сеп. 25 2012

Областен управител се присъедини към проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”

Прочетено1498пъти

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева се присъедини към работата по проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”, като декларира пълната си подкрепа и съдействие за дейностите по него. На 24 септември в Областна администрация се проведе работна среща, в която участваха всички координатори от областите на Северозападен район плюс област Хасково. При откриването на форума Ваня Събчева подчерта значимостта на проекта и заложените в него за изготвяне анализи за развитието на социалните услуги в региона.

Форумът бе ръководен от координаторите за област Ловеч Марияна Николова и Павлина Петрова. Те представиха колегите си от СЗР и Хасково, както участващите в заседанието представители от община Ловеч. В дневния ред на работната среща бе включено и представяне на изведените за разкриване социални услуги по схема „Живот в общността”, която предстои да бъде отворена през октомври, както и добрите практики в социалните услуги.

Проектът „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище” обхващат всичките 28 области и 264 общини в страната. Целта е да се изготвят анализи на регионите за всички социални услуги, развити към момента. На базата на тези анализи ще се изготви национално ръководство за предоставяне на социални услуги. Това е първият етап от проекта.

През втория етап ще се изследват социалните услуги за хората, заявили желание за „Живот в общността”. Това са настанените в домове за деца, лишени от родителска грижа, лица с умствена изостаналост, психични разстройства и физически увреждания, чакащи за  настаняване в специализирани институции. Общо 11 дейности има проектът. В тях е включено и обучение по контрол и управление на социалните услуги и изграждане на мрежи на доставчиците на социални услуги и неправителствени организации.

Проектът се изпълнява ОП „Развитие на човешките ресурси”, стойността му е 6 млн. лв., съфинансира се от Европейския социален фонд и изпълнението му ще продължи до 2014 г.

След работната среща областният управител и координаторите по проекта от СЗР и област Хасково, както и представителите на община Ловеч, бяха поканени в Център за трудова заетост към Център за социална рехабилитация и интеграция в Ловеч, където уязвими групи хора чрез различни дейности, съобразени с индивидуалните им възможности развиват и придобиват различни знания и умения за приобщаване в социалната общност и развитие в професионалната сфера.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d0%bc/

Коментари

  1. Мониторингова среща в Област Ловеч по Проектът „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”

%d блогъра харесват това: