авг. 24 2012

Н2О

Прочетено3286пъти

Павлин Иванов

„В и К“ Ловеч пуска на пазара от 27-ми август специални поздравителни картички „Честита баня!“, за който успее да се изплацика , а за да не остане по-назад, кмета излиза с едни гърди напред и пуска в обръщение самозалепваща пощенска марка „В банята съм“ – лимитирана серия, само за ценители. Уау! Трябва да се види!

В същото време СКОРС ограничава достъпа до сградата на Общината и ще пуска само къпаните, за което част от некъпаните вече подготвят за внасяне дело за дискриминация.

Това в рамките на шегата, разбира се. Не се сдържах. Сега сериозно.

„Веднъж попитали учителя: Дълго ли ще чакаме промяна към по-добро? Ако чакате, ще е дълго – отговорил Учителя. „

Неведнъж съм споделял тезата, че Ловеч няма цели, следователно, няма какво да постигне, защото се опитва да върви навсякъде, а е наникъде. Ако търсим причина защо няма вода днес, 24 август 2012 година – XXI век, когато “Любопиткото“ всеки ден изпраща снимки от Марс, а технологиите напредват с безумна скорост, можем да намерим хиляди причини – безбожната и продължителна жега, пилеенето на водата и много други.

Администрацията, а ние като граждани все чакаме. Кметството за проект, който да сбъдне мечтите, макар и неясно чии, а ние да се оправим. Както казва Учителя от горният цитат – „Ако чакате, ще е дълго“. 

Защо не мислим, планираме, действаме и постигаме цели за да променим качествено живота си? Ей Богу, вече дори идея си нямам!

Но, за водата. Както знаете, има заповед, която забранява поливане, пълнене на басейни, миене на коли, улици (единственото, което се спазва!!!). Естествено, никой не контролира нейното спазване, следователно, заповедта на кмета е само за да я има на хартия и за да може администрацията да каже: „Ами като не изпълнявате заповедите, на ви сега режим на водата!“. Просто измиване на ръцете от отговорност.

Разбирате ли, не се търси решение как да се гарантира доставката на вода 365 дни годишно, а се издава магическа заповед, когато дори на издателят й е ясно, че няма да се спазва. Знаете, че особено по селата, където водата е и значително по евтина се полива на умиране. Но не това е проблема.

Проблемът е в търсенето и намирането на решения. На мен, като най-обикновен човечец не би трябвало да ми дреме от къде идва водата. Просто не е моя работа. Аз очаквам да я има. Майките с бебета също. Всяка къща или апартамент също. Не е важно дали ще е от Черни или Бели Осъм, или от Хималаите, стига да е с отлично качество и на нормална цена.

Изниква въпроса какво направиха всички управници и народни избраници през последните 20 години, за да гарантират водата на Ловеч. Защо не потърсиха алтернативни водоизточници с достатъчен дебит в района или просто ще чакаме прословутия с несбъдването си язовир „Черни Осъм“?

Ловчалии имат нужда от решения днес, а не от заповеди и оправдания! Въпросът е способни ли са политиците да ги предложат и осъществят?

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd2%d0%be/

Коментари

 1. Илиян Пеевски каза:

  Г-н Иванов, да не забравяме, че ВиК Ловеч е ДЪРЖАВНА, а не общинска фирма и в тази връзка нека да добавим: Областната управа пуска на пазара мокри кърпички с инициалите на герб. Сега сериозно. Преди 20 години в Троян бе реализиран един проект, съвместно с един американски институт, по-голямата част от който проект бе за третирането и ползването на водния ресурс. Има издаден учебник, сравнително добра база данни и споделен опит кое, как и защо. Станахме пионери по отношение решаването на проблемите с водата не само в България, но и в Източна Европа. След края на проекта и след като американските ни приятели си заминаха – всичко беше бързо забравено и „потроянчено“. Разбира се, Ловеч също пострада от това, макар и косвено като причина. Защо? Защото човек и добре да живее, един ден на власт отново идва БСП. И когато си мислиш, че нищо по-лошо не може да ти се случи – на власт идва герб и всички ставаме „оптимисти“ – значи можело и още по-зле! Близо двадесет години по-късно след този Проект, като едни съвършенни дебили и аборигени, отново започваме да ревем – къде е водата, какво стана, защо сме на режим и подобни. Споменава се и драстичното увеличение цената на водата заедно с майките на отговорните за това. Е, и? Ще ви дам един „жокер“, г-н Иванов – опитайте да проверите, кой и коя беше причината да бъде унищожена системата за водоползване от яз.Сопот. При положение, че беше изградена над 90% от водопроводната мрежа и близо 50% от помпените станции. Опитайте да разберете и кой беше областен управител по това време. Колкото до методики, информация, система за съхранение и ползване на водния ресурс, организация, действия и програми за ВиК дружествата и т.н. – няма да ви занимавам. Нито за това, че има едно понятие наречено „качество на водата“, за което с тези темпове на развитие ще се заговори сигурно чак през следващия век. Защо няма да ви занимавам? Защото ПП АТАКА не е неделно училище, а както ви казаха „по телевизора“ едни други примати-тарикати – тя е много лоша. Стойте си при добрите! 🙂

 2. эрос рамазотти каза:

  Пеевски, ВиК Ловеч е само с 51% държавно участие, а община Ловеч е с най-големия 28% миноритарен дял..

 3. Илиян Пеевски каза:

  Прав сте, г-н ерос рамазотти, ама точно в тези 51% е проблемът, който позволява на накой друг да дирижира нещата и да те поставя пред свършен факт. В Троян е по-добре. ВиК Троян е ОБЩИНСКА фирма, една от малкото в България, но които недвусмислено показаха на практика, че  ВиК дружествата в България трябва да бъдат ОБЩИНСКИ, а не ДЪРЖАВНИ. Може би това е една от причините в Троян водата да струва близо два пъти по-малко отколкото е в Ловеч. Това от своя страна пък може да е една от причините днешната държава да иска да ОДЪРЖАВИ ВиК Троян, срещу което и кмета г-жа Михайлова и целият общински съвет реагирахме светкавично и абсолютно еднозначно. Какво ще стане – не знам. Докато управлява герб – ничие имущество и битие не са в безопасност. Още с идването на власт на герб в Троян преди 5 години, тръгнаха едни „слухове“, че мастити представители на герб Троян се канят да приватизират ВиК дружеството. Ама то са само слухове. Все се каня да помоля зам.областния г-н Данков да отрече и да разсее тези слухове. Може и някоя медия да го попита, ама едва ли. Те нямат време за такова дребнотемие, заети с тиражирането и напоителното разпространяване на успехите на герб Троян като неразделна част от общите успехи на герб на регионално и национално ниво. Може би в Ловеч са ви спрели водата, за да може като пуснете чешмата, вместо вода да потече Светлото бъдеще? Едновременно и във всеки дом! Ура!  🙂

 4. fee-faw-fum каза:

  „Касапинът, който мамеше с везните, бе обесен на вратата на дюкяна си. Зарзаватчията, който лъжеше от кога е стоката, беше с отрязана ръка. Други, подвели мющериите, трябваше да носят дървени яки в продължение на седмици, или, ако предпочитат, да платят солена глоба, или да бъдат приковани за едното ухо към вратата на дюкяна си…”

%d блогъра харесват това: