Обичаят „Дойлада“ събра млади и стари, местни и гости в село Радювене

Прочетено4158пъти

Обичаят „Дойлада“ събра на 14.01.2017 г. млади и стари, местни хора и гости на заснежения площад в село Радювене, община Ловеч. От няколко години народното веселие е възстановен в автентичен вид и сега се изпълнява от самодейците в местното читалище.

За целта още предната вечер всички се събират в дома на най-личната мома и в менче със здравец и мушкато пускат пръстените си. Съдът нощува под звездите, а сутринта млади и стари отиват на най-близкия извор, вадят един по един пръстените. Жените пеят и трябва да наричат така, че всяка мома да разбере какъв момък ще вземе. Това е подготовката.

В деня след 13 януари пъстрото хоро се изви и стигна чак до чешмата на площада. Самодейците припяваха „Бръкне моме, извади пръстен“, а водещата ритуала назоваваше кой за коя мома ще се венчае. Сред узнаването момъкът се втурва се отнася момата – поне така е било едно време. Днес самодейците играят тези роли и то доста успешно. Обичаят завърши пак с кръшни хора.

Гости на празника в събота кметът на Общината Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов, първите за новата година гости на читалището. Те бяха посрещнати от кмета на селото Венцеслав Банчев и председателят на читалището Цанко Костов. След като си размениха подаръци за празника и опитаха от лакомствата, приготвени от радювенските домакини, Корнелия Маринова каза:

„Този хубав обичай показва, че българският дух е жив, че ние смело вървим напред, пазейки традициите. Това е първото населено място, което посещаваме по такъв повод през 2017 г., дано прощъпулникът ни донесе много успехи, защото тази година е много важна за нашата община, а и за страната“.

Тя припомни, че ще се честват 180 от рождението на Васил Левски, 830 години от подписването на Ловешкия мир, 140 години от създаването на първата ловешка управа и много други.

„Вашите самодейци ще бъдат канени и ще вземат дейно участие в тези събития, както и при вас ще гостуват състави и артисти“, обеща кметът Корнелия Маринова.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%87%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%b9%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bc/

1 коментар

  1. В Радювене без малко да пламне напаст от всеобщо заразяване със СИФИЛИС преди години !Невроятно ,болезнено похотливи жители има !

%d блогъра харесват това: