апр. 20 2013

Областен управител по традиция се включи в кампанията „Да изчистим България” с доброволци от Ловеч и Троян, резултатът 246 чували отпадъци

Прочетено2151пъти

daizhistim2004138И днес, 20 април, денят на голямото чистене, областният управител на Ловеч Ваня Събчева се включи в инициативата заедно с доброволците от Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”. В ранните часове на деня с перфектната организация на Областната дирекция на Агенцията по рибарство и аквакултури в Ловеч и нейният директор д-р Йордан Найденов, децата и екипът на областен управител, заедно със служителите на агенцията се отправиха към най-големият язовир в областта – язовир „Сопот”. За първа година в екоакцията, родена от Областен управител още през 2010 г. под мотото „Да ловим риба на чисто” се включиха е деца от Клуб по спортен риболов от Троян.

В почистването активна дейност вложиха и любители риболовци, които  често замърсяват с опаковки от стръв, риболовни принадлежности, храна напитки и какво ли още не бреговете на водоема.

Тази инициатива вече е кауза за  Областна администрация и регионалната структура на ИАРА. Тя започна преди три години с участието на тогавашния губернатор Николай Нанков и после продължена от наследилата го на поста Ваня Събчева.  

daizhistim2004133На риболовците децата раздадоха печатни материали с призив да не замърсяват след излет и да щадят природните ресурси. На брега на язовира заедно с инспекторите от Агенцията по рибарство те поставиха табели с призив да се пускат обратно във водата уловените риби, за да продължат да живеят и се размножават.

В края на деня децата заедно със Станислав Найденов извършиха зарибяване на р. Топля  с риба от вида Балканска пъстърва. Те получиха интересни знания от него  за живота и развитието на този изключително красив и изчезващ напоследък ценен вид риба.

Резултатът от днешната екоинициатива са събраните около 246 чувала боклуци, извозени с пикапа на доброволец от Троян. След изморителната работа децата се подкрепиха с напитки и сандвичи предоставени от бизнесмена Станислав Найденов, който осигури и 5000 бр. балканска пъстърва,  която децата разселиха в река Топля. Това е пътя! Всички заедно, Държавна администрация, млади и стари, щедри хора като днешния дарител  с много разбирателство, взаимопомощ и любов помежду ни ще опазим красивата природа, с която Бог така щедро ни е надарил и ще възпитаме младото поколение, коментира акцията областният управител Ваня Събчева.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bf%d0%be-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%ba%d0%bb/

Коментари

  1. Pavlina Dekova каза:

    BRAVOoooooooooooo!!!!

  2. Ако бяха отишли на касабаир по стария път нямаше да им трябват чували. Там боклуците за тирове.

  3. Ivailo Petkov каза:

    i neka da si ostane taka chisto a ne sled edna sedmica da e pak tolkova mrusno.Neka si pazim prirodata chista!

  4. Blagoy Blazhev каза:

    Тази инициатива Да изчистим България за 1 ден е пълна ГЛУПОСТ– да подхванем друга инициатива –ДА ОПАЗИМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА ОСТАНАЛИТЕ 364 ДНИ

%d блогъра харесват това: