Николай Нанков: Държавата е в хаос, правителството работи само за червени кметове, развенчаха се митовете на БСП

Прочетено1856пъти

nankov1812131Държавата е в хаос, правителството работи само за кметовете на БСП, последни официални данни развенчаха митовете на БСП по отношение на изплатените от държавата средства към бизнеса и ДДС. Това накратко бяха акцентите от пресконференцията на народния представител Николай Нанков в Ловеч.

Бюджет 2014 е нереалистичен, приходната част е неизпълнима. С колегата Корнелия Маринова селектирахме някой от значителните и важните инвестиции, които трябва да бъдат направени в област Ловеч, предложихме ги, но нито едно от тях не беше прието, обясни народният Нанков, който е и областен ръководител на ПП ГЕРБ.

Той подчерта, че са поискали да се заложат средства в държавния бюджет за дофинансиране на депото в Луковит, което се нуждае от малко над 4,6 млн. лв. Тъй като европейското финансиране в рамките на 9,3 млн. лв  – това включва и претоварна станция в Тетевен, и довеждащи връзки, както и всички останали надзори – авторски и строителен, и консултантски разходи не достигат. Министърът е запознат с проблема и имаме уверението, че ще се намерят средства, но очевидно няма да е от държавата след като парите не бяха одобрени, поясни той. По думите му проблемът трябва да бъде решен. Следвайки европейските регламенти и европейските изисквания, които ние сами сме договорили, до края на 2015 трябва да имаме изградени 53 системи за отпадъци. След завършването на депото в Луковит, в област Ловеч всички общини ще имат съвременни депа за съхранение на твърди битови и не опасни отпадъци.

Поискахме и сума в бюджета на община Ловеч за реконструкция на спортната зала в града. Това предложение също не беше прието, а ние сме категорични, че в община Ловеч трябва да бъде насочен целеви държавен ресурс именно за този обект, който тъне в разруха години наред, подчерта Николай Нанков.

Народният представител акцентира няколко пъти, че митовете на БСП, с които дойде на власт, се развенчават един по един като това колко много неразплатени задължения е трупала и оставила ГЕРБ след 4 години управление към бизнеса. Това се оказа пълна глупост. Сравнявайки данните от септември 2012 към тези за същия месец на 2013 г. виждаме, че просрочията към бизнеса са увеличени с 37 % – от 111 млн. лв на 152 млн. лв. Управляващите обещаваха и прозрачност за това кои са големите кредитори на държавата. Никъде няма публикувана публична информация по този въпрос, обясни Николай Нанков.

Друга дейност, за която много се спекулираше, бе бавното възстановяване на ДДС на юридически лица. Управляващите и тук отново не успяват да се справят. Единствено през юли имат повече възстановено ДДС в сравнение със същия период на миналата година – 563 спрямо 518 млн. лв през юли 2012 г. За август т. г. са възстановени 505 млн. спрямо 551 през август миналата година по време на нашето управление, 587 млн. лв през септември т. г. спрямо 599 млн. лв през същия месец на миналата година. 532 млн. е възстановеното ДДС през октомври т. г. спрямо 569 млн. лв през миналата, посочи той официални данни.

Що се отнася до събираемостта на приходите към момента – дано не съм лош пророк, но в края на годината ще стане ясно, че и този мит е развенчан. Говорим за митници, за НАП. След актуализацията, която направихме през лятото 2013 г. на бюджета, дори след актуализираните данни те ще имат над милиард по-малко събрани приходи, прогнозира народният представител и бе категоричен, че „в момента държавата е като разграден двор, а те искат да съберат повече 1,4 млрд. лв – абсурд”.

Пред медиите Николай Нанков говори и за законопроектите с негово участие. Внесеното от мен и още трима представители предложение за промяна на Закона за кадастъра и имотния регистър бе с лека ръка отхварлено на комисии и в зала на първо четене. Преди две седмици имаме внесен проект на този закон от колегите от БСП. Той на 95 % копира нашия, който те определиха като лобистки, който създавал монополи в сектора и т. н. Сега 95 % от този законопроект е вкаран същия и веднага се промени и становището на комисиите – страхотен законопроект, навременен. В зала прогнозирах, че след 3-4 месеца ще внесат същия законопроект, който отхвърлиха, но времето ще бъде загубено. Така и стана. В други държави за плагиатство си подават оставките. Законопроектът е хубав, сложили са управаяващите и някои безумни неща, като това общините сами да си финансират изработването на кадастрална карта. Нали обещаха, че с новото министерство ще финансират изработването на кадастрална карта с 10 млн. лв за следващата година. А сега в проекта пише, че изработването на кадастрална карта се финансира от държавния бюджет… и добавили „и общините”. НСОРБ също реагира, обясни Нанков, който е експерт по темата.

Едно от много малкото наши предложения, което бе одобрено от управляващото мнозинство, бе направено от мен и колегите Лиляна Павлова и Любен Татарски за промени в Закона за геодезията и картографията. Предложението на левицата бе за безвъзмездното получаване на данни от Агенцията по геодезия и картография в определени случаи, когато имаме международни договори и споразумения и партньорски взаимоотношения с НАТО, на МВР и други такива. Ние обаче включихме и общините, редом с ВУЗ-овете като публични институции да получават безвъзмездно тази информация. Защото ние сме задължили общините до края на 2015 да имат общи устройствени планове, а излиза, че кадастралната информация трябва да я плащат на кадастъра – това е важно и в интерес на общините, защото за една община като Ловеч това е около 40 000 лв. Така че нашето предложение за двустранна обмяна между общини и кадастъра, когато става дума за задължения вменени с нормативен акт или закон, да става безвъзмездно и колегите се съгласиха. За 8 месеца за пръв път ми се случи конструктивно да се гледа на работата без партийни пристрастия в интерес на местните власти, разясни казуса Нанков.

Той акцентира и на предизборно обещание на БСП, че ще върнат пушето в закрити помещения – и този мит вече е развенчан. Извадете справка кои хора от БСП гласуваха против и следете как те ще гласуват на предизборния пленум през февруари на БСП, посъветва той журналистите.

Нанков се спря и на темата за енергетиката, като подчерта, че БСП направи референдум, обещаваха и лъгаха, че ще строят „Белене”, а сега никой не говори по темата, тя се отбягва, че не била на дневен ред. Актуалната тема сега 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Проект, който те отново оплескаха и объркаха тотално, допускайки гаф след гаф, и по Южен поток, потъпквайки всякакви международни спогодби и национални такива за провеждането на обществени поръчки, без финансови параметри, без ясни гаранции… но се правят заварки… докато накрая комисар Йотингер в прав текст каза, че преговорите за Южен поток ще се правят от ЕК. Всичките им обещания и цялата им политика е такава – пълен хаос.

Намаляваме тока с 5 %, увеличаваме пенсиите с 4,50 лв, а в същото време вземаме от хората като им увеличаваме данък МПС, увеличаваме данък сгради и такса смет, при това без мотив – това е социалната политика на социалната партия. София, Варна и други големи общини не вдигат тези налози. ГЕРБ на национално ниво, и аз тук съм декларирал позицията си по този въпрос – твърдо съм против подобни асоциални мерки, отговори Нанков на питане за позицията му по отношение на направеното от кмета на Ловеч предложение за вдигане на двата налога в общината.

Някои от червените кметове се похвалиха вече, че са им изискани проекти, с които да кандидатстват от фонда за растеж и устойчиво развитие на регионите, който бе включен в бюджета за 2014 г. с 500 млн. лв. Не съм чул това да е направено и от кметове на ГЕРБ. Предложението на Ловеч на идейна фаза за тази програма е за тролейна линия. Такава информация бе оповестена и от в. Труд. Важно е да припомня, че все още няма създадени правила за разпределение на парите от фонда, но явно събирането на проекти вече е започнало и надпреварата за 500-те милиона вече е факт, обясни Нанков.

Той подчерта още, че за доброто на България предсрочни избори най-късно през май са абсолютно задължителни.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d0%b2-%d1%85%d0%b0%d0%be%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2/

8 коментара

Skip to comment form

 1. хехе. нанков ми то ако требе да ти вервам излиза че преди това и боико борисов е работил за червения ни кмет.
  че каква е разликата?!?!? маи само си драпате езиците с кмаринова – ушким нещо и вие бачкате за народа.
  паразити сте вие паразитииии лоясали

 2. Нанков ,къде беше като зам.министър и не направи спортната зала ,а сега си правиш пиар.И по отношение на ДДС не се правят съпоставки колко са възстановени ,а колко се дължат.По икономически теми не се изказвай ,че ставаш смешен.А по отношение на южен поток вашите приятели от ЕНП ще получат един сериозен шамар през май 2014г.Много сте жалки в ГЕРБ!!!!!!!

 3. Министърът на икономиката ще се скара и на камъка, върху който ще падне
  Управляващите чертаят смели планове за реиндустриализация, които ще ни вкарат в дългов капан
  Красимир Цигуларов
  Снимка: БГНЕС
  Драгомир Стойнев издърпва ушите на всеки, който дръзне да критикува икономическата политика на правителството.
  Него го обичаха домакините, домашните работнички, вдовиците и дори една жена зъботехник…

  Удивително е убеждението на българските политици от последните две десетилетия, че всички, не само гореизброените от „Златния телец“, са длъжни да ги обичат и да приемат за правилно и единствено възможно всичко, сторено от тях. Традицията е заразна. Тези дни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се разсърди на рейтинговата агенция „Стандарт енд Пурс“, която промени перспективата на страната ни от стабилна на негативна заради високия политически риск. Самият рейтинг бе запазен, но, според експерти, това е първи признак, че инвеститорите вече ще подхождат към страната ни по-внимателно. Негативни изказвания на президента Росен Плевнелиев и на бившия премиер Бойко Борисов пред чужди дипломати и чужди медии, а не действията на кабинета, влияят негативно на страната ни, убеден е Стойнев.

  Агенцията е понижила перспективата на България на базата на политически, а не на икономически мотиви, настоява икономическият министър. И още в понеделник уверено се изказа, че икономиката ни се е отлепила от дъното, промишленото производство ще запише растеж от 4.1% тази година, а като цяло икономическият растеж ще бъде 0.8%. После добави, че в следващата година растежът ще е поне 1.8%, но лично неговата цел е за „по-бърз ръст, отколкото в богатите държави, за да можем да ги догоним“. И че „никой не протестира срещу икономическата политика на правителството“.

  За растежа министър Стойнев, а и кабинетът като цяло очевидно разчитат на така наречената реиндустриализация на България. Тази дума напоследък влиза във всяко едно изказване на висш политик. Покрай нея чухме интересни предложения – държавата да се ангажира (финансово) с възстановяването на производството на отдавна фалиралите и отдавна частни „Химко“ и „Кремиковци“. Да изкупи частното „Ремотекс“, където работниците не получават заплати. Да се вдигнат отново цените на въглищата, за да има работа и заплати за миньорите…

  Най-парадоксалното е обаче как човек, за когото се твърди, че разбира от икономика, се отнася към поемането на нови и нови дългове. Неотдавна, в интервю за вестник „Труд“, Стойнев заяви дословно следното: „Но коя държава инвестира собствените си средства и спестявания? Никоя. Да се върнем по-назад, защото дотам я докараха българските политици на прехода, че

  наистина Тодор Живков е най-големият държавник.

  Когато е изграждана България, ние имали ли сме необходимите спестявания, откъде сме намерили парите – явно сме търсили заеми… Всеки един заем се връща. Ако мислим по логиката – дайте да спестим пари и след това да ги инвестираме, това няма никога да се случи. Страхуваме се да погледнем в бъдещето. Да, преходът беше тежък, да, хората спряха да се усмихват и да мечтаят, но нека да се освободим от тези окови и да погледнем бъдещето. Заеми вземат всички държави – САЩ, Китай, Великобритания. Няма да отидем утре при пенсионерите или при работещите и да им наложим нов данък, за да върнем заема заради АЕЦ „Козлодуй“. Те няма и да го усетят този заем…“

  Съдейки по годината на раждане на Драгомир Стойнев, той може и да не знае, че ускорената индустриализация на България, изграждането на неефективни предприятия и строежът на нови атомни енергоблокове в крайна сметка доведоха до фалит на държавата. Формално този фалит беше обявен през 1990 г. от тогавашния премиер Андрей Луканов с мораториум върху плащанията по външния дълг. Тогава дългът бе около 10 милиарда долара, между 52 и 53% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение – в момента, по последни данни от септември, брутният външен дълг на страната ни надхвърля 37 милиарда евро и е 91.5% от БВП. Той, разбира се, включва не само борчовете на държавата, които са сравнително ниски, а и на частния сектор. Но евентуално сътресение в някой от секторите винаги се отразява на общото състояние на страната.

  Българският министър на икономиката би трябвало да знае още, че и досега изплащаме дълговете от времето на социализма. На него и на някои по-млади хора мога да напомня

  емблематични имена като Ануп Сингх и Ан Макгърк.

  Първият бе първият шеф на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в България. Тогава започнаха преговорите с така наречения Лондонски клуб на българските кредитори, бяха ни наложени строги ограничения и реформи. Тяхното изпълнение се следеше стриктно, всяко пристигане на мисията се появяваше в челото на новините, а имената на шефовете на мисиите знаеха и децата. Защото от решението й зависеше дали ще получим някакъв транш от няколко десетки или няколкостотин милиона лева – за горива, за платежния баланс, дори за зърно, за да има хляб. Впрочем първата зима след мораториума ни върна много десетилетия назад – появиха се купони за най-необходимите стоки.

  Второто име – на Ан Макгърк, икономическият министър би трябвало да свърже с ултиматума държавата да спре да налива пари в губещи държавни предприятия точно от типа на „Химко“, „Кремиковци“, авиокомпания „Балкан“, и други подобни. Те трябваше да бъдат или затворени незабавно, или да бъдат продадени – пак незабавно. Тази работа обаче я свършихме пак малко по български – с разпродажба на символични цени, но на неслучайни собственици, които доизточиха фирмите и ги докараха до фалит. Всичко това стана след поредно социалистическо управление – на Жан Виденов, и след втори фактически фалит на държавата.

  През деветдесетте години на миналия век, след дълги преговори ни опростиха част от заемите. Остатъкът бе оформен в дългогодишни така наречени Брейди облигации. Точно тях преди десетина години бившият финансов министър Милен Велчев трансформира в глобални облигации. През 2012 г. изтеглихме едни 950 милиона евро, за да платим първата част от тези облигации. През януари 2015 г. трябва да покрием втората част. И, очевидно, и за нея ще теглим заем.

  Това е положението – две поколения плащат дълговете на предшествениците си. Видимо, новото социалистическо управление има „доброто“ желание да продължи традицията. Неразумно дадените социални обещания и

  вече видимата дупка в бюджета

  водят до мерки, които вече неведнъж сме виждали. Първо дойде актуализацията на бюджета. Напук на клетвите, че парите ще отидат за разплащане с бизнеса и за съживяване на икономиката, задълженията на държавата към фирмите през тази година се увеличиха. Миналата събота изтеглихме поредните 290 милиона евро заем, които влязоха във фискалния резерв. От него, очевидно, ще се извършат и социалните плащания, и ще се покрият парите за проектите по европейските програми. От няколко седмици, освен по спряната програма „Околна среда“, пари от Брюксел не идват по никоя програма заради дефицит в бюджета на ЕС. Те ще бъдат възстановени най-рано след февруари.

  Правителството в момента изстисква последните възможни резерви – освен пълния дивидент от държавните фирми, миналата седмица реши да си присвои още 88 милиона лева от резервите на държавни дружества. Мотивът бе, че това нямало да наруши работата им. Но пък ще спре всякакви инвестиционни намерения и резултатът едва ли ще е към тяхното добро развитие. Впрочем така силно критикуваният от сегашните управляващи бивш финансов министър Симеон Дянков правеше същото, за да удържи дефицита в бюджета. А сега управляващите се кълняха, че няма да повтарят тези му грешки.

  Друга част от държавните дружества, най-вече в енергетиката, продължават да се товарят с допълнителни задължения. Емблематичният БЕХ вече изтегли 500 милиона евро на фона на няколко милиарда задължения на неговите поделения (вярно, голяма част от тях помежду им). Натовариха го със заем за „Южен поток“ – още 620 милиона лева. Във вторник депутатът от БСП Красимир Янков заяви в телевизионен ефир, че анализите показвали, че заемът от 500 милиона евро не е достатъчен… И ще се наложи да се заемат още пари.

  При гласуването на бюджета за 2014 г. депутатите заложиха огромен капан. Макар да е ясно, че няма да бъдат изпълнени приходите за тази година, те приеха през следващата година те да бъдат значително завишени – с повече от милиард лева. Натрапва се усещането, че правителството работи просто за да изкара до средата на идната година, след което пак ще има или актуализация на бюджета, или пропадане, или преразпределяне на собственост – този път по схемата „дълг срещу собственост“ на избрани и подготвени за това играчи.

  Засега няма и най-малък признак, че управляващите

  чуват предупрежденията за идваща заплаха.

  България е сред отличниците в ЕС по показателите държавен дълг и бюджетен дефицит, продължават да твърдят те. Само че в Европа вече ни следят доста внимателно. Съгласно правилата за прилагане на процедура за свръхдефицит ЕК вече гледа не само нивото на бюджетния дефицит, което не трябва да надвишава 3%, но и нивото на държавния дълг като процент от БВП – то не трябва да надвишава 60%. Механизмът за наблюдение на макроикономическите дисбаланси отчита за България прекрачване на праговете по два показателя – ниво на безработицата и нетна международна инвестиционна позиция. Максимално допустимото ниво за безработица според механизма за ранно предупреждение за икономически дисбаланси е 10%, докато в България безработицата е 11.3% и се очаква да се покачи. Нетната международна инвестиционна позиция представлява общата задлъжнялост на българската икономика – бизнеса, държавата и населението – спрямо външния свят. За нашата страна този показател е минус 79.7% от БВП при праг от минус 35% от БВП. Показателно е и как рязко намаляха чуждите инвестиции. В сравнение с миналата година през тази дойдоха с над 700 милиона евро по-малко, а някои от инвеститорите започват да се изтеглят от страната ни.

  Колкото и милиарди от нови заеми да се изливат в изтърбушени държавни дружества и фалирали частни предприятия, те едва ли ще тласнат напред икономиката. Това може да направи бизнесът. Управляващите се кълнат, че работят много за подкрепа на бизнеса. В понеделник видяхме една анкета на БСК, според която бизнесмените, които отчитат подобряване на условията през 2013 г., се увеличават. Но пък 53% смятат, че икономическите условия са се влошили. Близо половината изобщо не подкрепят досегашните мерки на правителството…

  На този фон икономическият министър Драгомир Стойнев се държи като Драги ми Господине. Драги ми Господине е герой от книгата на Йордан Радичков „Ние, врабчетата“. Той се сърди на всички и всичко и постоянно някому за нещо се кара. При първия си полет пада върху камък, а не върху тревата, и се кара на камъка, че не се отместил, като го видял да идва. Интересно кому ли ще се кара министърът, ако дори малка част от мрачните прогнози се сбъднат. И ако се наложи повече хора, освен тесните специалисти, да научат името Мишел Шанън, сегашния шеф на мисията на МВФ у нас.

  Заради всичко това – никак не ми е драго, драги ми господин министър.
  „Индустриализацията“ на България и прекомерното харчене приключиха с ето тези купони през 1990 г. Днешните нови социалисти заговориха за реиндустриализация и за нови гигантски проекти.

 4. Вчера по ТВ Зетра гледах кратко интервю с това човече по актуални политически въпроси-изглеждаше абсолютно нелепо,а освен неадекватната визия/облечен беше като циркаджия/,друго направо ме потресе-човечето трескаво ловеше с очи предварително подготвен му текст от началниците му в партията,който текст това човече нескопосно се мъчеше да пресъздаде пред ловешките журналисти,но колкото пъти си вдигнеше погледа от текста,толкова пъти нишката на мисълта му прекъсваше…И такива като това интелектуално недоразумение коват законите на държавата?…Бог да пази България!..

 5. Упс! Е те точно и само по тази причина държавата е в хаос. Ама този хаос, че се управлява от правосъдието нещо не го споменава.

 6. Николай Нанков узурпира най-високия областен партиен пост в ГЕРБ изхвърляйки от него един бивш депутат с основен аргумент: отдалечаването на 160 км от областния център на тогавашния депутат. Днес той по ирония на съдбата се е оказал в същата властова позиция на предшественика си здраво „захапал“ високият партиен пост на 160 км от областта. Отдалечаването на Нанков на 160 км от Ловеч радикално допринесе ГЕРБ да загуби повсеместно политическата битка с БСП през 2013 г. в областта. ГЕРБ се капсулира и самоизолира от политическият живот в мозъчна кома и на командно дишане, а основаната заслуга за това е на депутата Николай Нанков. Хавала на таквиз юнаци,дет се вика!

%d блогъра харесват това: