апр. 23 2014

Област Ловеч по-чиста на 26 април

Прочетено1258пъти

couple_4x3Мобилизацията по кампанията „Да изчистим България за един ден“, която ще се проведе на 26 април по инициатива на бТВ, набира скорост. Партньор на проявата е Министерството на екологията, а координатор за Ловешко – областната администрация, съобщават от институцията.

Вече са ясни местата, където ще се включат граждани и учреждения в традиционния ден, обединяващ цялата страна. Осемте общини, всичките териториални дирекции на в областта, областната администрация, представители на бизнеса, граждани и доброволци са регистрирали замърсените зони, където ще почистват на 26 април.

Служителите на Областна администрация – Ловеч, по традиция ще почистват брега на язовир Сопот, където ще се включат и доброволците от Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”. Освен язовир Сопот служителите на ведомството ще чистят района от паметника на Васил Левски в ловешкия кв. Вароша до „Черния паметник“ в парка „Стратеш“.

Работещите в община Ловеч ще почистват четири замърсени участъка на територията на града. Един от тях е районът около езерото на парка „Стратеш“, където ще се включат и служителите на Окръжен съд – Ловеч. Другите места, заявени от общинските служители, са пътят за с. Пресяка (Пресяшката чешма) и вилната зона в района, пространството на изхода на града в посока Троян и Пресечената скала, както и околовръстният път на Ловеч до електрическата подстанция „Запад“.

Районът около градския стадион в люляковия град ще бъде почистван от служителите на Регионалната здравно-осигурителна каса. Служителите на касата ще чистят още теренът около сградата на ведомството и площите пред стадиона. В непосредствена близост, но от другата страна на реката ще почистват работещите в Националния осигурителен институт – Ловеч. Те ще се включат в инициативата по брега на река Осъм в района от ул. Раковска до ул. Стефан Караджа. Освен устието на реката, ентусиастите ще почистват и ул. Осъмска в този участък.

sand_angel_4x3Любимите за разходка на ловчалии „Стратеш“ и алеята „Баш бунар“ са заявени за почистване от няколко администрации и организации. Окръжната прокуратура в Ловеч ще чисти паркът „Стратеш“ в района от езерото до гробищен парк, както и площта около „Белия паметник“. Паркът ще бъде обект за почистване и на доброволците от „Екомисия 21-ви век“. Неправителствената организация е заявила участие с 20 доброволци, като към тях ще се присъединят от Сдружение „Закрила“. Районът от кв. Вароша до паметника на Васил Левски ще се чисти от 10 доброволеца.

Прочутата алея „Баш Бунар“ от началото й до Водноелектрическата централа ще бъде почиствана от работещите в Регионалния инспекторат по образованието – Ловеч, и в Държавния архив. Мръсните зони от там до местността „Трай Дянко“ ще бъде почистени от служителите на НАП – Ловеч.

Около своята администрация в центъра на Ловеч ще чистят служителите на ОД на МВР. Те са предвидили за почистване и складовата си база, която се намира на края на града в посока Троян. Площите в и около ведомствата ще чистят и служители на МБАЛ „д-р Параскев Стоянов“ и на Регионалната здравна инспекция.

В градинката до Ловчанската митрополия ще са служителите на Административен съд – Ловеч, а в този район – около „Мелта“, ще се включат и служителите на Районната служба пожарна безопасност и защита на населението. Те ще чистят и участъците около административната си сграда.

На изхода на града в посока с. Изворче ще чистят от Териториалното статистическо бюро и Областното управление пожарна безопасност и защита на населението. Те ще се включат в инициативата и около детелината под околовръстния път в района, като там са заявили участие и работещите вТериториално звено „ГРАО“ – Ловеч. Те ще почистват и междублоковото пространство на кв. Младост.

Главният път Ловеч – Троян в участъка от бензиностанцията на изхода на Ловеч до разклона за с. Хлевене ще бъде почистван от Регионалната дирекция по горите – Ловеч. Областното пътно управление ще почиства участъка между гр. Луковит и пътен възел „Коритна“, както и участъка от границата с област Габрово до пътен възел „Дъбрава“.

Тридесетте и три села от Ловешка община ще почистват своите площи по собствена инициатива. Кметовете и кметските наместници са организирали жителите на селата като съвместно ще отстранят замърсените зони в региона.

На 25 и 26 април, в рамките на работното време, на партера на община Ловеч, всички участници в инициативата могат да получат чували и ръкавици.

Една от най-активните общини в кампанията „Да изчистим България за един ден“ – Тетевен е заявила 47 замърсени участъка и над 1000 доброволци от 21 фирми, училища, институции и организации, които ще се включат в деня за почистване – 26 април.

В Тетевен ще бъдат почистени: нерегламентираното сметище в кв. „Пладнището“, улиците „Лечо Гайдаря“, „Козница“, „Здравец“, кв. Пеновото, района около МБАЛ „д-р Ангел Пешев“, речното корито на река „Козница“, както и парковете „Адреналин“ и „Арбуретум“. Заявени са още местността „Падалото“ и кв. „Полатен“.

Курортното селище Рибарица ще се чисти от доброволци в района разклона за ул. „Брязово“ (около моста), ул. „Георги Бенковски“, при моста на ул. „Басарим“, речното корито на река „Костина“ при вливането й в р. „Бели Вит“, разклона за хижа „Вежен“ и района около чешма „Хаджийското“.

В почистването на община Тетевен е включено и село Черни Вит. Там са предвидени за почистване улиците „Хан Кубрат“, „Васил Левски“. „Капитан Войновски“ и „Христо Ботев“. Предвидено е и почистването на речното корито на река Васильовска в с. Васильово.

Село Гложене ще стане по-чисто на 26 април. Там инициативата ще обхване ул. „Георги Пискулев“, района при футболния стадион, речното корито в близост до игрището, както и терена около ловно-рибарската хижа.

В голямото почистване на планинската община са предвидени местностите „Елов дол“ и „Мастяк“ в с. Глогово; „Голямо усое“, „Тулешевец“, „Дълга ливада“, „Кръкожабене“, „Влашка“ и покрай пътя на местност „Предела“ в с. Голям Извор; местностите „Тополите“ и „Роденец“ край с. Български извор; както и прилежащите към с. Бабинци местности „Остреч“, „Полъта“ и „Чашката“. Поради преминаването в региона на главния път София – Варна, е предвидено почистването на спирката при разклона за с. Малка Желязна.

На 24 април в Тетевен ще се проведе традиционното ревю на абитуриенти с ръчно изработени костюми от отпадъчни материали. В нестандартната инициатива ще се включат 200 деца от всички училища в града, като целта й е да се стимулира активността по предстоящото почистване на 26 април.

11 участъка ще бъдат почистени в община Априлци на 26 април. Началният час на почистването е 10:30, а замърсените зони са пътят за махала „Свинова поляна“ в кв. Център, както и ул. „Вълко Йонков“. Още са набелязани поречието на р. „Осрешка“ и ул. „Сенковчица“ в кв. Острец и брега на река Видима в началото на Априлци.

Екопътеката „Видимско пръскало“ е предвидена за почистване, като в инициативата за почистването на туристическата дестинация се включва и екип на Национален парк „Централен Балкан“. В Априлци за почистване са определени още поречието на р. „Мала рака“, както и ул. „Маринска“ в кв. Видима.

Две села от планинската община ще бъдат почистени, информират от общинската администрация. В с. Велчево ще бъде почистено поречието на р. „Видима“, а в с. Драшкова поляна за почистване е предвидена ул. „Липовска“.

Луковит ще се включи в инициативата с почистването на 15 замърсени зони. От общината са отбелязали участъците около пътя за общинското сметище, района около река Златна Панега в рамките на града и гробищния парк на Луковит.

Обединени от кампанията „Да изчистим България за един ден“, доброволците ще почистят и: входа на с. Карлуково, терена около гробищния парк в селото; изхода на с. Тодоричене към с. Дъбен; гробищния парк в с. Дъбен; изхода на с. Петревене за с. Карлуково; поречието на р. Златна Панега в рамките на с. Румянцево; изходите на с. Дерманци, коритото на р. Вит в територията на селата Торос, Ъглен и Бежаново, площите около техните изходни артерии и гробищните паркове. В деня на почистването от община Луковит са мобилизирали 12 камиона, 7 фадроми, 5 багера и 10 трактора.

В Троянско 18 мръсни зони очакват доброволците в деня за почистване – 26 април. Това са: паркингът срещу Троянския манастир „Успение Богородично“; участъкът от манастира до с. Черни Осъм; автобусната спирка при „Кози вир“; обходният път при „Рикостил“ до ж.п. прелеза; преди с. Дълбок дол и пътят от селото до с. Борима; входът на с. Дебнево откъм с. Гумощник; помпената станция „Баба Руса“; входът на Троян откъм Ловеч, при разклона за с. Калейца и участъкът от хотел Балкан до хижа „Хайдушка песен“. Предвидени са за почистване 5 села от планинската община. Това са с. Калейца, където ще се почиства поречието на река Команска, с. Балканец – поречието на река Кнежа и поречието на р. Бели Осъм в Троян. В почистването са включени и селата Добродан и Горно Трапе.

25 са замърсените участъци, които са набелязали община Ябланица. Това са местностите „Драгоица“, „Ратица“, „Цоловци“ и „Кът“ в града, както и ул. „Буревец“ и площадката между ул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Георги Бенковски“ в с. Добревци. Централният площад на с. Малък Извор също ще бъде почистен на 26 април. В селото е отбелязано и пространството около църквата.

Районът около прочутата „Съева пещера“ също ще бъде почистен тази събота. В с. Брестница още ще бъдат почистени ул. „Печовци“ и ул. „Иван Данов“. В с. Орешене е набелязана местността „Кошарите“, както и участъкът под стопанския двор в селото.

Ул. „Стоян Лалов“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Васил Левски“ и местността „Калето“ са терените, които са включени в почистването в с. Батулци. Улица „Александър Стамболийски“ в с. Голяма Брестница и главните пътни артерии София – Плевен, Ловеч – Враца и пътят от центъра на с. Златна Панега до циментовия завод, както и пътят за местността „Драгинина могила“.

От община Угърчин са планирали почистването на местността „Бели Камък“ в близост до хижа „Комунари“ и зелените площи зад общежитието на ул. „Паисий Хилендарски“.

Прочутите Крушунски водопади в местността „Маарата“ са част от площите, предвидени от община Летница за почистване тази година. В кампанията са включени още бул. „България“ в града, улиците „Цар Освободител“, „Филип Тотю“, „Александър Стамболийски“ и районът около ЖП гарата в града. В с. Горско Сливово ще се чистят ул. „Георги Димитров“, ул. „Тодор Дичев“ и „Христо Кърпачев“. Изходът на с. Кърпачево в посока с. Крушуна, както и улиците „Христо Кърпачев“, „Москва“ и „Иван Вазов“ също са включени в почистването. Ще бъде почистен и паркът в центъра на селото.

Организаторите от БТВ Медия груп са подсигурили 2100 чувала и 1850 чифта ръкавици за Област Ловеч. Всички те са разпределени по общинските администрации в края на предходната седмица, информират от медията.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%bf%d0%be-%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-26-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb/

%d блогъра харесват това: