окт. 26 2012

Област Ловеч готова за зимата, 115 машини чистят 743 км републикански пътища в региона

Прочетено1770пъти

Област Ловеч е готова за работа при тежка зимна обстановка. Това отчетоха днес кметовете на общините и териториалните структури на централната изпълнителна власт на заседание на Областния щаб, ръководено от председателя му областният управител Ваня Събчева, информират от Областна администрация.

Всички общини докладваха, че са подготвени, сключени или в близките дни ще се сключат договорите с фирмите за поддръжка на общинската пътна мрежа, детските градини и училищата са заредени с необходимите количества горива, предвидени и осигурени са необходимите финансови средства, както и инертните материали. Взети са марки за почистване на пътищата по отдалечените населени места, както и в туристическите обекти на територията на областта. Община Луковит докладва още, че е предвидила варианти за действия при тежка зимна обстановка по отношение на придвижването на тежко болни, болни за хемодиализа и родилки. В Ябланица очакват до дни да приключат асфалтирането на пътя, където е изграден колектор, за да не остане той недовършен преди падането на първия сняг.

743 км е републиканската пътна мрежа в областта. Те ще се почистват от Обединение „Ловеч 2010”, всички оперативни планове са готови, проведени са срещи на всички нива, проверени са техниката и материалите, обясни инж. Георги Грозданов. Той докладва още, че в изпълнение на заповед на областния управител комисия, включваща представители на областна администрация, на ОУ ПБЗН, Пътна полиция и ДАИ са извършили проверка на готовността на фирмите, ангажирани с поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на област Ловеч при усложнена зимна обстановка. Вниманието на експертите е било насочено към количеството заявена техника, нейното техническо състояние и готовността й за ползване при зимни условия, състоянието на създадените запаси от инертни материали и смеси, както и опорните пунктове и създадената в тях организация за своевременно започване на почистването. Специално внимание е отделено на възможността за извличане на закъсали моторни превозни средства и цялостната проводимост на републиканската пътна мрежа.

Резултатите от проверката показват, че техниката е в основната си част изправна, с необходимото допълнително техническо оборудване и пригодена за движение в сложни метеорологични условия, създадени са достатъчно количество инертни материали за първоначално посрещане на зимата, тоест около 60 % от обявеното прогнозно количество, създадени са и необходимите условия за живот и комуникации на служителите в опорните пунктове в областта. Завършила подготовката на техниката, тя е обезпечена с необходимите средства за почистване, има възможност за реагиране при всякакви ситуации и проблеми. В изправност е и техниката на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. От там заявиха още, че действа и е в готовност автоматизираната система за оповестяване.  В готовност за реакция са екипите на „Пътна полиция”, изготвен е оперативен план за действие. Изпълнена програмата от мероприятия във връзка с готовността за зимна експлоатация и безаварийна поддръжка на съоръженията, информираха от „ВиК” АД. Аварийните групи на Мрежов електроразпределителен подрайон – Ловеч, също докладваха готовност, те са на 24-часово дежурство. Извършена е профилактика на съоръженията, денонощно дежурят групи, които имат готовност за реагиране на всички обаждания. В готовност е и автопаркът на Центъра за спешна медицинска помощ, оборудван е с необходимата техника, центърът разполага със запаси от медикаменти и активи.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-115-%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%b8%d0%bd%d0%b8/

Коментари

  1. Bobi1225 каза:

    Един сигнал,, ще подам в тази тема, защото ако не се вземат спешни мерки сега, на зима ще е невъзможно. Пътя за Гозница , след прелеза, на около 5-6 м. преди бензиностанцията в дясно има пропадане на пътя. Голяма дупка за която не се знае отдолу колко е поддала и във всеки един момент може да погълне някой автомобил.

  2. Госпожо Събчева,Господа от Областния щаб пишете "……почистване на пътищата до отдалечените населени места….."явно ще се повтори зимата на 2011/12 година-непочистени пътища,непроходими.Невъзможно ще бъде почистването отсечката Александрово-Чавдарци-Крушуна /до табелата ОБЩИНА ЛЕТНИЦА/.Отсечката от години не е почистван банкета,пътя стеснен от храсти.Моля Областния щаб да извърши проверка и……

%d блогъра харесват това: