Обръщение на президента Росен Плевнелиев към нацията

Прочетено1703пъти

prezident2901141Скъпи сънародници,
През изминалата година много често чувах хората да казват, че искат повече пряка демокрация, а желанието за обществен дебат и промяна на избирателната система отекна силно по време на протестите. Като президент виждам своята задача да работя за това пряката демокрация да заема все по-видимо място в обществения живот. 
 
Днес се оплакваме от недостатъчна легитимност, ниско доверие и отчуждение на гражданското общество от политическите процеси. Но даваме ли шанс на хората да си кажат думата? Много политици през годините на прехода се изявяваха като „говорители” на народа, но бягаха от най-прекия и сигурен път до автентичната воля на народа – а именно референдума. 
 
В обществото днес едва ли има по-дискутирана тема от това какви да бъдат избирателната ни система и начинът на гласуване. През последните две десетилетия, преди всеки избор, управляващите променяха закона с надежда, че той ще им помогне да спечелят повече места в Народното събрание. Честите промени са показател, че не сме намерили устойчиво решение. Тази нестабилност може да бъде преодоляна чрез произнасянето на суверена за основни принципи и правила на избирателната система. Днес имаме нужда от закон, който отговаря на очакванията на мнозинството от гражданите, а не само на политиците. 
 
Подкрепата за институциите зависи от убедеността на гражданите, че техният глас има значение, че те определят правилата. Българската избирателна система се нуждае от гаранции, че гражданите са представени, за да се върне доверието и да се преодолее апатията на голяма част от избирателите. Чрез референдума, като инструмент на пряката демокрация, народът по ясен и категоричен начин ще изрази своята воля. Няма друг механизъм, който в същата степен да дава гаранции за широк дебат в обществото и след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците. Референдумът е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация.
 
Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум.
 
Затова ще се възползвам от правото, което ми дава законът, и ще предложа на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса:
 
1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Въпрос: Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?  
 
Предлагам националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за членове на Европейския парламент от Република България. По този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията. Апелирам към народните представители да вземат решение за произвеждането на общонационално допитване по тези въпроси, което, вярвам, ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие.
 
С проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. Това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани – за мажоритарно начало в изборите. 
Смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им. Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители. Участието на мажоритарни кандидати на изборите ще даде възможност на личностите да отстояват идеите си. Сред позитивите на смесената система са преодоляване на разединението в обществото и стабилизиране на партийната система. Запазва се партийното многообразие, но се гласува и за личности. 
 
Задължителното гласуване ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни институциите. Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра. 
 
Целта на допитването за задължителността е всеки български гражданин да се ангажира с общите дела и с начина, по който се осъществява публичната власт. Задължителното гласуване е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот.  Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове. 
 
Електронното гласуване не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света.  Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите. Нека се обърнем към технологиите от 21-ви век, като мотивираме все повече българи да ги ползват. Нека си припомним, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници се преброиха електронно. Поне 1,5 милиона български граждани живеят и работят по света.  Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в страната ни, имат отношение и мнение за бъдещето на Родината и ще могат да упражнят конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света. 
 
Ако българските граждани на референдума кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота. В редица страни има установени правни и технически гаранции, за да бъде защитено избирателното право на гражданина. Убеден съм, че електронното гласуване е бъдещето и колкото по-рано направим тази крачка, толкова по-устойчиво ще е решението.
 
Скъпи сънародници,
 
Демокрацията е безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството. Няма автентична демокрация без представителност на вота. Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага. 
 
С тези аргументи, и след широки консултации с представители на обществеността, реших да инициирам този референдум.  Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове. Демокрацията зависи от всеки един от нас. 
 
Благодаря Ви!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d1%80%d1%8a%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d0%b5/

4 коментара

Skip to comment form

 1. Цялото това обръщение президентът в Ловеч ли го е направил или пак правим политическа реклама?

 2. АНОНИМЕН,МНОГО СИ ПРАВ,ЦЕЛТА Е ДА СЕ ТИРАЖИРАТ ГЛУПОСТИТЕ НА ОФШОРНИЯ НИ ПЕЗИДЕНТ,ТАКОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ НЕ СМЕ ИМАЛИ,ТО БИВА БИВА,АМА ДА НАЛАГАШ ВЕТО НА ВСЕКИ ЗАКО,КОЙТО БЪРКА В ДЖОБА НА ОЛИГАРХИЯТА

   • debelaka on 30.01.2014 at 09:10

   Ама честно, предпочитам да чета интелигентните думи на Плевнелиев пред дебилно написаните коментари на неграмотни червеношийки. Президентът е избран с категорично мнозинство по волята на гражданите на Република България, не се е промъкнал по терлици след загубени избори като сегашното правителство на БСП/ДПС, и поради тази причина няма основание да бъде оспорвана неговата властова легитимност.

 3. За първи път от 24 години българска институция предлага макар и частична промяна на статуквото, чрез Референдум. Още повече – напълно реални, обосновани от времето и наложителни промени. Промени, които отдавна са факт в много цивилизовани и проспериращи държави за разлика от България.

  Вижте кои веднага скочиха срещу тези предложения като дори другарката Мая М. ги обяви за противоконституционни. Ерго – „противоконституционен Референдум“. Това може да се роди само в глава с птичи мозък!

  Не закъсняха и Юруш-чиите. Въпреки, че преди няколко години точно Атака предлагаше въвеждането на задължителното гласуване, както и електронния вот – днес тези подлоги на ДПС и БСП се обърнаха на 180 градуса.

  Дали Президент Плевнелиев се харесва някои или не – в случая няма никакво значение. За тези си предложения Президентът заслужава единствено адмирации!

  Въпроси към анонимните тролове, които прилагат „опорни точки“:

  1. Защо няма проблеми с електронното банкиране, а ще има проблеми с електронното гласуване?

  2. Защо няма проблеми с електронните декларации, а ще има проблеми с електронното гласуване?

  3. В Австралия или Гърция /например/ по-малко демокрация ли има спрямо България, където гласуването е задължително?

  4. Относно мажоритарния вот – смятате ли, че коя да е партия ще си позволи да излъчи мажоритарен кандидат, който е Продавач на дини или някой Бай Сали? А при един равен достъп за и на предизборната кампания – ще има и други непартийно обвързани кандидати, които също няма да са Продавачи на дини.

  5. За нуждите на Мая.М. и троловете и за да не бълват лъжи и простотии – могат да изгледат това клипче за още по-демократичното и безпроблемно електронно гласуване /има и български превод/

  http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud.html

%d блогъра харесват това: