На Шести септември свеждаме чела в поклон пред делото на нашите предци

Прочетено1336пъти

Уважаеми съграждани!

Шести септември е национален празник, отбелязващ Съединение на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. Датата е важен момент от дългия път на възраждането на Родината за нов живот след Сан Стефанския мирен договор. Населението на Ловеч чрез най-възрожденската си част активно участва в този важен стремеж – стремеж  към една нова и модерна българска държавност.

Ако може поне за миг да си представим колко бурни времена са били тогава? Ще видим важни обрати в живота на българите – от всички прослойки, от селата чак до двореца. Ще видим как бивши смъртни врагове се сдобряват в името на общия идеал за съединена България. Ще наблюдаваме една подготовка за революция чрез свалянето на генерал-губернатора в Пловдив. Така българите сме преодолели страха от Русия, мобилизирайки се за отпор срещу очаквано турско нападение. И сме поели съдбата си в свои ръце, отстоявайки собствен национален интерес.

На Шести септември свеждаме чела в поклон пред делото на нашите предци, които мъжествено  защитиха целокупността на Родината! Трябва да пазим жива паметта за това дело! Днес не по-малко е нужно да работим за доброто на нашия народ! С мисъл, отговорност и визия за следващите поколения. Да работим заедно, за всички нас! Така, както работеха и милееха за България борците от Съединението!

 

Честит празник!

 

Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч

Петър Цолов, председател  на Общинския съвет

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%ba/

%d блогъра харесват това: