Министър Дончев доволен от Областния информационен център, препоръча на кметовете на общини да товарят експертите с работа

Прочетено2129пъти

„Доволен съм от Областния информационен център. Ще бъда щастлив обаче, когато следващия път, влизайки тук неофициално, заваря поне 5-6 човека, които искат информация“. Това заяви днес в Ловеч министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той пристигна в града за участие в среща, организирана от Областния информационен център, на тема ефектът на европейските фондове върху живота на хората и новите предизвикателства през следващия планов период.

Информационното събитие бе открито от кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев. Присъстваха кметовете на останалите общини от Ловешка област, председателят на общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова, зам.-областният управител Сашо Данков, както и представители на бизнеса в Ловеч, на регионалните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, на Регионалния инспекторат по образованието, на неправителствени организации.

Преди да поговори с кметовете за това какво предстои в следващия програмен период, министър Дончев обсъди някои конкретни въпроси с управителя на Областния информационен център Нели Митева и се запозна с възможностите на интерактивната маса, с помощта на която информацията за Структурните фондове в България е достъпна за всеки посетител на ОИЦ.

Министър Дончев беше изненадан от стажантите на Областния информационен център с оригинален подарък, който побърза да прибере в джоба си – „Банкнота” от 100 европроцента в портфейл от рециклирани материали с пожеланието както през настоящия, така и през всички през следващи програмни периоди да бъде постигано 100% оползотворяване на средствата за България.

Министър Дончев запозна присъстващите на информационното събитие с акцентите при планирането на следващия програмен период. Той обясни, че е изключително важна ролята на информационните центрове в този процес, защото те са правилното място, от където може да се получава информация.

„Когато има отворена схема или предстои да се отвори, тези центрове ще информират хората, които биха били заинтересовани да кандидатстват по нея,“ заяви Дончев. „Познавам добре капацитета на общините в Ловешка област и съм оптимист, че те могат повече,“ каза още той и препоръча на кметовете да товарят с повече работа експертите на информационния център.

Министърът съобщи, че Ловеч и Троян ще бъдат подпомагани и в следващия програмен период от оперативните програми, като обясни, че двата града са свързани интегрално. Въпреки че всяка община си има своите приоритети, които ще може да финансира, новото е, че техни свързани проекти ще бъдат приоритетни от гледна точка на комплексното финансиране. „Хвърлям ви предизвикателство,“ обърна се министърът към кметовете на Ловеч и Троян – „преценете от какво имате нужда съвместно.“

На срещата бяха коментирани Програмата за развитие на селските райони, възможностите за финансиране на проекти на селските общини, трудностите по изпълнението на проектите в момента, бъдещите намерения на общините.

В момента в Ловешка област се изпълняват от местните власти 106 проекта за 121,5 млн. лв, изплатените средства са над 58 млн. лв. Предвид населението на Ловешка област това е наистина добър резултат, обобщи министър Томислав Дончев. Той препоръча всяка община с население над 40-50 хиляди жители задължително да има 4-5 човека, работещи по европроекти. Като разбра, че в Ловеч те са 13, министърът поздрави кмета с думите: „Много амбициозно!”

На изпращане Томислав Дончев получи още един подарък от домакина на срещата,  кмета на Ловеч Минчо Казанджиев и от председателя на общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова – картина с Римската баня. Старата градска баня в Ловеч е част от един от амбициозните проекти на община Ловеч – „Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч”.

Казанджиев гарантира пред колегите си, че Областният информационен център ще е полезен за ползвателите от всички общини в Ловешка област. Той е създаден по проект „Изграждане и функциониране на Областен информационен център в община Ловеч“ с бенефициент община Ловеч. Проектът е финансиран по оперативна програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

2 коментара

1 споменаване

  1. Не става ясно от статията точно каква ,ще е ролята на този център.

  2. Ще раздават портфейли от рециклирани материали и ще разказват какво са сънували те и управниците ни за 100% усвояемост на еврофондовете. На мен не ми стана ясно само едно. Какво има предвид г-н министъра като казва, цитирам: „…предвид населението на Ловешка област това е наистина добър резултат“. Като отчетем факта, че населението на практика е изолирано от участие по усвояване на тези еврофондве, остава другото – на това население и тези проекти са му много. И населението като чукчата ще трябва да изпитва чувство на глад, студ и голяма благодарност. 🙂

  3. „Бойко Борисов ще влезне в историята като добър и всеодаен държавник за съответният период. Крайно време е да престанеме да хулиме родината и държавниците си… Който не е доволен може да напусне страната. Никой не го спира. А тези които само мрънкат и не допринасят нищо за подобряване на нещата, хулят родината с обидни думи трябва да и се отнеме гражданството и бъдат експулсирани от БГ.“

%d блогъра харесват това: