Областният управител бе гост на 200-годишния юбилей на ОУ „Васил Левски” в Априлци

Прочетено1582пъти

Областният управител Ваня Събчева бе гост на 200-годишнината на ОУ «Васил Левски» в Априлци. Училището отбеляза впечатляващия си юбилей на 1 ноември.

Ваня Събчева поздрави директора Никола Христов, учители и ученици с Деня на народните будители и 200 години от основаването на Първото училище в Новоселската котловина.

200 години образование в сърцето на Балкана е повод за гордост и за много надежди. Пожелавам ви да осъществите всичките си стремежи, да съхраните и развиете направеното от вашите предшественици. Продължавайте да бъдете следовници на народните будители, имената на които с преклонение честваме днес, които извикват чувство на гордост от това, че сме българи. Бъдете самите вие народни будители за децата от Априлци, отваряйте сърцата и умовете им, за да има училище тук и след 200 години, се казваше още в поздравителния адрес на областния управите, връчен на празника.

Учениците на ОУ «Васил Левски» отпразнуваха годишнината с издигане на националния флаг в двора на школото и факелно шествие до местното читалище. На сцената децата се развихриха, за да покажат пред препълнената с гости и родители зала разнородните си таланти.

Преди красивия спектакъл, преминал под надслов „Будителите – техния и нашия свят не могат един без друг“ под бурните аплодисменти на присъстващите директорът на училището Никола Христов представи 200-годишната история – от първата класна стая на монасите Геронти и Доротей до наши дни. Дълъг е житейският път на Новоселското училище. Вече 200 години то е нашият най-голям и непресъхващ извор на знания, култура и родолюбие, каза в словото си Христов.

Всъщност първото училище било една голяма стая за около 40-50 ученици – момчета, която се наричала метох. Служела и за изповедалня. Тогава то било едно от старите килийни училища в България, в което освен наустницата и псалтира,
учениците изучавали четене, писане и четирите аритметични действия. На по-високо стъпало училището се издигнало, когато след основателя си – монах Доротей, в школото даскал станал Никола Барбулов. Той получил образованието си в Кишинев, където живял 12 години. В новоизграденото училище се обучавали деца не само от Ново село, но и от селата Градница, Кръвеник, Столът, Голяма Желязна, Калейца, Балван, Млечево, Тръстеник и Пордим в Плевенско.

През 1830 г. в Новоселското школо учител бил и големият възрожденец Неофит Бозвели. Жаждата за просвета и свобода обединявала в едно силите на местните жители и през 1850 г. те построили голямо за времето си училище до изградената по-рано църква. Тази сграда – дълга десет и широка пет метра, позволявала да учат в нея 150 деца. И така през 1850 година с помощта на всички местни жители е построено първото светско училище, обясни още настоящият директор. В словото си той се спря подборно на всички периоди от живота на училището като изрази специални благодарности към всички, допринесли за неговото развитие през годините, подчерта и големите успехи на днешните му възпитаници, учители и възпитатели.

Многобройни бяха поздравленията, които прозвучаха от сцената. Поздравителни адреси бяха проченети и от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, възпитаник на това училище, от Министерството на образованието, от приятели и партньори, а кошниците с цветя, пристигнали от близо и далеч бяха десетки. 

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%b1%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%bd%d0%b0-200-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8/

%d блогъра харесват това: