окт. 07 2012

“Областен информационен център – Ловеч вече е основен източник на информация за гражданите по въпроси, свързани с Кохезионната политика на Европейския съюз”

Прочетено970пъти

 Това каза управителят на центъра, Нели Митева, на среща с представители на местни и регионални медии за представяне на отчет на дейността на ОИЦ – Ловеч от началото на годината. „През последните месеци интересът към работата ни се е увеличил многократно“ – допълни още Митева, като отчете че от началото на функционирането си досега Областния център е бил посетен от над 220 посетители, а служителите на ОИЦ-Ловеч са отговорили на над 300 различни въпроси.

Най-често посетителите задават въпроси за функционирането на Центъра и услугите, които той предлага, а в експертно отношение най-много въпроси са поставени от представители на бизнеса относно възможности за еврофинансиране на стартиращ бизнес, разширяване на съществуващи производства, извършване на строително-ремонтни дейности и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Служителите на центъра са отговорили и на много въпроси свързани с възможностите за финансиране с европейски средства на инициативи на малки населени места – кметства ,читалища и училища за облагородяване и благоустрояване на сгради, дворове, паркове, градинки, детски площадки, както и на собственици на имоти и къщи по селата за превръщането им в хотели от семеен тип и вили за гости. Голям брой въпроси са отправени към центъра и от млади хора, свързани с възможности за стажуване, работа, конкурси и обмен на опит с чуждестранни партньори по различни общностни програми и нициативи. 

Управителят запозна медиите с организираните и проведени от ОИЦ събития на територията на цялата област, които за периода са 17 на брой и на тях са присъствали над 360 представители на местния бизнес, НПО, читалища, училища, местни власти, граждани и медии. Само през септември 2012г., екипът на ОИЦ-Ловеч е провел информационни срещи в седем от общините на област Ловеч, на които са присъствали над 180 души. Експертите на областния център са запознали хората по места със своята дейност и с актуални към този момент възможности за кандидатстване по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

До сега Областният информационен център е инициирал над 100 публикации в местни и регионални медии, които са отразявали, както различни информационни събития на ОИЦ-Ловеч, така и информация популяризираща актуални възможности и процедури за безвъзмездна финансова помощ по Оперативните програми.

ОИЦ-Ловеч поддържа и своя страница във Фейсбук, в която ежедневно се публикуват множество интересни и полезни новини за стартирали, актуални и предстоящи процедури за БФП, програми на ЕС, възможности за финансиране на малки проекти на НПО сектора, различни общностни и национални инициативи, конкурси, стажове и др. Средно седмично сраницата се посещава от над 2000 посетители, като максимумът е близо 2700.

Стремежът на ОИЦ – Ловеч е непрестанно да се разширява достъпът до информация за възможностите за европейско финансиране за всички социални, етнически и възрастови групи в региона.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bb%d0%be/

%d блогъра харесват това: