февр. 27 2013

На 20 и 21.02.2013 г. се проведе разширено заседание на УС на сдружение „Деветашко плато”

Прочетено455пъти

sdrujdevplato2702131Срещата се организира във връзка с изпълнението на проект „Живи общности – жизнени села” с подкрепата на Фондация „Америка за България” и на общините Летница, Ловеч и Севлиево.

Основната цел на срещата бе да се обсъдят и набележат два регионални проекта, които да се реализират от бюджета на проект „Живи общности – жизнени села”. Това стана с участието на кметове, председатели на общинските съвети и експерти от трите общини, както и на кметовете и наместниците на десетте села.

Бяха обсъдени множеството идеи, предложени от жителите на десетте села по време на форумите, проведени там, като се търсеха нестандартни, устойчиви идеи, които да подпомогнат бъдещото развитие и популяризиране на района на Платото. В тази връзка, едно от предложенията бе за създаване на Информационен и обучителен център на Деветашкото плато. В центъра ще бъде изложена информация за бита, природните обекти, туристическите атракции и места за настаняване във всяко от селата. Ще се създаде възможност и за демонстриране на стари занаяти и строителни техники, например – правене на тухли от кирпич, приготвяне на местни ястия, плетене на покривки и др. Ще бъде представено и местното биоразнообразие – растителен и животински свят, карстови образувания, защитени зони и видове.

За втори регионален проект се предложи свързването на обектите и селата по платото в регионални туристически продукти с различна насоченост – пещерен, опознавателен и фото-туризъм, културно наследство и традиции, и т.н. Ще бъдат разработени информационни табели и материали, обозначаващи обектите, както и карти и маркировка до тях. Ще продължи и организирането на традиционния събор на Деветашкото плато, както и организирането на летни училище, състезания по ориентиране и други събития в селата и региона.

По време на срещата беше направен и преглед на предложенията за малки проекти в селата, дадени от местните жители по време на организираните там обществени форуми. Изясниха се идеите за малките проекти и нужната подкрепа от общинските експерти. Предстои тяхното разработване и представяне в конкурса „Живо село”, който ще се проведе в началото на месец април. Повечето проекти за насочени към обновяване на централните и паркови пространства в селата, изграждане на детски площадки, кътове за отдих, възстановяване и оживяване на обекти, важни за местните хора.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b0-20-%d0%b8-21-02-2013-%d0%b3-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%88%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bd/

%d блогъра харесват това: