Дек. 06 2013

Нова балтия за ловчалии! Кмета Казанджиев иска да въведе платена Синя зона в Ловеч от 1 март 2014!

Прочетено2450пъти

karuchka612131Павлин Иванов

Кметът Казанджиев е внесъл проект за промяна на Наредба № 2 за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на Община Ловеч. По-конкретно – въвежда се режим на почасово платено паркиране, популярен като Синя зона.

Мотивите за това, според администрацията са «Очакваме да се подобри организацията на паркирането в центъра на града, да се регулира по – добре движението на ППС с животинска тяга и МПС, обслужващи хора с увреждания.. Настоящият проект е в съответсвие с нормативните актове и практика на ЕС.»

Режимът за почасово платено паркиране – „Синя зона” е за ППС с допустима максимална маса до 2,5 тона и на микробуси и автобуси с до 12 пътнически места, валиден в работни дни в часовия диапазон от 08.00 до 17.00 часа.

Паркирането на ППС в зоната с режим на почасово платено паркиране „Синя   зона”  ще се удостоверява  от водача с талон, карта, удостоверяваща правото на паркиране или изпратен SMS (след въвеждане на SMS – паркиране).

В Наредбата е въведен и режим на платено паркиране на пътни превозни средства  – „Служебен абонамент”.

Безплатно ще могат да паркират автомобилите на Община Ловеч, държавни органи и организации, създадени със закон, по улици, булеварди, площади и паркинги –  общинска собственост, като това ще се извършва на специално определени за целта места, сигнализирани с пътни знаци и пътна маркировка.

Със заповед на кмета на Община Ловеч  се определят места за паркиране на автомобили на служители на общината и нейните звена, общински съветници, кметове на кметства, кметски наместници.

 

Забранява се движението и паркирането на всички видове пътни превозни средства по пешеходната зона и в пешеходните алеи на парк „Стратеш” и алея „Баш Бунар”.

  Забраната не се отнася за автомобили със специален режим на движение при изпълнение на служебните им задължения, снегопочистващите машини и моторни превозни средства, използвани за поддържане на терените, както и за автомобилите, снабдени със специални пропуски

 

 

В Наредбата е предвиден и режим на локално паркиране на пътни превозни средства на собственици на жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране (Синя зона).

Правоимащите лица ще заплащат цена за издаването и/или преиздаването на картата, удостоверяваща правото на локално паркиране, в срока на валидност на същата. Размерът на сумата, която заплащат правоимащите се равнява на разходите по издаване на картата и се определя в Наредба  за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община  Ловеч.

Цената на картата за локално паркиране, т.е. за жителите притежаващи жилища на територията на Синя зона и имащи автомобили, е 5 лв. за една година.

Ето и останалите цени:

Цена за почасово платено паркиране /„Синя зона”/ :

а) за 1  (един) час – 1,00 (един) лв.;

б) за 2 (два) часа – 2,00 (два) лв.;

в) от 3 (три) до 9 (девет) часа – 4,00 (четири) лв.;

г) за 1 (един) ден – 6,00 (шест) лв.;

Цена за платено паркиране на пътни превозни средства „Служебен абонамент” :

а) за 1 (един) месец – 120,00 (сто и двадесет) лв.;

б) за 6 (шест) месеца – 600,00 (шестстотин) лв.;

в) за 1 (една) година – 1000,00 (хиляда) лв.;

Цена на карта за локално паркиране :

– за 1 (една) година – 5,00 (пет) лв.;

Цена за карта за безплатно паркиране на електромобили :

  – за 1 (една) година – 5,00 (пет) лв.;

 

В Наредбата остава възможността каруци да се движат в града, при условие, че са регистрирани в Общината. Така се изпълнява и целта на Наредбата – да се регулира по – добре движението на ППС с животинска тяга.  

Предвижда се също неправилно паркираните автомобили да бъдат вдигани с „паяк“ или да им бъде слагана скоба.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b8-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6/

Коментари

 1. Не е лошо и метро да направи като ще подражава!

 2. Не е лошо и метро да направи като ще подражава!

 3. эрос рамазотти каза:

  „да се регулира по – добре движението на ППС с животинска тяга и МПС, обслужващи хора с увреждания.“
  Минчо- ти си смешник! Що за мотиви са това????Никой не спира каруците, а аз досега не съм видял каруца, която е регистрирана в Общината!

  „Забранява се движението и паркирането на всички видове пътни превозни средства по пешеходната зона “
  Сигурен ли си, че ще забраниш движението и паркирането на ВСИЧКИ ППС в пешеходната зона??? Убеден съм, че няма и ще продължат разни банкови автомобили да чупят плочките всеки ден, защото ТЕ нямат и няма да имат СПЕЦИАЛНИТЕ ти пропуски!

  „Цена за почасово платено паркиране /„Синя зона”/ :
  а) за 1 (един) час – 1,00 (един) лв.;б) за 2 (два) часа – 2,00 (два) лв.;“
  Това да не ти е СОФИЯ, Кмете! Забрави ли с какви заплати са ловчалии??

 4. То в Ловеч има голямо движение – защо се забави токова това решение.„Браво„ на кмета!!!!!

 5. То в Ловеч има голямо движение – защо се забави токова това решение.„Браво„ на кмета!!!!!

 6. Mincho Kradeca каза:

  Тоя прост комунистически кмет още повече ще задъни града……да му минава купения мандат вече,че не се търпи….>!!!

 7. Krasimir Kerezof чрез Фейсбук каза:

  не му стига целия център че е платен паркинг ми ламти за още ???

 8. това е то социалната политика на БСП….мисли за народа

 9. Пианото псе се чуди от къде пари да изкрънка,вместо как работа да открие за хората

 10. Милко Калев каза:

  Синя зона може, но ако сини управляват Ловеч, като е в София. 20 години червено управление на Ловеч, кмете трябва да е Червена зоната, никаква синя зона.

 11. heros каза:

  Значи за това в името на гражданите на Ловеч и с цел „по-добра организация на движението“ се изпозатвориха и станаха еднопосочни половината улици на Ловеч? Браво Кмете! При теб нищо без умисъл не става! Ами гледай поне моста да пуснеш, че нова година иде и това ти обещание ще остане неспазено..

 12. Малко е…трябва и зелена зона!

 13. Galia Docheva чрез Фейсбук каза:

  То хора не останаха, те синя зона …

 14. Данчо Заверджиев чрез Фейсбук каза:

  ОБЩИНА ЛОВЕЧ

  ОБЯВЯВА

  ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТ НА

  Н А Р Е Д Б А № 2

  за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на Община Ловеч

  Обсъждането ще се проведе на 13.12.2013 г. /петък/ от 14.30 ч. в заседателната зала на Общински съвет – Ловеч.

  Проектът на Наредбата е публикуван на интернет страницата на Община Ловеч: http://www.lovech.bg и е на разположение в Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на Общината.

  Мнения, препоръки и предложения, свързани с НАРЕДБА № 2 за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на Община Ловеч може да изпратите до 13.12.2013 г. /петък/ на електронен адрес: obshtina@lovech.bg.

 15. Altozar Rahmi Altozar чрез Фейсбук каза:

  Много добре даже!!!

 16. v tazi durjava samo ABSURDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

 17. debelaka каза:

  Отлична идея на Мин Чо. Дори според мен са доста ниски таксите. Поне тройно трябва да се вдигнат. Ще настане тишина по улиците, ще се очисти въздухът от изгорели бензинови и дизелови газове, прахолякът ще намалее, деца и възрастни ще пресичат спокойно и без напрежение улиците. Новите светофари ще греят самотни и непотребни. Хората най-после ще разберат, че природата ги е създала, за да се движат интензивно на собствените си крака, ще укрепват духовно и физически.
  Браво, Кмете!

 18. Данчо Заверджиев чрез Фейсбук каза:

  Добро утро, уважаеми общински съветници!

  На 29.11.2013 година на интернет страницата на общински съвет Бургас е публикуван Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на Община Бургас.
  Предложението е следното:
  Таксата за престой на паркинги на час от 1 /един/ лев и за паркинг “Интерхотел България“ от 3 /три/ лева се намалява на 50 /петдесет/ стотинки.
  Като основен мотив е посочено:
  Получаваме непрекъснато жалби от граждани, че размерът на тази такса е прекомерен за тях . Посоченият размер на таксата за ползване на паркинги е еднакъв с този на таксата за ползване на зоната за платено паркиране, макар, че това са две различни услуги.
  Не на последно място съгласно чл. 8, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ Общинският съвет определя размера на таксите при спазване на следните принципи:
  1. Възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата;
  2. Създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги и повишаване на тяхното качество;
  3. Постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси.
  Като съгласно ал. 3 от същия закон размерът на таксата може и да не възстановява пълните разходи на общината по предоставянето на определена услуга, когато общинският съвет реши, че това се налага за защита на обществения интерес.
  Всичко това ни мотивира да предложа намаляване на размера на таксата за престой на час на паркингите изброени в Наредбата на 0,50 /нула цяло и петдесет/ лева.

  Добро утро, уважаеми общински съветници!
  Време е да се събудите и да разберете най-после, че ваши колеги от други общини в България намаляват размера на такси и данъци в интерес на гражданите, които са ги избрали с мотива, че всички живеем в условията на финансова и икономическа криза.
  Тук е мястото да Ви припомня клетвата, която доброволно сте положили преди встъпване в длъжност:
  „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Ловешка община и да работя за тяхното благоденствие.“
  Като увеличавате данъците и таксите в условия на финансова и икономическа криза изпълнявате ли клетвата да спазвате Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководите от интересите на гражданите от Ловешка община и да работя за тяхното благоденствие?

  За Ваша информация Чл. 60. ал. 1. от Конституцията на Република България гласи: Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

  Като увеличавате данъците и таксите в условия на финансова и икономическа криза съобразили ли сте ги с доходите и имуществото на гражданите, които са задължени да плащат данъци и такси?
  Изпълнявате ли принципа от ЗМДТ за постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси?

  До кога мислите, че гражданите ще издържат и ще имат възможности да плащат данъци и такси, след като Вие безотговорно ги увеличавате в нарушение на Конституцията и законите на страната?

  Факта, че общинските съветници не носят никаква отговорност пред закона за приетите от тях решения не е основание да нарушавате Конституцията и законите на страната за сметка на гражданите и за кефа на кмета, който трябва да Ви напомня, че е положил същата клетва, каквато сте положили и Вие.

 19. Данчо Заверджиев чрез Фейсбук каза:

  Добро утро, уважаеми общински съветници!

  На 29.11.2013 година на интернет страницата на общински съвет Бургас е публикуван Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на Община Бургас.
  Предложението е следното:
  Таксата за престой на паркинги на час от 1 /един/ лев и за паркинг “Интерхотел България“ от 3 /три/ лева се намалява на 50 /петдесет/ стотинки.
  Като основен мотив е посочено:
  Получаваме непрекъснато жалби от граждани, че размерът на тази такса е прекомерен за тях . Посоченият размер на таксата за ползване на паркинги е еднакъв с този на таксата за ползване на зоната за платено паркиране, макар, че това са две различни услуги.
  Не на последно място съгласно чл. 8, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ Общинският съвет определя размера на таксите при спазване на следните принципи:
  1. Възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата;
  2. Създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги и повишаване на тяхното качество;
  3. Постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси.
  Като съгласно ал. 3 от същия закон размерът на таксата може и да не възстановява пълните разходи на общината по предоставянето на определена услуга, когато общинският съвет реши, че това се налага за защита на обществения интерес.
  Всичко това ни мотивира да предложа намаляване на размера на таксата за престой на час на паркингите изброени в Наредбата на 0,50 /нула цяло и петдесет/ лева.

  Добро утро, уважаеми общински съветници!
  Време е да се събудите и да разберете най-после, че ваши колеги от други общини в България намаляват размера на такси и данъци в интерес на гражданите, които са ги избрали с мотива, че всички живеем в условията на финансова и икономическа криза.
  Тук е мястото да Ви припомня клетвата, която доброволно сте положили преди встъпване в длъжност:
  „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Ловешка община и да работя за тяхното благоденствие.“
  Като увеличавате данъците и таксите в условия на финансова и икономическа криза изпълнявате ли клетвата да спазвате Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководите от интересите на гражданите от Ловешка община и да работя за тяхното благоденствие?

  За Ваша информация Чл. 60. ал. 1. от Конституцията на Република България гласи: Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

  Като увеличавате данъците и таксите в условия на финансова и икономическа криза съобразили ли сте ги с доходите и имуществото на гражданите, които са задължени да плащат данъци и такси?
  Изпълнявате ли принципа от ЗМДТ за постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси?

  До кога мислите, че гражданите ще издържат и ще имат възможности да плащат данъци и такси, след като Вие безотговорно ги увеличавате в нарушение на Конституцията и законите на страната?

  Факта, че общинските съветници не носят никаква отговорност пред закона за приетите от тях решения не е основание да нарушавате Конституцията и законите на страната за сметка на гражданите и за кефа на кмета, който трябва да Ви напомня, че е положил същата клетва, каквато сте положили и Вие.

 20. Дънки Газ - Цел в Живота! каза:

  Кметът Сапунджиев да си сапуниса гърба и да изпуска сапуна, че много му се събра. Синя Зона в Ловеч – хахахаха! Ами може и Зелена Зона да пусне на полвин цена в Бабабковец и Заводските! Хахахаха! Че там хората по 2 коли и 2 джипа на семейство имат и нещо навалица стана. Може и подземни паркинги да пусне. А може и зарядни станции на всеки ъгъл да сложи за електромобили по 60,000лв парчето, че в Ловеч всички са много фИешън и следват еко тренда, и има много електромобили. Може градския транспорт да му подмени целия автопарк с хибриди. Може да сложи нови спирки. Може да сложи електронни табла които получават централно информация от новия комуникационен център на градския транспорт, който комуникира с GPS-ите на автобусите и информират чакащите пътници безжично § онлайн кога ще им дойде автобуса. Може Ловеч да стане първия град в България където вместо с билетчета пътниците се валидират с безконтактни чип карти. Може да направи смарт светофари които следят трафика с камери и решават кой пръв ще пуснат щото както казах в Ловеч нещо навалица стана. И накрая може да си вземе насрания комунистически гъз и да са маха веднъж завинаги! Оставка Сапунджиев! Оставка!

%d блогъра харесват това: