ян. 04 2013

Нова общинска администрация – нов късмет. Дано не е като стария!

Прочетено2548пъти

obshtina301111Иво Райнов

От вчера общинската администрация работи по нова структурна схема. Промените, приети с решение на Общинския съвет от септември, бяха ускорени от изискване на финансовия министър за съкращения в местната администрация. Същевременно кметът Казанджиев започна нов управленски мандат и логично представи  идеи за по-ефективно и услужлива администрация. Друга тема е, че промените закъсняха значително, тъй като ОС отхвърли един вариант на административна структура , преди да бъде утвърден настоящия. После кметът  отложи стартът на промените за новата година, като създаде условия за силно напрежение и многобройни интриги сред подчинените си.

Новата структура вече е факт и от 2-ри януари работи с цялото си сърце и сили за гражданския просперитет. За нас остава да се надяваме. В мотивацията си  кметът  многократно повтаряше една ключова цел – ефективност. Естествено най-висока ефективност трябва да очакваме в секторите и звената претърпели промени с новата структура.

1.Образование и култура. Тъй наречените духовни дейности винаги са били последно издихание за ловешкото управление. Сектори, слабо засегнати от реформи и затлачени от инерция. В новата структура образованието, културата и децата трябва да станат по-силен акцент, най-малкото, защото са отделени самостоятелно, без дирекцията да бъде товарена с допълнителни  дейности. Далеч по-важно е, че новата дирекция ще бъде оглавена от нов човек. След шестнадесет години образованието и културата имат шанс да тръгнат по нов, съдържателен и смислен път. Дано да случим на директор на дирекция.

2.Социалните дейности се превръщат в основен приоритет за общината. Доказателство е фактът, че вече имат собствена дирекция, каквато например липсва за устройство на територията. Не ни остава друго освен да очакваме, че през следващите  години ловешките граждани ще се радват на все повече и по-качествени социални услуги. Само така може да бъде защитено смелото решение за отделянето на специална дирекция  за управление на  тези услуги. Всяко друго развитие ще означава, че административната промяна  е просто задоволяване на нечии  лични амбиции.

3.Раздвижване в блатото на застоя ще чакаме и за икономическите дейности. Тук промените предлагани от кмета са повече от смели. За гражданството остава надеждата, че 27-те експерти от двете нови иконимически дирекции (Местни приходи и Бюджет и икономическа политика) ще свършат повече добрини  за икономическия просперитет от 42-та по старата структура. Не знам защо се сещам за една афористична гатанка на Марк Твен, в която се питаше „ако пет души копаят една седмица и не намерят нищо, то за колко време трима души ще намерят същото?“.

4.С „размяна на шапките“ ще се търсят благинки и за градската среда и благоустрояване. Техническата инфраструктура и екологията са „повишени“ в дирекция, а устройството на територията (планиране) вече ще бъде отдел.За сметка на това броят на включените експерти е увеличен с пет, която означава, че повече глави ще мъдруват как да си подредим града. Дано наистина са мъдри.

5.На фона на административните съкращения истинска благодат обсипва дирекция „Проекти и програми“. Със защитените  проекти през последните години това административно звено спечели безрезервната любов на кмета. Затова дирекцията се разширява до 19 експерти (13  в старата структура) и получава пълно доверие по всички въпроси на стратегическото планиране и контрол на разходваните средства. Не ни остава друго освен да очакваме нови, качествени и все печеливши проекти. Имам само едно опасение, че ако дирекцията заработи на пълни обороти, бюджетът няма да смогне в осигуряването на съфинансиране.

6.С новата структура стартира и един любопитен експеримент – създава се бюджетна дейност „Комунални дейности“, която е първа стъпка към спестяване на разходи за външни услуги. На тази структура ще бъде поверена поддръжката и ремонта на общинска собственост  и… сметосъбирането и сметоизвозването в селата. Дойде време  тлъстият залък да бъде измъкнат от устата на външни фирми-лапачи (последно това е А.С.С.А.) и парите, събирани от общинските платци да остават в бюджета на общината. Експериментът наистина е интригуващ, защото след две години дейността може да бъде разширена и със сметосъбирането и сметоизвозването  в града. Стига да не бъде обявен прибързано за неуспешен.

Да не пропусна да отбележа, че новата структура има и по-малка  численост. Това, при всички обстоятелства, означава по-добра оперативност, по-малко бюджетни средства и възможност за по-добро зплащане на експертите. Да се надяваме, че кметът е съкратил синекурните длъжности и по-лошите служители. Да му пожелаем и късмет в избора на нови директори в конкурсите за шефове на дирекции. Аз се надявам да има обнадеждаващи различия със списъка от имена, който се мълви из коридорите на общината в последно време.

Както казва кметът:  изборът е негов, отговорността – също. На нас не ни остава друго освен да се надяваме, че новата структура на администрацията трасира пътя към отдавна чакания просперитет на Ловешка община.  Защото структури сме виждали много, но не и светлина в тунела…

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d1%8a%d1%81/

Коментари

 1. nimrod каза:

  Някой беше казал: „Дано, ама надали…“

 2. Vi Vi каза:

  Платена статия. Да напиша ли имената на спечелилите. Последното е откровена лъжа ,че е по-малка числеността. Отделно за Културата въобще не е вярно. Там игрите са големи и сега Петков ще може да си развява коня и поръчките да се взимат от приближени фирми, а относно дейността ами вижте : Май някой е забравил 1997 г. как се осигурява топлина в училищата., газификациите, проектите за енергийна ефективност в училищата, проектът на Крепостта, ремонтирането на детските градини. Хич не са добре нещата и веднага ще си проличи. Да Дренска ще стане директор на дирекция на образованието и културата – понеже мъжът й е от ГЕРБ,а и се има с Кмета и църковния хор. Друг парадокс е ,че тя и другия допуснат кандидат не отговарят на изискванията на обявения конкурс относно професионалния опит – но и двете са допуснати, защото нашият човек трябва да спечели. Типично по Ловешки. Нарочваме си един човек и става не става давай, друг е и въпросът за наличие на конфликт на интереси при единия кандидат , въпреки че се е подписал , че няма такива (документ се вярно съдържание) Този конкурс е на път да отиде в прокуратурата.
  Друго нещо след като се модернизираха кухните в детските градини и са наляти стотици хиляди левове , за да отговарят на европейските хигиенни изисквания, се ражда една друга идея за частна кухня, която да доставя храните по детските градини – Тук следва обществена поръчка и спечелване от някои приближени до общината фирми и се задава въпроса , защо се наливат толкова грешни пари в модернизация в нещо,което ще се затваря, че друг да лапа.
  Друга дивотия са обществените поръчки за доставка на храни – там се искаше изменение на договора (разбира се в полза на изпълнителя) нещо, което ЗОП категорично забранява. Става дума относно пакетирането на храните.
  Относно здравеопазването – там вече се знае пак кой ще е победителя.
  Относно дирекцията за проекти и програми "Любимците на кмета" скоро ги одрусаха над 90 000 лв. глоби трябва да плати общината (Ама за това няма статия – защото някой се е продал да пише само хубавите неща за нея). Второ да се види , кои фирми изпълняват строително-монтажните работи , а за качеството и строителния надзор не мис е мисли. Пример за това е и направения ремонт на главната улица. Да хубаво е да има нови неща ама е важно и да са качествени и трайни, защото иначе парите за поддръжка пак Вие ще ги давате.
  Относно местни данъци и такси и там има промени – горко му на човека, ясно че приходите падат , заради обедняването ха хората, така че успех на новия.
  – относно комунални дейности – та нали си има общинската фирма ЕКО, какво прави тя и за какво е разбито на толкова на дребно услигите по сметосъбирането и сметоизвозването.

  Пак повтарям отваряйте си чоите и не вярвайте на всичко , което четете и виждате,защото медиите все пак зависят от тези , за които пишат.

 3. Vi Vi каза:

  В заключение бих цитирал един мой професор. Той казваше така, преди да започнете да правите нещо си задайте един прост въпрос. От къде пари? Ако намерите отговор на този въпрос о.к. хващайте се с даденото нещо, а ако не намерите то просто по-добре не се захващайте. Що се отнася до социалните дейности, то те винаги са били важен, но вторичен продукт – това включва , култура, образование здравеопазване. За да имате развита култура, здравеопазване и социални дейности в дадено населено място то трябва да има преди всичко развита икономика , да се генерират приходи, които да се харчат за това. Приходите в местната хазна падат и на фона на това съотношението дадени пари – резултати е доста добро. Едни от най-ниските такси в България за детски градини са в Ловеч, нещо което се премълчава, и въпреки това градините отговарят са на едно прилично за страната ниво. Колко хора в Ловеч (един от най-бедните градове в България ) и то от десетилетия , ведно с едни от най-ниските заплати в страната биха издържали да плащат такса за детска градина колкото в София и то за две деца? Ремонта на музея на Васил Левски, реновирането на Алеята на космонавтите, цял нов Природо – научен музей, Защитените жилища, училищата със специален статут. Като цяло цялата тази статия показва само едно. Тотална делитанщина, приказки на едро, ала на селска седянка и без ни най-малко вникване в сърцевината да проблемите. Просто да се пише на принципа, рекъл- казал. Хяйде моля Ви ако претендирате за сериозна журналистика – нека да е скрепена с факти, документи, доказателства, а не така на едро. Другото е просто едно безхаберие и типичен интернет хейтване. От тази реформа си тръгнаха много читави хора, а точно тези, които трябваше да се махнат, останаха – типично за Ловеч и това до няколко месеца ще се усети по всички етажи. Ще последват шуробаджанащините, нашите хора, близки до нас фирми, а за това удовлествие ще плащат само едни – гражданите на Ловеч. Все повече започвам да си мисля , че това е обречен град от мутри, пишман комунисти (защото при истинските имаше производство и беше с доста по-голямо население), и не ви ли прави впечатление, че се говори за ЕФЕКТИВНОСТ, няма как да има ефективност и резултати, щом всеки на някого се пада някакъв, т. нар. синджир марка. От къде да дойде тази ефективност, като реално Минчо за всяко място се е спазарил и е сключвал сделки , после как да изискваш от такива хора резултати и качество, като той реално и с пръст не може да ги пипне, защото после ще му дърпат ушите? Хайде отговорете ми.

 4. Теодор каза:

  ViVi не се пише делитант,а ДИЛЕТАНТ.Иначе сте прав за много неща.

 5. Vi Vi каза:

  Приемам критиката,за което се извиянвам, от бързината е. разменям гласни някой път, а някой думи спелчека така или иначе не ги разпознава.

 6. Vi Vi каза:

  Но не може да не се съгласиш, че съм го използвал термина на 100 % на място. Ето и според тълковния речник:
  дилета̀нт: мн. дилетанти, м. Лице, което се занимава с някоя наука или изкуство без специална подготовка за това; любител, лаик.
  • прил. дилетантски, дилетантска, дилетантско, мн. дилетантски.

  Синонимен речник
  (същ.) любител, аматьор, новак, неподготвен, необучен, нешколуван, неспециалист, ученик, несръчен, лаик

 7. Vi Vi каза:

  http://paulalight.wordpress.com/2013/01/05/%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1/ Тук много точно се описва освен начина , по който управлява местната и централната власт, така и симбиозата власт имащи и "Медии".

 8. galinka каза:

  Заради новата администрация ли учителите още нямат аванс???

%d блогъра харесват това: