Младите огнеборци от Айтос с купата „Юлиян Манзаров“ от турнира в Ловеч

Прочетено1643пъти

Отборът на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ от Айтос стана победител в проведения днес в Ловеч турнир на на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ за преходната купа „Юлиян Манзаров“, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч. Златните медали връчи зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков. В тазгодишното издание на състезанието участваха 16 отбора от 14 области в страната. Те бяха приветствани днес сутринта от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, който е и патрон на турнира.

„За мен е чест, че Ловеч за осми път е домакин на този турнир. И макар че е състезание, днешното е много по-различно от всички останали – заяви Казанджиев. – Освен това вие, младите хора, да бъдете обучавани как да предотвратявате пожари, как да спасявате хората и тяхното имущество, на този турнир вие се научавате на нещо много важно – на себеотдаване, на жертвоготовност да помогнете и да спасите близкия. Такива, каквито бяха целите, отнели живота на вашия патрон – Юлиян Манзаров. Той жертва живота си, за да спаси своите приятели от ледените води на река Лим.”

Огнеборците на Айтос се представиха най-добре и в двете дисциплини – „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 метра щафетно бягане с препяствия“. Преходната купа на името на Юлиян Манзаров им връчи лично неговият баща – Георги Манзаров, който е председател на фондацията, носеща името на момчето.

На второ и трето място се класираха представителите на ОУ „Никола Икономов“ – Разград, и на СОУ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Хаджидимово, област Благоевград.

Турнирът на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ е част от Националния календар на извънучилищните дейности на Министерството на образованието, младежка и науката и Спортния календар на Българската федерация по пожароприложен спорт. Съорганизатори са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, Българската федерация по пожароприложен спорт, Националният дворец на децата, община Ловеч и фондация „Ангели от Лим“. Турнирът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на физическото възпитание и спорта чрез програма „Спорт за всички в свободното време“.

Есенният турнир „Млад огнеборец” е основан през 2001 г. по инициатива на тогавашния кмет на Карлово. До момента има 10 издания, домакини са били Карлово, Свищов и Ловеч. От 2004 г. турнирът се провежда за преходната купа „Юлиян Манзаров” в памет на ученика-спасител от Свищов..

В Ловеч турнирът се провежда от 2005 г. и се утвърждава като школа за бъдещи медалисти от републиканските състезания. Градът печели домакинството благодарение на създадената спортна школа по пожароприложен спорт за младежи и спечелената вицерепубликанска титла от отбора на ОУ „Христо Никифоров”. Преди две години републиканската титла стана притежание на отбора на ОУ „Иван Хаджийски” в Троян.

Тази година представителите на Ловешка област – учениците от ОУ „Иван Хаджийски“ – Троян, и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Ловеч, не успяха да се преборят за челните места и останаха съответно на седмо и девето място.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%be%d1%81-%d1%81-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%8e%d0%bb/

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
%d блогъра харесват това: