Ное. 16 2012

Министър Свилен Нейков откри стрелбищен комплекс за летен биатлон в Троян

Прочетено1714пъти

Вчера в Троян, спортния министър Свилен Нейков, областният управител Ваня Събчева, председателят на федерацията Екатерина Дафовска и кметът на Троян Донка Михайлова откриха  новото съоръжение в присъствието на състезатели по този спорт от клюб «Аякс» в града.

Освен стрелбището, до края на лято 2013 г., ще бъде изграден  ролбан, с който комплексът за биатлон ще бъде завършен, като това  ще позволи на Троян да домакинства европейски и световни първенства по летен биатлон. В града ще могат да се провеждат и републиканските шампионати във всички възрастови групи, съобщи олимпийската щампионка Екатерина Дафовска.

Както вече е видно, успешното сътрудничество между държавата в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта, и местната власт в лицето на община Троян даде този резултат – ново и модерно спортно съоръжение. Обещаните още през май миналата година от министър Нейков 250 000 лв. вече са вложени тук, а земята, върху която е изграден обектът, е предоставена от общината още през миналия мандат. Длъжни сме обаче да признаем изсключителната заслуга преди всичко на спортния клуб „Аякс”, подготвили не един и двама състезатели за националния отбор, за което ги поздравявам, каза в обръщението си Събчева и честити новата придобивка на троянци.

Обектът е с изградени ограждащи стени със стоманобетонни панели, разполага със зона старт – финал, зона за разполагане на мишени и стрелкови полигон, зона за треньори и журналисти, изградена е кабина за управление на мишените.

Честитя на българския биатлон и град Троян новото съоръжение. След Банско, това е вторият град, в който финансираме подобна база за най-успешния зимен спорт на България. Така доказваме, че изпълняваме основния си приоритет – реновиране и изграждане на модерна спортна инфраструктура. Поздравявам федерацията по биатлон и нейния председател Екатерина Дафовска за добрата работа и им желая много бъдещи успехи“, каза министър Свилен Нейков.

Радвам се, че имаме този ден, каза кмета на община Троян Донка Михайлова. В този ден откриваме втория състезателен терен, с който Троян влиза в европейският и световен спортен календар. Нашата амбиция е това игрище да играе съществена роля и при подготовката на националния отбор по време на летния сезон. Троянският биатлон го заслужава, заслужават го хората от спортен клуб «Аякс», председателя Топалски, треньорите и всички тези момичета и момчета, които с много хъс и амбиция работят за спорта на Троян. Донка Михайлова благодари на министър Нейков за партньорството с община Троян.

Спортният министър изпробва новото стрелбище с помощта на олимпийската ни шампионка по биатлон и председател на федерацията Екатерина Дафовска. Олимпийската шампионка направи показно, демонстрирайки съвършена стрелба и с пет изстрела порази пет мишени. От втори опит областният управител Ваня Събчева, която също изпробва мерника си, улучи с лекота целта. Своите умения изпробваха и кмета на Троян Донка Михайлова, журналисти и гости на събитието.

6 млн. лв е дало министерството за изграждане на спортна инфроструктура в страната, като вече е обновен стадиона в Русе, работи се в Стара Загора и предстои ремонт на стадион «Ивайло» във В. Търново, други 15 млн. лв министерството влага в колодрума в Пловдив, каза на пресконференция след събитието Свилен Нейков. Разрухата през последните 20 години доведе до тези резултати на Олимпиадата, сега ние работим за обновяването на спортната инфраструктура и възраждането на спорта, като акцентираме най-вече върху спорта в училищата. Правим това в партньорство с Министерството на здравеопазването и на образованието, защото за качественото провеждане на часовете по физическо в училищата ангажимент има именно образователното министерство, с което работим отлично и предстои още днес да проведем кръгла маса по тези въпроси, обясни още министърът пред журналисти.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d1%81%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b1%d0%b8/

%d блогъра харесват това: