май 28 2014

Област Ловеч се побратимява с китайската провинция Хейлонгджианг

Прочетено1331пъти

Преговорите по сключването на споразумение за побратимяване между китайската провинция Хейлонгджианг и Ловешка област са пред финализиране. Това стана ясно по време на двудневното дипломатическо посещение на китайската делегация, водена от заместник-външния министър на провинцията Ксю Гуангмин в Ловеч. Визитата на китайската делегация е втора в люляковия град. Първата бе през 2012 г., от когато датират преговорите за побратимяване на двете провинции.

Chinesedelegation2805143Двустранните отношения между двете области бяха обсъдени на срещата между г-н Гуангмин и областния управител на Ловеч Милко Недялков, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Те ще включват сътрудничество в сферите на икономиката, търговията, науката и технологиите, селското стопанство, културата, образованието и туризма между двата областни центъра. Заедно с зам.-външния министър бяха и директорът на отдела за външни работи към провинция Хейлонгджианг, отговарящ за Европа г-н Шау Уейдонг, заместник-директорът на Търговската палата на провинцията г-ца Жанг Юнг.

По инициатива на областния управител китайската делегация се срещна с представители на бизнеса от областта, сред които е пионерът в китайско-българските бизнес взаимоотношения – производителят на автомобили Литекс Моторс.

По време на дискусията китайските делегати представиха икономическите отрасли в тяхната провинция и възможностите за двустранни бизнес взаимоотношения. Подчертано бе, че през юни т.г в гр. Харбин – провинция Хейлонгджианг, предстои голям бизнес форум, на който ще присъстват голяма част от китайските компании.

От своя страна ловешките предприемачи представиха своите производства и сферата на дейност на компаниите, които представляват. Обсъдени бяха както нуждите, така и нишите на работа и възможностите за инвестиции в областта.

След работната среща делегацията посети Етнографският музей в Ловеч и художествената галерия, която празнува своята 50-та годишнина.

Окончателното подписване на споразумението между Област Ловеч и провинция Хейлонгджианг предстои да се случи в края на юни, когато се очаква българската делегация, водена от областния управител Милко Недялков, да посети Китай.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%bc%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%81-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba/

Коментари

  1. Това е хубава перспектива.

  2. Анонимен каза:

    Ей ся се оправихме!

  3. vladilovech каза:

    Защо не се поставя въпроса с внос на Китайски ориз? При положение, че всичко Китайско е евтино би трябвало и с ориза да е така. Ще ме извинява Областния ама на тази снимка изглежда неграмотно.

%d блогъра харесват това: