юни 02 2017

Министърът на културата Боил Банов: В Ловеч се случват нещата и затова ще помагаме

Прочетено1751пъти

Видях, че тук се случват нещата и затова министерството ще помага, каза вчера, 1 юни, министърът на културата Боил Банов, който бе на посещение в Община Ловеч. Той бе посрещнат от кмета Корнелия Маринова и заместник-кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев. В срещата взе участие и областният управител Георги Терзийски. Представителите на институциите в Ловеч повече от час задаваха въпроси и изказваха мнения, като за първи път от много година те се бяха събрали заедно по такъв повод – състоянието на културата.

Проблеми на нормативната база при музеите, увеличаването на единния разходен стандарт при читалищата, поддръжката на материалната база в театъра и читалищата, осигуряване на фонд и проекти за финансиране,  глобалните библиотеки, попълване на картинния фонд на художествените галерии  – тези проблеми поставиха ръководителите на културните институции. Получи се откровен и съществен диалог между заинтересованите страни. Министър Банов подчерта, че в Ловеч прави първата подобна среща в страната, но той ще посети и останалите областни центрове. „Имам намерение тези срещи да не са инцидентни, а сред 6 – 7 месеца отново да се срещнем и да видим какво се е променило“, подчерта Боил Банов.

„Най-важното е, че тук видях едно ползотворно сътрудничество между общината и институциите. Всички чути изказвания бяха, че се работи много сериозно. В министерството считаме така – помагаш там, където има желание и усилия да се случват нещата. След като Общината така помага на културата и не разделя учрежденията на държавни и общински,  ние също с радост ще съдействаме на всички инициативи“, допълни той.

Министър Боил Банов бе поканен от кмета Корнелия Маринова да бъде патрон на честванията през юли и август на 830 години от неуспешната обсада на Ловеч от византийския император Исак II Ангел и началото на Второто българско царство. Това ще стане, като Боил Банов изяви желание да присъства на някое от много събития в специалната програма.

На финала кметът Корнелия Маринова подари на госта икона на Свети Преподобни Иван Рилски, изработена от местен майстор.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b8%d0%bb-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b2-%d0%bb/

Коментари

 1. Ivaylo Vasilev каза:

  Какви неща се случват,освен,че всеки ден си заминават хора?!?!

 2. Neli Stoianova каза:

  Kakvo se slu4va nihtoooo polojitelno

 3. Poli Vulcheva каза:

  Как да не се случват? От областен град постепенно ще станем община.

  1. Kiril Georgiev каза:

   Много точен извод!Само едното затриване СЕ СЛУЧВА в Ловеч!

 4. Alexandar Petrov каза:

  а свиването на безработицата и разбиване на договорката за еднакви заплати в града ?

 5. КАКВО СЕ СЛУЧВА ??? ОСВЕН ДА СЕ СЪСИПВА И УНИЩОЖАВА ГРАДЪТ , НИЩО ДРУГО НЕ СЕ СЛУЧВА !!!

 6. Venci Iliev каза:

  Духовият оркестър се разпада. Петдесет годишна история ще изчезне. Ловеч е люлка на музикалната култура ,но е на път да остане без представителен оркестър. Жал мие. Гледах ги на втори юни с много минорно чувство. Има ли обяснение за това ,отговарящия за културата в града,господин В. Христов? 🙁

%d блогъра харесват това: