На 24 август отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” ще се състои среща с авторите на филма-портрет „Обич за Гена“

Прочетено1274пъти

На 24 август (петък) от 17.00 ч. в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” ще се състои среща с авторите на филма-портрет „Обич за Гена“ и представяне на книгата „Гена Димитрова от А до Я“- Димитър Сотиров и Милена Стойкова.
„Обич за Гена“ е 69-минутният музикален портрет с автор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова е посветена на 75 г. от рождението на Гена Димитрова и припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен. Арии, дуети и терцети с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Джакомо Арагал, Хуан Понс, Франко Фарина из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано се редуват със спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Бруна Бальони, Александрина Милчева, акад. Пламен Карталов, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Маурицио Модуньо, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова, Лучана Д’Интино. Могат да се видят непоказвани до този момент уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиция с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини и сред нейни приятели и близки. Показани са и вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата „Пучини“.
Филмът бе показан премиерно на 11 май 2016 г. в Плевен по време на честване на 75 г. от рождението на великото драматично сопрано. Софийската му премиера се състоя на 12 и 26 юли в Сити Марк Арт Център (обновената зала на бившето кино „Левски“). Поради големия интерес лентата бе показвана в същата зала по два пъти през септември и октомври и по случай Деня на будителите – 1 ноември, заедно с премиерата на второто издание на книгата „Гена Димитрова от А до Я“ с автор Димитър Сотиров и издател Милена Стойкова. „Обич за Гена“ бе излъчен и в рамките на „Паметна вечер за Гена Димитрова“, организирана на 16 декември 2016 г. от Института за изследване на изкуствата към БАН в Големия салон на Българската академия на науките.

„Обич за Гена“ е отличен с Първа награда в категорията „Спектакли и концерти“ на VI Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ – Велинград, август 2016 г. Филмът получава и специалната награда на международното жури на XI Международен фестивал „Балфест“ за принос в опазването на културното наследство – Пловдив, октомври 2016 г.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b0-24-%d0%b0%d0%b2%d0%b3%d1%83%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%b4%d0%b5%d0%bb-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd/