Областен управител и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека в Ловеч се включват в акцията на Националния литературен музей

Прочетено1036пъти

Областен управител и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч се включват в акция на Националния литературен музей в отговор на апела на Генералния ни консул в Чикаго Иван Анчев за стартиране на дарителска кампания за събиране на книги от български автори. Изданията са необходими за учебния процес в българските неделни училища в консулски окръг Чикаго. Той обхваща 14 щата – Колорадо, Айова, Илиноис, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Охайо, Южна Дакота, Уисконсин и Уайоминг. Това е регионът, където пребивава най-голямата българска общност зад граница. Техен обединител и стожер на националната ни идентичност са неделните училища, които само в Чикаго са 12 – официално признати и финансово подпомагани от Министерството на образованието и науката.

Въпреки държавната подкрепа те се нуждаят от произведения на българските класици – Иван Вазов, Христо Ботев, Петко Р. Славейков, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиян Станев и други.

Областният управител Ирина Митева и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека в Ловеч обявяват кампания за набиране на книги. Пунктовете за събиране са два – в Областна администрация и в Регионалната библиотека. В началото на май събраните издания с творби на българските класици ще бъдат транспортирани от Областен управител до Националния литературен музей в София, откъдето ще бъде организиран и транспортът им до Чикаго.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%b8-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be/

%d блогъра харесват това: