Министърът на културата Боил Банов: В Ловеч се случват нещата и затова ще помагаме

Прочетено2164пъти

Видях, че тук се случват нещата и затова министерството ще помага, каза вчера, 1 юни, министърът на културата Боил Банов, който бе на посещение в Община Ловеч. Той бе посрещнат от кмета Корнелия Маринова и заместник-кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев. В срещата взе участие и областният управител Георги Терзийски. Представителите на институциите в Ловеч повече от час задаваха въпроси и изказваха мнения, като за първи път от много година те се бяха събрали заедно по такъв повод – състоянието на културата.

Проблеми на нормативната база при музеите, увеличаването на единния разходен стандарт при читалищата, поддръжката на материалната база в театъра и читалищата, осигуряване на фонд и проекти за финансиране,  глобалните библиотеки, попълване на картинния фонд на художествените галерии  – тези проблеми поставиха ръководителите на културните институции. Получи се откровен и съществен диалог между заинтересованите страни. Министър Банов подчерта, че в Ловеч прави първата подобна среща в страната, но той ще посети и останалите областни центрове. „Имам намерение тези срещи да не са инцидентни, а сред 6 – 7 месеца отново да се срещнем и да видим какво се е променило“, подчерта Боил Банов.

„Най-важното е, че тук видях едно ползотворно сътрудничество между общината и институциите. Всички чути изказвания бяха, че се работи много сериозно. В министерството считаме така – помагаш там, където има желание и усилия да се случват нещата. След като Общината така помага на културата и не разделя учрежденията на държавни и общински,  ние също с радост ще съдействаме на всички инициативи“, допълни той.

Министър Боил Банов бе поканен от кмета Корнелия Маринова да бъде патрон на честванията през юли и август на 830 години от неуспешната обсада на Ловеч от византийския император Исак II Ангел и началото на Второто българско царство. Това ще стане, като Боил Банов изяви желание да присъства на някое от много събития в специалната програма.

На финала кметът Корнелия Маринова подари на госта икона на Свети Преподобни Иван Рилски, изработена от местен майстор.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b8%d0%bb-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b2-%d0%bb/

7 коментара

Skip to comment form

  1. Какви неща се случват,освен,че всеки ден си заминават хора?!?!

  2. Kakvo se slu4va nihtoooo polojitelno

  3. Как да не се случват? От областен град постепенно ще станем община.

    1. Много точен извод!Само едното затриване СЕ СЛУЧВА в Ловеч!

  4. а свиването на безработицата и разбиване на договорката за еднакви заплати в града ?

  5. КАКВО СЕ СЛУЧВА ??? ОСВЕН ДА СЕ СЪСИПВА И УНИЩОЖАВА ГРАДЪТ , НИЩО ДРУГО НЕ СЕ СЛУЧВА !!!

  6. Духовият оркестър се разпада. Петдесет годишна история ще изчезне. Ловеч е люлка на музикалната култура ,но е на път да остане без представителен оркестър. Жал мие. Гледах ги на втори юни с много минорно чувство. Има ли обяснение за това ,отговарящия за културата в града,господин В. Христов? 🙁