Дек. 02 2012

Областният управител даде старт на Седмица „Европа-България” с изложба на над 50 детски рисунки

Прочетено1351пъти

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева даде днес старт на Седмица „Европа-България” като откри във фоайето на Областна администрация изложба с над 50 детски рисунки.

Седмица „Европа – България” се реализира в рамките на комуникационната стратегия на страната ни за Европейския съюз, съвместно със Съюза на народните читалища. С това събитие ние отбелязваме 5-годишнината от присъединяването на България към Европейската общност. С него ние станахме част от зона на мир, сигурност и просперитет, каза при откриването Ваня Събчева.

Управителя на Областния информационен център Нели Митева, с чието съдействие се организира изложбата, изнесе цифри, показващи ползата за региона от европейското ни членство.

Ловешка област за този петгодишен период е на челните места в България по среден размер на средствата от Еврофондовете, разпределени на глава от населението. Според Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС /ИСУН/  към 1 ноември т.г. на територията на областта броят на сключените договори по Оперативните програми е 119 на обща стойност 168 716 884 лв. Най-много са проектите по ОП „Развитие на човешките ресурси“- 41 договора, следвани от проектите по ОП “Регионално развитие“ – 31 и ОП “Конкурентноспособност“- 29 проекта.

Успешно приключилите проекти, финансирани от оперативните програми в област Ловеч са 59 проекта на обща стойност  48 252 598 лв. Проектите са изпълнявани от общо 36 бенефициента. Допълнително 29 проекта на обща стойност 70 879 321 лв. към настоящият момент са регистрирани и започват своето изпълнение, 18 проекта на обща стойност 20 207 981 лв. са в процес на изпълнение, 3 проекта са временно спрени, а 10 проекта са прекратени, отчете Митева, като подчерта, че зад цифрите стоят много хора, които са имали куража да извървят трудният път от идеята, до нейната реализация и днес да можем да се похвалим с обновени сгради и инфраструктура, внедрени нови социални услуги или бизнес начинания.

Соня Хорозова от община Летница и директорът на СОУ „Васил Левски” в Троян Розалина Русенова споделиха добрите си практики при работа с европейски средства.

В периода 1-7 декември в над 30 читалища на територията на областта ще се проведат различни инициативи.

България се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. С този акт страната стана част от общност с осигурени високи стандарти на политиките в областта на околната среда, здравеопазването, безопасността на храните, социалната политика и други. Вече всеки българин има правото да пътува, работи, учи или живее във всяка една държава-членка, включително и правото да развие собствен бизнес и да ползва системите за социално осигуряване. Всички български граждани могат да гласуват на местните и общински избори и на изборите за Европейски парламент в държавата-членка, в която пребивават, и дори да се кандидатират както на местни, така и на европейски избори. Те могат също да използват майчиния си език по въпроси, свързани с ЕС, след като българският е вече официален език на ЕС. Всеки гражданин на Съюза се ползва от закрилата на дипломатическите и консулските органи на всяка друга държава – членка на територията на страни, които не са членки на ЕС и в които собствената му държава няма представителство.

Някои от промените, които настъпиха в България, бяха доста осезаеми – премахнат бе граничният контрол, като така се намалиха разходите на предприятията и се ускори физическото придвижване на стоки и хора в Съюза. Други са по-слабо осезаеми, но те водят до съществени разлики в ежедневието на хората. В момента страната ни усвоява европейски средства по 7 оперативни програми.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5/

Коментари

  1. „ „УЧУДЕН СЪМ от решението на общинското и областното ръководство на ГЕРБ – преди малко говорих с областния председател на партията (Николай Нанков – бел. Г.М.) и той не ми каза нищо такова”, отговори на атаката „обвиняемият” Минко Акимов, прибавяйки, че той също може да каже много неща за някои хора, но моментът не е сега. Което определено прозвуча заплашително.”

    http://troyan21-statii.blogspot.com/2012/12/blog-post_3.html

    Какво е мнението на Oбластният председател на ПП ГЕРБ Николай Нанков за ‘гафа’ на г-н Акимов или той още се чуди дали има или няма ‘гаф’ … трябва да вярваме на думите на г-н Акимов … че г-н Нанков ‘нищо такова’ не знаел…

%d блогъра харесват това: