Новата заплаха – липсата на култура, знания, образование и интелект

Прочетено2078пъти

Павлин Иванов

«Ти точно каква компетентност, знания и умения имаш, че да искаш по-голяма заплата, по-добра работа и хубав живот?». Това попита един мъж, в една Фейсбук група, разбунтувал се срещу всичко младеж, искащ европейски заплати и по-добър живот. Дискусията приключи с въпроса.

Виждате по всеки един телевизионен канал, обикновено няколко десетки човека, пазени от превъзхождащо количество полицаи, блокирали стотици автомобили и утежняващи живота на в пъти повече, също като тях хора, плащи скъпи горива. Също така, обикновено, никой от говорещите пред камерите не може да формулира ясно, точно и конкретно искане, съобразено с правомощието на този, от когото искат решение.

Дали е случайно? Не мисля. Това е обективна закономерност.

Ясно е, че младите хора искат да бъдат част от нещо голямо, значимо, част от някаква общност. В живота такава нито им се предлага, а те, младите, категорично не са в състояние сами да я изградят или намерят. Всички сме минали по пътя на бунта. Разликата в поколенията е в каузите, в смисъла, в целта и пътя.

Интересно е да се проследи процеса на общественото недоволство.  И не с фокус към възможни и рационални решенния за задоволяване на общественият интерес, а от гледна точка на очакващато ни бъдеще. Всъщност и двете са пряко свързани.

Това, което ни очаква е меко казано притеснително. И не защото огромният процент българи са глупави или прости, а поради вече ярко видимия факт, че липсват базови знания за всеки аспект на живота, в значителна по количество маса български граждани.

Доказва се през последните години, че улицата трудно може да формулира ясно, точно, конкретно какъвто и да било проблем, който има нужда от решаване. За огромно съжаление! Следователно, доста трудно би могло да бъде намерено и конкретно решение.

Да, но точно същата значителна група български граждани става все по-голяма и по-значима, по ред демографски, образователи, икономически и социали причини. Тя има и право на глас и правото да избира и решава. Точно тук се крие опасността. Е ли е възможно индивиди с нулева култура, без никакви полезни знания за света, в който живеем, да решава кой да води дружината и по какъв път да се върви?

Което си прилича се привлича! Чували сте го, надявам се. И да, това е истина!

Само след няколко месеца, подобни незнаещи, неможещи, неразбиращи от нищо хора, ще намерят в лицето на себеподобни представителство и ще станат лесна плячка. Идващите избори ще предложат точно това и то по много. Защото има подходяща за това среда и условия.

Гръмогласни и невъзпитани популисти, говорещи всякакви небивалици, които жадните за подобни глупости хора, ще приемат безкритично за чиста монета, ще доведат до реален хаос.

Погледнете Брекзит. Всички губят, само защото бизнеса и нормалнните хора в кралството подцениха простия, чист, дори нескопосан популизъм.

Всъщност, бихте ли ми се доверили да ви направя сърдечна операция? Ще ви обясня по един прекрасно манипулативен начин, как след това ще живеете 300 години в щастие и небивала ерекция. Надявам се, че няма да ми се доверите, защото сте интелигентни. Но не всички са като вас.

И точно тук идва крещящата нужда от просвещение. От апостолска работа в най-чистият и вид. Говорене, обясняване, изслувашане, търпение и пак търпение, за да има поне малък шанс, да не настъпваме мотиката пак и пак и пак. Да има малко оптимизъм, че тенденциите могат да бъдат променени.

Готови ли сте да бъдете апостоли? Готови ли сте да дадете знания и разбирания на тези, които ги нямат, дори да не искат да ги получат?

Някой трябва да свърши тази работа, а желаещите са критично малко, а и мисията доста трудна и неблагодарна.

В редица държави популизма, съчетан с ниската култура, скромите знания и откровената човешка наивност на избирателите, вече предизвиква катастрофи в обществата.

Така че, ако не искате и тук да успеят популистите, кресливите, говорещите небивалици, държащите се агресивно и арогантно, вземете се в ръце и просвещавайте децата си, близките, приятелите, познатите, непознатите.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%bf%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%bd%d0%b0/

10 коментара

Skip to comment form

 1. Постоянно плащаме за стоки с по-ниско качество на европейски цени…Иначе за заплатите трябва да правим трудови подвизи?!Мнооого удобно!!

  1. Извинявай, ама къде другаде освен в ловеч ще ти се случи да си купиш от била коколино концентрат разреден с вода. 🙂

 2. Това, което казва Павлин е тежката истина, която това общество трябва да разбере. Хората, които имат знанията, образованието и уменията да променят света около себе си са заглушени от популисти и нискообразавани хора, които си играят със страховете на хората

 3. Ще задам обратния въпрос!Защо квалифицирани и образовани хора емигрираха от България?!Може би ,защото искат ей тъй да си поживеят в някоя екзотична страна?Живяли ли сте във Англия и знаете ли мнението там на народа и защо изобщо е Брекзит,за да го сравнявате и коментирате?!Защо в град Ловеч вече живеят само деца,пенсионери и роми?!Може би защото ,,неквалифицираните,, ей тъй са се изнесли някъде другаде да им оценят квалификацията ли???Странно е колко много политолози,общински съветници,областни еврокомисари и кви ли там не са на длъжност в този съсипан и ограбен град,в който няма никаква икономика,никаква переспектива,само разни общинарчета ,които яростно крещят няма квалифицирани кадри.Е дерзайте ловчалии,,неквалифицирани провинциалисти такива”

 4. PS и да прав сте не могат да се формулират,жалко!Жалко е обаче и че такива младежи са назначени на власт без нужната квалификацията и умения,защото пък те ще ни управляват!Г-н Георги Тодоров,обяснява как протестиращите създавали хаос и това в цял свят го нямало и виждаш ли те властите няма как да работят.Е изненада г-н Тодоров,в цял свят има протести,ама на надзирател заплатата е малка и като влезеш във властта вече друго виждане имаш!

 5. Съгласен съм с теб Павлин Иванов.Тия простести на пътя не им е мястото там.Не вредят на тези към които са.

 6. А може би ва някой му е удобно да казва “ А тоя/ тая щом не са напуснали страната и са остани в Ловеч, значи са неграмотни и неквалифицирани, съонветно може да им даваме мизерни заплати“. Много е жалко, и да с две ръце съм че има строшно интилигентни, образовани, грамотни и квалифицирани хора които все още се подвизават в град Ловеч, колкото и странно да звучи това. Но е жалко мисленето на някои хора и квалифицирането за това колко са кадърни. Точно заради такова мислене града ни е в това положение, страшно високи цини, ниски заплати и много тъжни и отчаяни хора! Жалко много, много жалко!

 7. Абсолютно вярно!

 8. Старата нова заплаха – образованите неграмотници…

 9. Това изказване е идентично с това на Иво Христов. Срамно и песимистично. Тази ситуация е навсякъде, но светът върви напред. Примери от Америка, Европа и България много. Свинар е ставал е Цар.

%d блогъра харесват това: