Областният управител бе на честването на 110-годишнината на троянската белодробна болница

Прочетено1850пъти

beodrobnabolnica507154Областният управител д-р Мадлена Бояджиева бе на 4 юли, на честването на 110-годишнината на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян. Тя пожела на управителя на лечебното заведение д-р Цветомила Дудевска и екипа й да осъществят намеренията си тук да обучават ново поколение лекари по специалността.

Троянската белодробна болница чества своя празник с Национален симпозиум с международно участие „110 години вдъхновение и грижа за белодробно болните в България“. Форумът събра специалисти – пулмолози от цялата страна и водещи в областта на пневмологията и фтизиатрията фармацевтични компании. Те представиха в салона на НЧ „Наука“ актуални теми, свързани с белодробните заболявания, споделиха опит, познания и добри практики в решаването на респираторните здравни проблеми.

beodrobnabolnica507156Да поздравят болницата и колегите си бяха и зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Вяра Церовска, член на здравната комисия в НС. На празника бе и народният представител Корнелия Маринова. Специален поздравителен адрес изпрати и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Болницата посрещна и гости от Швейцария, дългогодишни приятели и дарители на лечебното заведение.

Симпозиумът се организира от Сдружение за превенция и лечение на белодробни заболявания и „СБАЛББ – Троян”.

Белодробната болница в Троян е първата в България и на Балканския полуостров, открита е на 5 юли 1905 г.

„Нарастващата значимост на белодробните заболявания поставя пред обществото и нас – белодробните специалисти, по-високата необходимост да осигурим на пациентите качествена медицинска помощ и лечение. Погледът назад във времето към традициите на нашата елитарна специалност ще укрепи самочувствието ни и ще вдъхне доверие към нашата общност“, подчерта в словото си д-р Дудевска.

Днес в болницата ще може да се види изложба „Медицина и живопис – две изкуства срещу болката” с картини на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян.

 

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%b1%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82/

%d блогъра харесват това: