Направиха първа копка на проект за ремонт на НГВМ „Проф. д-р Д. Димов“ в Ловеч

Прочетено2713пъти

Първа копка на проект бе направена на 5 октомври в Националната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч и така бе даден старт на ремонт, преустройство и ново обзавеждане на стойност 1 299 980 лева, от които  194 997 лева са осигурени от държавата, а останалите са европейско финансиране  по ОП „Региони в растеж“,  Приоритетна ос 3.

В ритуала по първата копка участваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова,  Еленко Начев – началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, и представител на фирмата „Йорданов инженеринг“ ЕООД София. Гости на тържеството бяха още заместник-областният управител Бойко Пъдарски, заместник-кметът на Ловеч Венцислав Христов и други. „Реализацията на този проект  за Община Ловеч означават две неща – приоритетност на образованието и изключителен акцент върху професионалното образование и реализацията на възпитаниците. С реализацията на целите на проекта най-удовлетворени ще бъдат възпитаниците, които ще могат да ползват новото общежитие“, каза в словото си кметът Корнелия Маринова. Тя припомни още, че училището има 72-годишна история и през него са преминали над 10 хиляди възпитаници. Днес се обучават 330 ученици, като 240 от тях са от други населени места от 14 области, които имат необходимост от общежитие.

Директорът на гимназията Габриела Георгиева благодари на изготвилите проекта и лично на кмета на Ловеч за всеотдайната работа и помощ, като подчерта, че това е най-старата ветеринарна гимназия в България.

Церемонията започна с молитва и водосвет, отслужени от Ловчанския митрополит Гавриил и свещеноиконом  Любомир Казашки. След водосвета владиката поръси със светена вода както гостите, така и възпитаниците на гимназията.

По-рано през деня в залата на Общинския съвет в Ловеч бе дадена пресконференция, на която бяха представени параметрите на проекта. Събитието бе открито зам.- кмета на Ловеч Венцислав Христов, участваха кметът Корнелия Маринова, проектантите от Архитектурно ателие „Вароша“ , изпълнителите и представителите на строителния и авторския надзор, ръководител на проекта е Георги Братанов – главен експерт „Мониторинг и нередности“ в Община Ловеч. По проекта бяха обявени шест обществени поръчки .Бенефициент е Община Ловеч. Продължителността на проекта е от 12.01.2017 г. до 12.10.2018 г., като зам.-кметът Венцислав Христов пожела, това да стане по-рано, за 15 септември – за началото на учебната година.

Предвижда се преустройство на третия етаж на училището, като ще бъде изградено ученическо общежитие. То ще бъде обзаведено, ще се оборудва ученически стол, ще се ремонтира физкултурния салон, класните стаи и учебно-професионалният корпус. Ще бъдат въведени и мерки за енергийна ефективност.

След презентацията  Еленко Начев – началник на РУО –Ловеч, изтъкна, че от шест  национални училища в страната две са в Ловешка област – това са Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Ловеч и  Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%bc/

6 коментара

Skip to comment form

  1. Бабки и дядовци с каски…

  2. Тази въздебеличката жена с каската работи ли нещо?

  3. дано направят нещо

  4. Лопатата не е химикалка.Добронамерена шега. 🙂

  5. Леле…едва си познах училището. Абревиатурата му сменили, името му сменили…да не излезе накрая, че дипломата ми е невалидна. 😉

  6. То няма ученици –а ремонт ще правят – да се усвой парата –да иде в правилните ръце –