На 20 април Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” отбеляза 60 години приказен празник в Ловеч

Прочетено1896пъти

paradprikazki2304153Албена Йончева

Единственото в страната детско тържество се организира всяка година от ловешката библиотека и е посветено на 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на великия приказник Ханс Кристиан Андерсен. Наследник е на Седмицата на детката книга и изкуствата за деца, които са се провеждали в града ни от 1955 г.
Мисия на този детски празник е да поощрява и стимулира четенето и детската фантазия.
Тази година в Парада на приказките участваха над 140 деца от ловешките детски градини и училища. Първи стъпки на сцената направиха малките възпитаници от детска ясла „Патиланци”, след което малчуганите отстъпиха място на по-големите каки и батковци. Тази година най-предпочитани бяха героите от „Замръзналото кралство” Ана и Елза, Рапунцел , Котаракът в чизми, Червената шапчица, принцеси и феи, пирати и мечета, трите прасенца, костенурките-нинджа. paradprikazki2304159В цялото си разнообразие от герои не са забравени и българските приказки – кучето от „Косе Босе”, Златното момиче. Куклено-театрално студио „Коко” от 3 кл. при ОУ „Проф. Димитър Димов” представиха драматизация по „Бяла приказка” от В. Петров. Последваха ги учениците от СОУ „Тодор Кирков” , които драматизираха българските приказки „Щурец и мравка” , „Трите прасенца” и „Двама приятели” на английски език. Мечето Теди и доброволците на библиотеката бяха верни помощници на водещата Юлияна Близнакова. Заедно с малки и големи пееха, рецитираха, смееха се и аплодираха участниците.
В групата на участниците от детските градини първа награда спечели Магдалена Цонева от ОДЗ „Слънце” за своя костюм на Маша от „Маша и Мечока”. Втора награда получи Мартин Гергов от ОДЗ „Слънце”за интересния костюм на триглав змей, а трета отиде при Емма Качамакова от ЦДГ „Радост” за горска фея. Награда за цялостно представяне получиха групите от ОДЗ „Слънце” с ръководители Цветелина Василева, Диана Пенова и Мая Петрова, и при малките възпитаници от ЦДГ „Зора” за „Вълкът и седемте козлета”. Поощрителни награди отидоха при Симона Церовска от ОДЗ „Слънце” за Елза от „Замръзналото кралство” и Кристофър Станев от ЦДГ „Зора” за крокодилът Гена.
paradprikazki23041511При учениците първа награда спечели Симона Стоянова от ОУ „Васил Левски” за костюма й на космическо същество, втора отиде при Мария Дончева също от ОУ „Васил Левски” за представянето й като Малкият Мук. Трета награда спечели Вяра Георгиева от СОУ „Тодор Кирков”, облечена като японска принцеса. Награда за цялостно представяне при учениците грабна куклено-театрално студио „Коко” от ОУ „Проф. Димитър Димов”. Поощрителни награди получиха Владимир Живков от СОУ „Св. Кл. Охридски”, магьосникът от Оз и Мила Цветанова от ОУ „Христо Никифоров” за Неродена мома.
За втора година с индивидуални награди се включи Областна администрация. В първа възрастова група подарък-книга получиха Малката кибритопродавачка от ОДЗ „Слънце” и Кристина Станиславова Александрова – Медарка от ОДЗ „Слънце”, а във втора възрастова група наградата отиде при Вероника Чаврова от ОУ”Проф. Димитър Димов” и Мария Дончева също от ОУ „Васил Левски” за Малкият Мук.
За доброто настроение се грижиха и малките таланти от „Пееща дъга”.
Всяко дете в приказното шоу си тръгна с торбичка с лакомства и книжки предоставени с любезното съдействие на издателство„Фют” ,Compass ООД, Тимбарк България ЕООД, Сладкарска къща”Фаворит”, Първа инвестиционна банка.
Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” благодари на всички фирми, организации и граждани, които подкрепиха „Парада на приказките” и спомогнаха детският празник да се осъществи.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b0-20-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be/

1 коментар

  1. Сладури!
    Браво на служителите на библиотеката, които всяка година организират това интересно и красиво събитие!
    Бъдете здрави и успешни!

%d блогъра харесват това: