«

»

юни 26 2015

Разпечатай това Публикация

На тържествена церемония снощи проф. Банко Банков получи националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ на община Ловеч

Прочетено1174пъти

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

На тържествена церемония снощи проф. д-р инж. Банко Банков получи официално националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“. Връчи му я кметът Минчо Казанджиев, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.  Белетристът и драматург стана първият носител на това престижно отличие, присъждано от община Ловеч.

     Наградата е учредена след решение на общинския съвет през миналата година от община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели в чест на 105-годишнината от рождението на Димитър Димов. Основните й цели са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на родения в Ловеч писател и драматург и утвърждаване авторитета на града ни като активен културен център. Наградата ще се присъжда на три години, тя представлява грамота и статуетка, изработена от скулптора Спас Дочев. Банко Банков получи и парична награда от бизнеса на Ловеч.

     Той е един от най-изтъкнатите съвременни български белетристи и драматурзи, коментира главният секретар на Съюза на българските писатели Христо Ганов, според когото е комплимент за община Ловеч, че учредява и връчва наградата. Председателят на писателския съюз Боян Ангелов нареди наградата „Димитър Димов“ по значимост до наградите „Иван Вазов“, „Йордан Йовков“ и „Христо Ботев“. „Димитър Димов е едно явление в българската литература и без неговото творчество тя би била значително по-бедна“ – посочи Ангелов. Той призова общинските съветници следващото издание на наградата да има и паричен еквивалент, колкото и малък да той, „макар че това не е най-важното за един писател, но означава и едно удовлетворение за писателския труд“.

     Банко Банков е член на Съюза на българските писатели, автор е на белетристични сборници, повести, романи и драматургични творби, оценени високо от литературната критика и читателите. Същевременно е професор по строителна механика в Университета по строителство и във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ в София. Роден е на 2 юли 1936 г. в Ловеч, завършил е инженерно-строителния институт в София по промишлено и гражданско строителство.  В българската литература присъства повече от половин век. Последният му роман „Зряла възраст“ излезе от печат тази година.

     „Благодаря на кмета на Ловеч, на колегите от общината и общинския съвет, на ръководството на Съюза на българските писатели за това, че с общи усилия сътвориха духовен мемориал на родения в нашия град писател-класик Димитър Димов – каза на церемонията по награждаването си Банко Банков. – Присъждането на тази награда ще бъде прожекторен лъч, който ще осветява отново името му, ще откроява художествените послания в творбите му.“ Носителят на националната литературна награда на община Ловеч призна, че в писателския му път (в известна степен повтаря и житейския му път) „Димов беше висок връх, към който винаги съм се стремял, дръзвал съм да се съизмервам насън“.  За наградата си сподели: „Това е потвърждение за усилията в правилна посока, признание, че почтено съм се трудил до момента на полето на думите, на полето на словото, на полето на литературата. И оценено пък от моите съграждани. Защото Ловеч е винаги в сърцето ми, аз съм отровен от любов към моя хубав град“.

     Банко Банков е член на Съюза на българските писатели, съветник към парламентарната комисия по култура и медии, член на обществения съвет по култура към община Ловеч.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%bd%d0%be%d1%89%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b1/

%d блогъра харесват това: