Не се нуждаем от амбулаторни листи за да накажем лъжата

Прочетено2017пъти

belejki610161Иво Райнов

Във вчерашно интервю за електронна медия господин Асен Александров защити новата идея отсъствията в училище да бъдат извинявани с амбулаторни листи. Мярка, която цели да намали броят на отсъствията от занятия. Срещу идеята има сериозна обществена съпротива и не знам дали ще влезе в масова практика. Безспорно е , обаче, че българското училище не се противопоставя достатъчно категорично на безпричинните на отсъствията и фалшифицирането на извинителни документи. Затова напълно подкрепям господин Александров в позицията, че подправянето на медицински документи трябва да се наказва най-строго.

Преди десет години като класен ръководител постъпих безкомпромисно с две момичета от мой клас. Бяха си позволили да подправят левашки медицински бележки, удължавайки почивката с цяла седмица. Не ми беше трудно. Просто посетих лекаря и прегледах журнала. Двете момичета се разминаха с наказание от педагогическия съвет, защото техните родители пожелаха да бъдат преместени в други училища. Месец по-късно същата участ сполетя и младеж, акумулирал недопустим брой неизвинени отсъствия. Разчиташе на протекция, но моята категоричност не позволи заобикаляне на правилата. Мисля си, че съм единствения класен в моето училище, който е отстранил трима ученика само за месец. Преди пет години младеж от следващ клас също се премести в друго училище. Имаше дребен недостатък. Ходеше рядко на училище, лъжеше безогледно и се чувстваше недосегаем. Терминологията на новия закон препоръчва серия превъзпитателни действия преди да се пристъпи към санкция за ученик. Преди всяка от горните санкции направих десетки опити за превъзпитание. С убеждаване, с добро, с приятелска дума. Когато пристъпих към крайната мярка не наказах учениците, а лъжата и наглостта. Няма съмнение, че фалшифицираната бележка е обиден присмех към класния ръководител. Проблемът е в това, че подобни деца пробват системата. Административната и ценностната в българското училище. При всеки от случаите наказвах лъжата и самодоволното извисяване над общите правила. След малката лъжа, несанкционирана в училище идва голямата лъжа в живота. Подправеният подпис върху безобидната медицинска бележка може порасне до подправяне на документи със значително по-сериозно съдържание. Затова, както каза и господин Александров, порочните постъпки трябва да се наказват още в училище. Училището е възпитателна институция и няма право да си затваря очите за фалшификации и ушите за лъжи. Няма право да се отнася различно към децата, да руши вярата в справедливостта, да оставя неприятното усещане за социално неравенство.

Никой не може да ме убеди, че има учител, който да не може да установи, че един медицински документ е фалшив и че не може да упражни контрол, включително и чрез системна връзка с родителя. Много често проблемът не са децата , а нашето снизхождение. Тъжно е да го призна, но учителската бдителност, безпристрастност и мярка за справедливост си имат цена. Най-често тази цена е равна на стандарта за издръжка на един ученик, без който ще падне паралелка, а с нея и част от преподавателския норматив. Друг път е думата на ръководен фактор, който настоява за по-благосклонно отношение  към протеже. Често са пустите ни шуробаджанашки връзки, за края на някоя от които е закачен един глезльо. Проблемът съвсем не е в амбулаторните листи или медицинските бележки, а в учителското отношение към тях.

Училището е възпитателна институция и порастването на децата не се измерва единствено с оценки. Възпитанието се гради върху правила, ясни, а не обтекаеми, стандартни, а не индивидуални. Ако всички учители четем с еднакво разбиране и строгост  правилата, които сме обсъдили и приели, полемиката за ползата от амбулаторните листи ще бъде излишна. Там, където има желание и медицинските бележки са достатъчни.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d1%83%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%b5%d0%bc-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4/

3 коментара

  1. Хах и как ще разберете,че Ви лъжат,ако медицинската бележка е издадена от лекар??????Къде е Хипократ,как така ще ровите в журнала на лекаря?Ами ако сте искал да видите заболяването на пациент???Герой!

  2. Позна! Ама от правосъдието не сиправят турда да чета, че лекари ги лъжат понеже защото …..

  3. Кажи що гласува за вдигане на данъка в Ловеч? Медицинските бележки не можеш да оправиш това е повече от сигурно!