Областният управител откри регионална среща, посветена на Иновационната стратегия за интелигентна специализация

Прочетено1005пъти

ouspecializacia1207161Областният управител Ирина Митева откри днес регионална среща, посветена на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, приета миналата година с решение на МС.

През последните години България е изправена пред сериозни икономически предизвикателства, които изискват осъществяването на амбициозна икономическа политика. От една страна тези предизвикателства са свързани с преодоляването на ниската производителност на труда на българските предприятия, ниския дял на високотехнологично производство и от друга – демографската криза,  изтичането на мозъци, осигуряване на по-качествен и здравословен начин на живот на хората. Преодоляването на тези и други предизвикателства са основен фокус на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020, представянето на която ни е събрало днес, каза в началото Митева. По думите й в Стратегията са определени областите, в които трябва да се предприемат такива действия, които да доведат до развитие на иновациите, на научните изследвания, инвестициите във високотехнологичните области и икономиката като цяло.

ouspecializacia1207164Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) е разработена в съответствие със стратегията на ЕС „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Стратегията е тематично предварително условие, от изпълнението на което зависи отпускането на средства по Оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Образование и наука за интелигентен растеж“ 2014-2020, подчерта областният управител и поясни, че тези две програми, както и държавният бюджет осигуряват финансово мерките за реализиране на планираните в стратегията цели. Това е гаранция, че държавата насърчава развитието на технологиите, създаването на нови продукти и развитието на съществуващи, насърчава подобряването на образованието, насърчава изграждането на необходимата научна и иновационна инфраструктура, каза още Ирина Митева.

За да представят насоките за интелигентна специализация и свързаната с тях научна инфраструктура, съгласно Стратегията за научните изследвания, предстоящи конкурсни процедури по Оперативните програми 2014 – 2020 на Министерството на икономиката и Министерството на образованието и науката, които се явяват финансови инструменти за реализация им, в Ловеч бяха Желяз Енев, Емил Коматичев и Стефан Узунов от дирекция „Икономически политики за насърчаване”, Мустафа Чаушов от дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” на Министерство на икономиката и Златина Кирова – дирекция „Наука” в Министерството на образованието и науката.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb/

%d блогъра харесват това: