Международно занаятчийско изложение за Цветница 2013

Прочетено2830пъти

cvetnica27031019Тази година за втори пореден път ще се проведе международното занаятчийско изложение в дните на пролетния празник Цветница в Ловеч – 26-28 април. В традиционния занаятчийски базар се очаква да се включат над 70 майстори – занаятчии от градовете Троян, София, Панагюрище, Сливен, Стара Загора, Варна, като 20 от тях ще демонстрират на място своите умения. Всеки ще може да види и да участва на място в плетене на панери и кошове, изработка на дървени духови музикални инструменти и сувенири, детски играчки, помпони, кукли и животни. Ще видим още демонстрации на майстори-иконографи, дърворезбари и грънчари, изработка на изделия от кожа, на свещи, накити от костилки и семена, художествена керамика, чанове и много други.

За да е по-празнична атмосферата, участниците в занаятчийския базар ще бъдат облечени с елементи от народната носия, а стоките им ще бъдат разположени в шатри, където на видно място ще е изложено и майсторското им свидетелство.

         И тази година традиционно в базара ще се представят Дневният център за деца и възрастни с увреждания, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии. Читалища от община Ловеч пък ще представят традиционни женски занаяти, практикувани в обичая „Седянка“.

От побратимените на Ловеч градове участие са заявили занаятчии от Лавал, Франция, Лотошино, Русия, Ерфурт, Германия и Изяслав, Украйна. От град Лотошино ще се представят с декоративно-приложни изкуства и приготвяне на традиционните за руската кухня пелмени. Пелмените ще бъдат предлагани за консумация заедно с руска водка. Гостите от Германия ще демонстрират изобразителни изкуства (живопис, графика, илюстрации), а украинските майстори ще изработват гоблени с декорации от бисери и перли. Французите ще ни покажат приготвянето на френски шоколадови изделия.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%8f%d1%82%d1%87%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

1 коментар

  1. Няма друга Цветница като тази в Ловеч.

%d блогъра харесват това: