На 11-ти февруари Механото отбелязва 60 години от основаването на училището

Прочетено1234пъти

Професионална гимназия по механоелектротехника, Ловеч има удоволствието да Ви покани на тържеството, посветено на 60 години от основаването на училището, което ще се проведе на 11 февруари 2019г.

Програма:

10.00ч. – Откриване на юбилейна плоча, награждаване на изявени ученици – ПГМЕТ

17.30ч. – Тържествено честване – Драматичен театър, Ловеч

Техникумът по механоелектротехника се открива с решение на Министерството на народната просвета от юли 1959г. За учебни занятия на техникума се предоставят 4 класни стаи от Средно смесено училище „Христо Кърпачев”, днес СОУ „Св. Климент Охридски”.

Интересът към училището е голям. Кандидатстват 700 ученици, от които по успех се класират 157. Разпределят се в 4 паралелки: „Двигатели”, „Технология на машиностроенето – студена обработка”, „Технология на машиностроенето – топла обработка” и „Електро”.

През следващата учебна година неотложната задача пред училищното ръководство е свързана с построяването на специална учебна сграда. На 10.02.1961г. тържествено се полагат основите на първия корпус на учебните работилници.

 

Предпоставка за добре организирания учебен процес е младият учителски колектив, имащ желание за прилагане на нови форми в урочната си работа. Промените в образователната система – различните форми на работа в час и проверката на знанията, повишаване квалификацията на преподавателите, свързването на теорията с практиката – дават своите добри резултати. Гаранция за успехите на училището е добрата дисциплина на курсистите. Те се отличават от другите ученици по стегната си униформа. Зимната се състои от куртка, панталон, синя риза, черна вратовръзка, шинел и монограми, а лятната – от светъл плат и светли шапки. Всяка година на специален учителски съвет се гласува план-програма за новия прием. Колективът предлага такива специалности, че завършилите веднага да се реализират в местните предприятия и фирми. През 1962г. се разкриват първите паралелки за вечерно обучение, а през следващата – и за задочно обучение.

 

С всяка изминала година авторитетът на училището става все по-голям не само в града, а и в региона. От 1963г. до 1992г. техникумът носи патронното име Никола Йонков Вапцаров.

Материалната база на училището е добра и това се явява предпоставка за успешното прилагане на наученото в производството. Обзавеждат се кабинети по металорежещи машини, по двигатели, по електротехника, по механика, физика, математика. Значително постижение на техникума е успешното провеждане на учебно-производствената дейност.

 

Отначало изработената продукция е предназначена за онагледяване по теоретичните специални предмети, но по-късно е предпочитана в много предприятия в града. Създава се учебен завод, чиято основна задача е да ръководи и отчита съревнованието между курсистите, разпределени в бригади, да организира състезания, вечери по специалностите. Произвеждат са стойки за бормашини, вентилатори, водни помпи, резачки за дърва. В началото на всяка учебна година учениците се изпращат на есенна бригада в помощ на селското стопанство, консервния завод, фуражния завод, Винпром.

В техникума са изградени различни форми на извънкласна дейност: кръжок по радиотехника, по автоматика, по авиотехническо творчество, по руски език, математически школи. По-късно се изгражда клуб „Млад техник”. Изработването на различни предмети с творчески характер формира умения и навици, необходими за участие в производството на материални блага. Голяма част от разработките, които се поемат и осъществяват са в непосредствена връзка както с часовете по теория и практика, така и с производствените задачи на техникума и на редица промишлени предприятия.

 

В техникума са изградени духов оркестър, народен девически хор, вокална група, естраден състав, мъжки хор. Редовно се организират фестивали на художествената самодейност по паралелки.

Спортът в техникума винаги е бил на високо равнище. С гордост могат да се отбележат успехите на отборите по лека атлетика, спортна гимнастика, хандбал, волейбол, тенис, футбол. Много са наградите, спечелени в окръжни и републикански първенства.

Настоящето! ПГМЕТ успя да се утвърди като училище с традиции, водещо в подготовката на технически кадри.

 

Авторитетът, който имаме днес, се дължи на усилията на много хора – от началото до днес.

В училището се реализират специалисти в направленията “Моторни превозни средства, кораби и летателни апарати”, “Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника”, “Електротехника и енергетика”. В училището работят висококвалифицирани учители, както по общообразователна, така и по професионална подготовка.

В момента в училището се работи по няколко национални програми на МОН и европейската програма “Еразъм ”. Доказателство за авторитета, добрата подготовка и реализация на кадрите са установените връзки с подобни учебни заведения в град Ерфурт – Германия.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b0-11-%d1%82%d0%b8-%d1%84%d0%b5%d0%b2%d1%80%d1%83%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%85%d0%b0%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b2%d0%b0-60-%d0%b3%d0%be/

4 коментара

Skip to comment form

  1. До някоя друга година и то ще последва… Кожарския

    1. Вие сте изключително злорадомислеща.И дори и да се случи това бъдещо затаваряне на това учебно заведение Ловеч пак няма да спре да същестува .Успял е да просъществува цели 500 години при покъртително неблагоприятните условия на Турско Робство ,така ,че само при една бъдеща ядрена война Ловеч ,заедно с цялата Земя ще престане да съществува.

    2. Михаела Насева… Милата… Успех в ядрената война!

  2. Теб това кво те вълнува

%d блогъра харесват това: