февр. 28 2013

Областният управител посети троянското предприятие „Калинел”

Прочетено3711пъти

kalinel2802134Областният управител на Ловеч Ваня Събчева посети вчера троянското предприятие „Калинел. Тя бе посрещната от собственика на фирмата инж. Марин Радевски, ”, съобщават от пресцентъра на губернатора.

В момента 1120 човека работят тук на постоянни трудови договори, след като всеки от тях е минал през 6-месечен изпитателен срок. За 2011 г. средната работна заплата е 751 лв. За съжаление сред заетите в производството има 72-ма висшисти – философи, филолози, теолози, 3-ма учители, 37 години е средната възраст на хората в предприятието. „Калинел” за една година има ръст на производството от 26 %, но не от количеството на наетите, а от внедрената нова роботизирана техника, обясни инж. Радевски, като подчерта, че той е купил един робот, а другите 5 си произвели на много по-ниска цена за нуждите на фабриката.

Бизнесменът изтъкна липсата на млади кадри – стругари и фрезисти, необходими за производството му. Троянските училища не произвеждат такива специалисти, а това след няколко години ще се окаже голям проблем, бе категоричен той. Във връзка с изготвянето на план приема в професионалните училища тази тема трябва да не слиза от дневния ред, много пъти сме говорили, че бизнесът и образованието трябва да вървят ръка за ръка, за да не произвеждаме кадри, от които няма необходимост, подчерта Ваня Събчева, а бизнесменът от своя страна се ангажира да работи и този въпрос да намери най-после решение.

kalinel2802131Фирмата наема хора и по националните програми за заетост, но липсата на квалификация на тези хора е обяснението да са трайно безработни, обясни наблюденията си шефът на предприятието. Той не е доволен и от качеството на образование, което имат младите инженери. В момента 24-годишен инженер, показал добра компетентност в работата, управлява цех за 2 млн. лв техника, каза собственикът в потвърждение на това, че дава шанс на млади и образовани хора да работят и да получават добро възнаграждение.

Фирмата стартира през 1994 г. с производство на вата за мебелната и шивашка индустрия. 2000 г. има 19 работника, 2001 г. назначава нови 62, лично обучавани от инж. Радевски, а днес тук производството е високотехнологично и осигурява работа на повече от 1000 човека, които редовно получават заплатите си. Само през 2012 г. нови 80 работни места са разкрити и заети във фирмата.

„Калинел” работи предимно за износ, като изнася продукцията си за Европейския съюз, САЩ, ОАЕ, Израел, зарежда и веригите „Кауфланд”, „Теско”,, „Карфур”, „Икеа”

От миналата година има фабрика в Сърбия, в която е инвестирала 1,5 млн. лв в производство на вата. В друго производство работят и в предприятие в Червен бряг. Производителността е такава, че от тук на всеки 2,4 секунди излиза готова възглавница например, обясни Марин Радевски на областния управител.

Двамата разговаряха и по въпроси, касаещи взаимоотношенията на бизнесмена с държавната и местна власт. Нямам претенции към държавата, но и тя не може да има претенции към мен, както и местната власт, рядко съм имал нужда от съдействие, но при необходимост съм срещал пълна подкрепа, категоричен бе собственикът на „Калинел”.  

Областният управител и инж. Марин Радевски коментираха бъдещите инвестиционни намерения на фирмата, свързани с бившето предприятие „Машстрой”, отскоро собственост на „Калинел”. Търсим начин да спасим каквото е останало, има много рушащи се постройки и да създадем нещо полезно за града си и за неговите жители, обясни бизнесменът.

„Калинел” е водещ производител на възглавници за спане и декоративни такива, завивки. Производствената й дейност се разгръща на площ от 36 000 кв. м като с непрекъснати инвестиции, внедряване на нови технологии и усилена работа бележи изключително висок растеж през последните години.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd%d1%81%d0%ba/

%d блогъра харесват това: