Областният управител бе на представянето на книгата на Кирил Петров „След половин хилядолетие”

Прочетено1124пъти

kdk103136Областният управител на Ловеч Ваня Събчева бе на представянето на книгата „След половин хилядолетие” на Кирил Петров., съобщават от пресцентъра на губернатора. Събитието се проведе на 28 февруари в Клуба на културните дейци.

Трудът е сериозно постижение на автора родолюбец като местен изследовател, народопсихолог и краевед. Това е ценен принос, с който малко професионални историци могат да се похвалят, каза в словото си издателят Иван Минков.

В навечерието на националния празник 3 март Кирил Петров направи поредното си стойностно дело – подари ни книга за велики хора от нашата история. Нищо друго не ни остава освен да му благодарим за 2-годишния му труд, вложен с истинско неподправено и лишено от суета патриотично чувство – да ни даде историята на опълченците от област Ловеч. За да ги познаваме ние младите, да помним имената им в сърцата си и да ги почитаме, обърна се към автора Ваня Събчева и му благодари. Продължавайте да ни отваряте очите за непознатата наша история и да ни срещате с непознати за нас герои от великото ни минало, каза още тя.

В Книгата „След половин хилядолетие” Кирил Петров събира историите на опълченците от област Ловеч, като за много от тях изследванията на автора са довели до нови открития за личността и рода им.

Опълченците от общината са 46, други 33-ма са пребивавали в Ловеч, като 21 от тях са станали жители на града, разказа Петров пред многобройните си гости в залата. Тази книга може да послужи на потомците, защото за много от тях няма родословно дърво и голяма част от наследниците дори не знаят, че в рода им е имало опълченци, подчерта още авторът.

Кирил Петров е роден с русенското село Могилино. Той е един от основателите на Съюза на българските автомобилисти, колекционер на стари радиоапарати. Автор на статии, публикувани в различни национални и местни издания. Първият му изследователски труд е книгата „Девет жития на Ботевите четници от Ловеч”, а вторият – книгата за опълченците от нашия край.

Областна администрация е сред спомоществувателите на книгата.

 

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%b1%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f/

%d блогъра харесват това: