sreshta1805133В периода от 13 до 16 май 2013г. в Ловеч се проведе третата поред среща на участниците в международния проект “This is us; our place, our culture”, реализиран от  сдружение “Екомисия 21 век”.  В нея се включиха организации от Хърватска, Полша, Португалия, Великобритания, Исландия, Босна, Литва, Румъния и България. Срещата започна  с Международна конференция за доброволчество, която бе открита от кмета на Община Ловеч г-н Минчо Казанджиев. Той приветства  участниците от международната група, които представиха в Ловеч добровочески практики. Казанджиев подчерта, че форумът се провежда между две светли за Ловеч дати – 11 май – Деня на Ловеч и 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и така доброволчеството, особено в областта на културата, се вписва ярко в събитията. „Освен споделянето на добри практики, освен придобиването на нови знания днес тук ще се случи и нещо друго важно – каза още кметът – затвърждаване на приятелството между отделните страни и нови запознанства.“   Гост на конференцията беше управляващия посолството на Република Португалия у нас Луиш Фераш. Той разказа за изградените още преди 150 години асоциации на пожарникарите в Португалия, които работят на базата на доброволчеството под контрола на правителството.

В програмата на участниците бяха включени още уроци по български език, уъркшопове по грънчарство и рециклиране, а също така им бе дадена възможност да приготвят свои традиционни ястия, от които всички успяха да опитат.
Проект “This is Us; Our Place! Our culture!” е финансиран по секторна програма “Грюндвиг”, “Партньорства за познание” от Център за развитие на човешките ресурси.