Невероятен риболов

Прочетено1147пъти

ribolov1209144Д-р Йордан Найденов

Все още с мътни и буйни води рано тази сутрин Осъма е окупиран от риболовци. Под гр.Ловеч във вировете до митичното за рибарите с. Умаревци кипи страшен риболов. Хвърлиш вадиш! „Живарниците ги изядоха молците! Цяло лято суша нищо не пипаше, но сега кефа е голям“!- вървеше лафа между тях. Лови се скобар, бяла мряна и морунаш. За стръв червей, бял и оцветен в червено. Линията –влакно 0,14 повод, 0,12 и кука № 12. Захранката- като стръвта бял червей подаван с прашка.

Притеснение предизвикаха сред рибарите ярко червените петна по морунаша. Вероятно се касае за болестта „ червенка“ по рибите. Това заболяване се проявява по рибите от сем. Шаранови при рязка температурна промяна на водата, най често при смяна на сезоните. Наблюдава се рано през пролетта и есента. Горещ месец август и рязко понижаване на температурата на водата в началото на септември. Заболяването не застрашава здравето на хората. Имаше и такива, които бяха на системата „риболов без тиган“ и пускаха обратно във реката уловените риби за да продължат да се размножават, но повечето чевръсто пълнеха живарниците.

Любители на скобарският риболов не губете време! Всичко ви е казано! Грабвайте въдиците и към вировете на река Осъм при с. Умаревци! Наслука!

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2/

1 коментар

  1. И какво чакате?

%d блогъра харесват това: