Нови идеи за Покритият мост: Майсторилница отвори врати

Прочетено2866пъти

maistorilnica302144Първата майсторилница на Покрития мост отвори врата днес. Това съобщи кмета Казанжиев на редовният си брифинг. Занаятчийската работилница на Стефка и Станимир Тинкови показва изконните български занаяти – плетене, плъстене, изработка на накити, рисуване, дърворезба. Пръв в демонстрациите се включи зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков, който хвана близо 100-годишното длето на Станимир и изпробва умения на дървото. До Стефка се нареди 8-годишната Дария, която призна, че вече три месеца чака да стане готова майсторилницата, за да започне да се учи да прави мартеници. Стефка пък показа плъстене – занаята, който в миналото всяка българка е владеела и който, както и много други междувпрочем, с годините е загубен като можене.

Идеята на майсторилницата е да се популяризират народните занаяти, да се провокира интерес у младите. Душа има всеки, просто трябва да я събудим, коментира Стефка Тинкова.

Водосвет за здраве и успехи отслужи отец Ищван, домакините получиха много поздравления и цветя. Успоредно с демонстрациите на занаятите и обучението всеки, отбил се в работилницата, може да купи за спомен или за подарък някое от занаятчийските произведения. И Стефка, и Станимир са майстори на занаятите.

maistorilnica302142Идеята Покритият мост да се превърне в своеобразна улица на занаятите, място, където ловешките занаятчии да практикуват и демонстрират художествени занаяти и приложни изкуства, характерни за Ловеч и региона, се породи преди месеци по време на срещи с граждани и бизнеса за обсъждане на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч. Обобщи я дирекция „Образование, култура и младежки дейности“ на община Ловеч, а общинският съвет през октомври реши занаятчиите да бъдат с предимство пред търговците при наемане на помещения на Покрития мост.

Това е една добра възможност за общината да осъществява дейност по съхраняване, популяризиране и развитие на нематериалното културно наследство, и в частност на традиционни за нашия край занаяти, коментира днес зам.-кметът Петков.

Предстои тези дни и втора майсторилница да започне да функционира на Покрития мост, тя ще показва кожена галантерия.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bb/

%d блогъра харесват това: