Ное. 16 2014

Николай Нанков, народен представител от област Ловеч: Промените в ЗУТ са изключително важни и спешни, „отпушват“ големите инфраструктурни проекти

Прочетено3155пъти

nankov1611141Връщаме правомощията на общините в инвестиционния процес на проекти с индикативна стойност над 10 000 000 лева

 Законът за изменение и допълнение на ЗУТ бе внесен, представен и защитен пред временната правна комисия от Николай Нанков, народен представител от област Ловеч на 12 ноември.

Промените са изключително важни и спешни, защото отпушват големите инфраструктурни проекти и връщат правомощията на общините в инвестиционния процес на проекти с индикативна стойност над 10 000 000 лева, обясни Нанков.

Законопроектът беше приет със 13 гласа „за” и четирима „въздържали се”, съобщи „Фокус“. Преди гласуването, народният представител от БСП лява България Мая Манолова поиска тази точка да отпадне като разглеждане от дневния ред на комисията, тъй като от постъпването не са изминали 24 часа и депутатите не са имали време да се запознаят с това какво предвижда законопроектът. Искането й не беше уважено. Законопроектът се налагат във връзка с Решението на Народното събрание от 7 ноември 2014 г. за приемане на структура на Министерския съвет на Република България. Предвидените изменения и допълнения в Закона за устройство на територията са с оглед преобразуването на Министерството на регионалното развитие в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и закриването на Министерството на инвестиционното проектиране.

След измененията Законът предвижда всички функции на министъра на инвестиционното проектиране да се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще осъществява държавната политика по устройство на територията, ще координира дейността на централните и териториалните органи на изпълнителна власт, на органите на местното самоуправление и местната администрация, ще извършва методическо ръководство и упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията, както и ще назначава Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика и организира неговата работа. В изпълнение на правомощията си в областта на устройство на територията министърът на регионалното развитие и благоустройството ще издава подзаконовите нормативни актове, предвидени в закона.

Функциите на министъра на инвестиционното проектиране по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Предвижда се започнатите производства по съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж, които са били в правомощията на министъра на инвестиционното проектиране, да се довършват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Съгласуването и одобряване на инвестиционни проекти за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 000 000 лв., финансирани с публични средства, както и издаване на разрешения за строеж за тях, за които не е започнато производство, ще се извършва от общинските или областни администрации.

В съответствие с поемането на функциите на Министерството на регионалното развитие и на Министерството на инвестиционното проектиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са предложени и промени в други закони.

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-7/

Коментари

 1. Анонимен каза:

  В този „капацитет“ виждам голям напредък – доста е понаедряла пупата 🙂 От контакти с депутати иначе знам, че е доста посредствен и добър изпълнител на поръчки …………

 2. АРИСТОТЕЛ каза:

  Да бе,само Нанков е вносител?+ още пет реформатори и Янакиева от АБВ.
  Име на законопроекта Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията
  Сигнатура 454-01-42
  Дата на постъпване 12/11/2014
  Сесия Първа сесия
  Текст на законопроекта PDF формат
  RTF формат

  Вносители НИКОЛАЙ НАНКОВ НАНКОВ
  АЛЕКСАНДЪР РУМЕНОВ НЕНКОВ
  ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ
  ПЕТЪР ВЛАДИСЛАВОВ СЛАВОВ
  БОРИСЛАВ РАЙЧОВ МИЛАНОВ
  ВИЛИ МЛАДЕНОВ ЛИЛКОВ
  СТАНИСЛАВ ГЕОРГИЕВ ИВАНОВ
  ХРИСТИАН РАДЕВ МИТЕВ
  РОСИЦА ЙОРДАНОВА ЯНАКИЕВА-КОСТАДИНОВА

 3. Анонимен каза:

  Появи се и новата стратегия на Регионалното министерство за справяне със зимната обстановка по пътищата. Стратегията е проста – „Извинете, стойте си у вас!” Засега апелът на Лиляна Павлова няма как да предизвика нищо друго, освен …… сред шофьорите и …. Очевидно е, че на г-жа министър ката й липсва качествен зам., за да не изпада в подобни излагащи правителството на герб изпълнения.

%d блогъра харесват това: