На 9 ноември в Гостиня освещават новопостроения православен храм

Прочетено3216пъти

gostinqparaklis511141На 9 ноември в 9 ч. в Гостиня ще бъде осветен новопостроеният православен храм, съобщи кметският наместник Валентина Цвяткова. Първата копка направи миналата година лично Ловчанският митрополит Гавриил, който и ще извърши освещаването. Обителта ще носи името на света великомъченица Параскева, на чийто ден (Петковден) селото чества своя празник.

Това е мечта на поколения гостинчани, подчерта Цвяткова. „Всички ние пазим скъпи спомени за вълнуващи случки и трогателни мигове от миналото, с които се гордеем. И въпреки че досега нямахме църква, често се събираме тук, на площада, пред паметника за чествания на национални, традиционни, религиозни и битови празници. Винаги сме ги почитали и сега с храма ще сме още по-щастливи“ – каза кметският наместник.

gostinqparaklis511142Средствата за изграждането на параклиса са предоставени от семейството на Момчил и Петя Кръстеви, техни близки и приятели и жители на селото. Момчил и Петя нямат връзка с Гостиня, преди години мъжът дошъл тук на гости, харесал мястото и хората му и решил да направи тази добрина.

Параклисът е първият вдигнат храм в Гостиня и освещаването му е истински празник за нас, сподели още Валентина Цвяткова. Тя и семейството дарители канят всички жители на селото, близки и приятели на официалното откриване на параклиса. Ще бъда раздаден и курбан за здраве и благополучие.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b0-9-%d0%bd%d0%be%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%8f-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bf%d0%be/

2 коментара

1 споменаване

  1. Добрите дела се вършат от добри хора.
    Народ без вяра е като куче без стопанин.Гостинчани са доказали,че са истински българи,че държат да имат свое свято място,където да почитат бога и да се учат и спазват неговите послания.И ето – една отколешна мечта е сбъдната.

  2. Вълков, ЧЕСТИТО!

  3. Според моето неграмотно мнение тези които плячкосаха площада за да си направят храма на сатаната не могат да освещават.

%d блогъра харесват това: