през който минава единственият път към Деветашката пещера. И да възложи на кмета да отправи мотивирано искане чрез областния управител до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до Министерството на земеделието и храните за предоставяне на имота. Предложение за това е отправил до общинския съвет кметът Минчо Казанджиев, съобщават от пресцентъра на Общински съвет Ловеч.

Правителството вече предостави за управление Деветашката пещера на община Ловеч. Това налага изработването на цялостна концепция и за управлението на терените около пещерата, и най-вече на терена около единствения транспортен достъп до обекта, посочва кметът в мотивираното си становище. Придобивайки собствеността върху имота, общината ще има възможност да осигури управлението на пещерата и опазването на уникалните природни феномени, археологически ценности, местообитания и животински видове, се казва пък във финансовата обосновка на предложението.

Исканият терен е в кадастралната карта на с. Дойренци и е 127 041 кв. м.

Деветашката пещера е значим национален туристически обект, който се посещава от все повече хора. За посетителите обаче няма организирани паркинг, тоалетна, място за отдих. Това води до проблеми по опазването на района около пещерата от замърсяване, нерегламентирано спиране и паркиране, и създава предпоставки за застрашаване безопасността на туристите. С тези мотиви община Ловеч възложи геодезично заснемане на терена около съществуващия път, като целта е да се установят подходящи за паркиране на леки автомобили и автобуси терени и за разполагане на преместваеми съоръжения за охраната на обекта, за тоалетна, за място за пикник с дървени маси, пейки и навеси, както и за изграждане на детски кът и други туристически атракции.

За да предприеме дейности по почистване на терена около съществуващия път от опасните и грозни останки от сгради и съоръжения и за обособяване на паркинги с преместваеми обекти за обслужване на туристите, общината иска да й бъде предоставен в собственост имотът.

Община Ловеч има намерение да изгради туристическа атракция „Деветашка пещера” в партньорство с представители на заинтересованите местни и национални институции, експерти и неправителствени организации. Основната цел е опазване на природния обект и развитието му в полза на местната общност.

В социално-икономическия анализ на оперативна програма „Регионално развитие” за следващия програмен период 2014-2020 г. Деветашката пещера е посочена като природна забележителност и феномен с потенциал за привличане на туристи, подлежащ на финансиране.

Предложението на кмета до общинския съвет ще се гледа на заседанията във вторник на постоянните комисии по общинска собственост и по правно-нормативни въпроси.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80/

Коментари

  1. Хайде и тук да осерем работата.Много трябва да се учиш от Краси Джонев другарю Казанджиев. Не можеш да оправиш зелените алеи в града,уличните платна,пътните артерии в Общината ,лятно кино и още какво ли не.Там явно ще има държавни пари и далавери ?Ще по живеем и ще видим.

  2. Леле! И там ли ще ми забранят да влизам? http://karpachevo.narod.ru/pictures/devetaki/cave.htm

%d блогъра харесват това: