Дек. 09 2013

Милко Недялков: Читалище „Възраждане 1923“ е гордост за област Ловеч

Прочетено919пъти

oulesidren812133Лесидренското читалище отпразнува своя 90-годишен юбилей

90 години от създаването си отпразнува читалище „Възраждане 1923“ – Лесидрен. С богата програма, препълнен салон и много емоция културните дейци на селото и региона създадоха истински спектакъл.

Областният управител на Ловеч Милко Недялков връчи на юбиляра колекция от аудиодискове, придружена с поздравителен адрес. „С богатата си дейност читалището е гордост за област Ловеч. В размирните времена на 1923 година лесидренци са имали духа и желанието да създадат културно огнище, което да ни обединява и днес“. С тези думи губернаторът поздрави организаторите и многобройните гости на тържеството

oulesidren812135Сред официалните гости на събитието бяха и народният представител Корнелия Маринова, кметът на Угърчин Валентин Вълчев, зам.-кметът на Априлци Красимира Пенкова и кметът на Лесидрен Борис Нешев.

Начало на достолепния спектакъл дадоха най-младите самодейци – учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, предвождани от най-възрастния – гайдарят бай Кольо Малака. Последваха ги певческата група, клубът за народни танци и сатиричният състав при читалище „Възраждане 1923”, както и гостите от НЧ „Русковски” – Угърчин, и НЧ „Светлина” – Априлци, които със своите изпълнения допринесоха за празничното настроение. Поздрав от името на читалище „Съгласие 1869” – Плевен, поднесе малката грациозна балерина Ина Георгиева,  която е родена в Плевен, но чиито корени са от Лесидрен.

oulesidren812132Безкрайните изяви на лесидренските самодейци са свързани с художествено слово, театър, музика, танци. Театралната група събира най-артистичните представители на сцената. През годините те на почти професионално ниво пресъздават незабравими образи от постановки на класически автори. Успехите на театралния състав са освидетелствани с медалите и отличията, извоювани на окръжни и национални фестивали и конкурси. Не по-малко е присъствието на естрадно-сатиричният състав със своите забавни скечове, етюди и забавни сценки. Неизброими са всички имена на самодейните актьори от трупата при читалището, но незабравим ще остане лесидренският Парцалев – Иван Сирашки. Сатиричната дейност продължава и до днес.

oulesidren812131В киносалона при читалището са правени премиерите на едни от най-хубавите филми на големия български режисьор, родом от Лесидрен, Въло Радев.

Историята. През 1923 г. високо образованият и интелигентен учител Стоян Вътов Шаферски поканва будните лесидренци да основат читалище. На идеята откликват още 42 жители на селото, различни по занятие и обществено положение, но всички обединени от оня вътрешен плам към нематериалното, което движи света. Читалището получава с демократичния вот на учредителите своето име – „Възраждане”. И то поема по пътя на възраждането. Отначало читалището няма собствена база и е под наем в дюкяни, след това в общинската сграда, училището. През 1962 г. с желанието и дарителската подкрепа на цялото население се създава настоящият читалищен комплекс – с библиотека, киносалон, репетиционни, гримьорни, административна част. В последните години се изгражда модерна компютърна зала, оборудвана по програма „Глоб@лни библиотеки” и музейни експозиционни площи. Именно в тази база протича богатият творчески самодеен читалищен живот.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d1%8f%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5/

%d блогъра харесват това: