окт. 08 2012

Минчо Казанджиев за осветлението в Ловеч: Разчетите, които са направени по бюджета не дават възможност да бъде пускано уличното осветление по-рано

Прочетено2020пъти

На днешният брифинг, „Ловеч днес“ попита кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев кога ще бъде променен началният час на пускане на уличното осветление в града. Мотивите за актуалният въпрос са свързани с безопасността на прибиращите се деца, учещи втора смяна, както и на жителите на града, които се придвижват, шофират или просто се разхождат в промеждутъка от деня, когато навън вече е непрогледна тъмница, а уличното и парково осветление все още не е пуснато.

Минчо Казанджиев обясни, че разчетите, които са направени по бюджета не дават възможност да бъде пускано уличното осветление по-рано. Според него, увеличението на промишленият ток е над 35%, което кара община Ловеч да бъде изключително внимателна, за да може осветлението да свети в по-тъмната част на денонощието, т.е. в моменти когато е най-рисково.

Разбира се, когато намалее достатъчно деня, ще включим при реални условия, каза градоначалника. Това е практика в много български общини. Такава практика е била въведена преди 3 или 4 години, когато са били ограничени бюджетите на българските общини.

Разбирам неудобствата, но гледаме по-малкото зло, от всички злини, които биха могли да се случат, заяви Казанджиев. Разчетите са такива, че ако не правим тези ограничения, декември месец няма да има осветление.

Това е по-добрият вариант, категоричен е градоначалника.

Ще преценим и може би през ноември месец или със смяната на зимното часово време, ще преминем към нормално осветление.

На въпрос на „Ловеч днес“, не е ли решение, в нощните часове да се гаси осветлението, а за сметка на това да се пуска по-рано, Казанджиев отговори, че първо е много по-трудно като решение и второ е много по-страшно. Тогава домовите кражби ще станат много повече. Подобен вариант е задействала съседна община преди 3 години, но са изкарали точно 1 месец и са се върнали на нашия вариант, обясни Казанджиев.

Децата се връщат от училище, улиците, пешеходните пътеки са неосветени. Трябва ли да загине някой, за да се разбере, че парите са важни, но по-важен е живота и здравето на гражданите, попита „Ловеч днес“.

Казанджиев отговори, че парите не са важни, а са единственото нещо, което казва какво трябва да направим. Като няма пари, няма как да направим нищо. Градоначалника попита от къде да ги вземем. Давайте варианти, аз съм съгласен, каза той.

Има нещо, което е важно и всеки трябва да го знае, каза Казанджиев. Парите за улично осветление идват основно от един приходоизточник – данък сгради. Това означава, че следващата година задължително трябва да се анализира какво се прави по-нататък. Един от пътищата е търсене на по-ефективно осветление, макар че, сегашното осветление работи с намаляне на интензитета след определени часове. Може да се върви в посока, там където са изтекли гаранционните срокове (за извършеното по европроекти), да се търси друго решение, обясни Казанджиев.

Защо като общественост не се вдигнем срещу това необосновано повишение на цените, попита завършвайки Казанджиев, имайки предвид цената на електроенергията.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%87%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b2-%d0%bb%d0%be/

Коментари

 1. heros каза:

  „Защо като общественост не се вдигнем срещу това необосновано повишение на водата, попита завършвайки Казанджиев, имайки предвид цената на водата в Ловеч и некадърното управление на ВиК Ловеч…“

 2. А бе,кмете Казанджиев,в Ловеч -вода няма,осветление няма-е какво има.Като че ли кмет си няма Ловеч.

  1. sigurno mnogo xora go xaresvat a ne smejt da si kajat.TAZI NA6TA PRIMIRENOSTI DUPEDAVANE……….. S IZVINENIE

 3. Той, бюджетът, е паднал от небето. Явно на общинската администрация и е все едно какво се случва с жителите на града. Много ми е интересно колко излиза осветяването дори и в светлата част на деня на крепостта, където никой не припарва вечер и тези пари дали няма да са достатъчни за покриване на разходите по осветяване на града в тези кризисни 20-30 минути. Снощи станах свидетел как млада жена благодареше на свои познати, че са я придружили и помогнали да се придвижи в тъмницата през участък в града, където съвсем неотдавна бяха закопани милиони европейски пари. Евтини на брашното, скъпи на триците са нашите общинари во главе с кмета Казанджиев. Пари за безсмислени командировки до Лотошино и украински села, а и посрещането на пияниците у нас, винаги има, за осветление в активната част от деня няма.

 4. На последното си заседание от 25 септември Общински съвет Ловеч прие решение за: Актуализация на бюджета на Община Ловеч и извънбюджетните сметки и фондове на Община Ловеч за 2012 година.

  Уважаеми lovechtoday ,
  Кмета е изпълнител на бюджета, който общинските съветници са гласували и приели с тяхно решение и ако те бяха гласували достатъчно пари за улично осветление сега нямаше да има проблем.

  Защо няма достатъчно финансови средства в общинския бюджет за улично осветление е коректно да попитате Председателя на ОбС , а не кмета.

  Уважаеми lovechtoday , напоследък е факт, че не задавате актуалните си журналистически въпроси към Председателя на ОбС .

  Председателя на ОбС Ловеч имунизиран ли е срещу вашите актуални въпроси или той не е част от местното самоуправление и за това не му задавате въпроси – актуални ?

 5. praktichen каза:

  Разбирам всички в едно с техните актуални и обосновани претенции, но управлението на града е твърде сложна дейност! От една страна са гражданите, от друга страна са Общински съвет и уважаемите общински съветници, от трета страна е партията която той представлява и на четвърто място е държавата с нейните отровенно безумни закони и безотговорно прехвърляне на отговорностите от държавата към местната власт и то забележете, без никакъв ресурс за това, било то административен, финансов или кадрови.
  Не съм адвокат на кмета, но когато няма пари той какво да прави? Вероятно някой пак ще каже, че ни е обещавал и не е излъгал. И това го има, аз лично му се чудя с какъв акъл се е нагърбил с тази отговорна и неблагодарна работа-кмет! Трябва да си доста смел, уверен, че и малко не с всичкия си за да се съгласиш да управляваш в днешни дни токъв народ като нашия. Вярно е и това, че човек без кусури няма, но той сам си знае защо го е направил.
  Не съм партийно обвързан, но се чудя и на избирателите, мои съграждани, гласували за него като личност, а всъщото време му забили ножа с гласа си за общински съветници и на всичкото отгоре и пищят защо това защо онова? Е на такъв народ угодия няма.
  Заверджиев, тук сте напълно прав и Ви подкрепям за Вашето мнение.

 6. slav каза:

  ТЪМНО Е И Е ПРОБЛЕМ ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НИ Е Г-Н КМЕТЕ И ГОСПОЖО ПРЕСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, ИМЕННО В ТЕЗИ КРИТИЧНИ МОМЕНТИ НА СВЕЧЕРЯВАНЕ!
  РАЗБЕРЕТЕ ГО!!!
  А мога да Ви уверя, че в съседния на нас Плевен и сутрин на зазоряване, вече при добра естественна светлина уличното осветление работи по европейски?!

 7. fee-faw-fum каза:

  Аз също не съм партийно обвързан, та затова се чудя като е толкова неблагодарна тази работа защо се хвърлиха толкова пари за трети мандат.
  Снощи взехме и направихме семейния бюджет за 2013 година. И се оказа, че сме забравили да предвидим средства за данък сгради и такса смет. Тъй като вече е гласувано на семеен съвет няма мърдане назад. Няма пари. Точка. Какво да го правиш, бюджет, неговата верица, няма отърване. Ще има да взима Община Ловеч, ама ще почака няколко години. Докато дойде кмет, който ще може да ми управлява парите. Не като този, който се оплаква по-горе, че е некадърен да го направи. Тогава ще има и за осветление в тъмното, и за оператор на депото, който да даде нормална цена, а не да плащам рекет в полза на Спарки-Елтос и други навързани по веригата комисионери.
  А, щях да пропусна, кметът може ли да ни информира какво осветление е необходимо, за да спрат апашите, които строят дупки за боклук по 17 млн. парчето, пречиствателни станции с менте оборудване, правят многомилионни ремонти с боя вместо асфалт, ремонтират улици без да изискват гаранционен срок, разравят улици и после не ги асфалтират, че парите изчезнали и т.н.?

 8. Todor Petrov каза:

  Здравейте,
  лично аз през септемврийската сесия алармирах за големите разходи и не балансирания бюджет изготвен от Общинската администрация.В отговор г-н Казанджиев каза, че няма да се стига до там, че да няма пари за осветление (може да се провери има записи), а и присъстваха уважаемите граждани г-н Заверджиев и г-н Иванов.Също така попитах и защо община Ловеч не спазва бюджетна дисциплина?!?

 9. Todor Petrov каза:

  Здравейте,
  лично аз през септемврийската сесия алармирах за големите разходи и не балансирания бюджет изготвен от Общинската администрация.В отговор г-н Казанджиев каза, че няма да се стига до там, че да няма пари за осветление (може да се провери има записи), а и присъстваха уважаемите граждани г-н Заверджиев и г-н Иванов.Също така попитах и защо община Ловеч не спазва бюджетна дисциплина?!?

 10. heros каза:

  Ама господин Петров, кого алармирахте? Та то на голяма част от съветниците не им пука за каквото и да е. Задайте на Кмета конкретни питания по пера за големите разходи. Ние МинЧо си го знаем че ни лъгонтри при всеки повод. Защо Герб не попита как Община Ловеч като акционер участва в дружеството ВиК и защо в Ловеч има над 50% загуби на вода, та се стига до ситуация като тази да пием „айрян“ вместо вода..Не сме видяли да взимате отношение по този вече сериозен проблем за града..

 11. kdkdkd каза:

  Уникално тъпо обяснение от точно толкова умния ни кмет!
  Разбирате… какво. Ние разбираме, че не ставате за кмет!

 12. Ламби Ламбев каза:

  Ей неблагодарници! Не ви ли стига как хубаво свети крепостта над града. Ползвайте я за ориентир. Така по правилно ще се ориентирате за следващите избори.

 13. Pavlin Moshev каза:

  Поредното бла-бла …….

%d блогъра харесват това: