Масови протести в цялата страна срещу сметките за ток и парно

Прочетено2359пъти

Ето какво се случи днес в страната:

protest1002131ДАРИК

В 15 града днес недоволни от високите сметки за ток и парно граждани излязоха на протести. Призивите им бяха да се спрат своеволията в държавната политика в областта на енергетиката.

Близо 1000 души се събраха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в столицата. Около час протестиращите чакаха министър Делян Добрев да излезе и да разговаря с тях. Той покани някои от тях на среща в министерството, но те настояха да излезе пред множеството.

Когато той се появи пред сградата и се приближи до протестиращите, обграден от медиите, недоволните граждани разкъсаха загражденията и започнаха да го замерят със снежни топки. Делян Добрев беше уцелен няколко пъти в лицето, удари получиха и журналистите около него.

Тогава жандармеристи и полицаи успяха да издърпат министъра от тълпата и да го приберат в сградата. Органите на реда грубо избутали журналистите, съобщи репортерът на Дарик. След това протестиращите продължиха към Народното събрание и Столична община.

Това е поредната активност на гражданите на София, след като на 20 януари изгориха декемврийските си сметки за парно пред Столична община. В столицата някои от абонатите на „Топлофикация” получиха фактурите си за декември със значително увеличение на разхода, като при някои увеличението беше със 100% спрямо декември 2011-а. Много оплаквания срещу сметките за ток, изпратени от ЧЕЗ, в Благоевград, Гоце Делчев, Шумен, Сандански и Петрич. Недоволните клиенти на компанията гориха на публични места сметките и обявиха, че няма да ги платят.

Протестът във Варна срещу високите цени на тока се превърна в шествие, в което се включиха около 1000 души. Бунтуващите се хора блокираха пътя Варна-Бургас. По Аспаруховия мост движение няма. Охраняващите протеста полицаи не успяха да осигурят поне едното платно на моста, тъй като хората спират всеки автомобил. Единствено бременна жена на път за болницата бе допусната.
Около час преди това възрастен мъж запали демонстративно сметката си за ток, лягайки на пешеходната пътека пред общината, което взриви тълпата. Примера му последваха още няколко души.

Стотици добричлии се включиха в протеста срещу високите сметки за ток и монопола на енергоразпределителните предприятия. Протестиращите в Добрич се събраха пред храм „Свети Георги”, след което шествието потегли по пешеходната зона до сградата на Енергото. Под звуците на тромби множеството скандираше „Мафия” и „Монополите вън”, като полицията отцепи едното платно на бул.„25 септември”. Пред входа на Енергото хората изсипаха жълти стотинки.

Добричлии подкрепиха исканията на националния протест – национализация на енергоразпределителните дружества; премахване на всички посредници, като НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията, произведена от АЕЦ Козлодуй, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.
„Не е нормално да има посредници и токът да се продава на цени 17-18 ст., при минималните ни заплати”, заяви един от протестиращите. Според друг сегашното положение се дължи на трупани с годините грешки, но чашата вече е преляла.

„Не разбирам каква ми е реалната цена на тока. Не разбирам колко киловата съм потребила, но трябва да платя, защото иначе ще ми отрежат тока. Аз съм много гневна, имам задължения и нямам никакви права, държавата я няма”, сподели жена. Според друга всички правителства назад във времето имат вина за скъпия ток.

Около петстотин души в Бургас се събраха на протест срещу ЕVN, който беше част от националния надслов „Да запалим монополите“. Те хвърляха жълти стотинки по сградата на електроразпределителното дружество, за да му съберат пари да напусне България.

Недоволните одобриха декларация до Министерския съвет. Документът съдържа искане за проверка на дейността на трите ЕРП- та: EVN, ЧЕЗ и EON и затова се поставя краен срок 28 февруари. Ако той бъде преминат без резултат, следва протест за оставка на кабинета.
100-ина души в Русе се събраха по обяд на протест срещу високите сметки за ток. Те поставиха транспаранти с надписи като „Енерго Про – изхвърли боклука” и „Енерго Про – Опасно за нас” пред входа на централния офис на Енергото на улица „Мостова” в крайдунавския град.

Протестиращите скандираха: „Паразити” и изказаха възмущението си от високите сметки за ток през този месец. Събралите се русенци коментираха, че сметките им са двойни по-високи от предходния месец. Част от протестиращите обясниха, че се отопляват с камини и с парно, а въпреки това имат големи суми за електроенергия.

В Монтана разгневени граждани замериха с яйца сградата и охраната на ЧЕЗ-Електроразределение. Около стотина души се събраха днес по обяд пред офиса на монополната фирма, за да изразят протеста си срещу необяснимо високите, по общо мнение, сметки за ток. Множеството хора бе добре охранявано от полицията и жандармерията, но представители на монополното дружество така и не се появиха. Недоволството си протестиращите изразиха първо като показно изгориха изпратените им фактури със сметки си за ток и след това замериха с яйца сградата на фирмата.

В Лом около 400 души се подписаха в подписка за разтрогване на договора, с които е продадена електроразпределителната мрежа на чешкия инвеститор.

Над 2000 души протестираха срещу енергоразпределителното дружество EVN в Пловдив. Недоволните от високите сметки за ток се събраха пред Централна поща в града, след което преминаха на шествие до централата на австрийската комания. Част от протестиращите подпалиха сметките си за ток и хвърляха жълти стотинки по сградата на EVN.

Хората скандираха „Мафия“, „ЕВН вън“, „Австрийци-фашисти“, част от тях се бяха подготвили и с плакати – „ЕВъН“, „Енергийни Вампири Не търпим“ и други. Пловдивчани поискаха национализация на енергоразпределителните дружества. Част от протестиращите решиха да не плащат сметките си, като се включат в подписка за национализацията на енергоразпределението.
Два автомобила на енергоразпределителното дружество – „Рено Меган” и „Форд Фиеста” са изгорели тази нощ, съобщиха от полицията. Те са били паркирани в пресечка до сградата, където по обяд се събраха и протестиращите. От дружеството съобщават, че са предоставили на полицията видеозапис с две маскирани лица, които подпалват колите.

Във Велико Търново десетки се събраха пред касите на Е.ОN в старата столица, за да протестират срещу високите сметки за електроенергия. На протеста имаше и хора с побелели коси, които настояха България да си върне контрола над енергетиката, защото тяхното поколение е сторило централите и преносната мрежа. Освен това в страната има достатъчно хора, които могат да управляват процесите, смятат те. Според тях нещата ще се оправят с дърво.

Едва петдесетина души протестираха и в Стара Загора срещу високите сметки за ток. Те се събраха пред енергоразпределителното дружество в града. Протестът премина спокойно, липсваха скандирания, лозунги, както и представител на дружеството, чиято врата беше заключена в неделния ден. Няколко възрастни жени, които бяха разбрали от медиите за събитието си донесоха фактури, в които посочиха удвоените според тях сметки.

„Да си ходят. Не ме интересува какви са. Искаме енергоразпределителните дружества да бъдат държавни и да плащаме реални сметки за ток”, бяха исканията на присъстващите.

Малко над 100 кърджалийци, недоволни от високите сметки на тока, излязоха на протест пред паметника на Васил Левски в центъра на града. Преобладаваха възрастните хора. Не липсваха и млади обаче. Те издигнаха лозунги „Стига скъп ток“, „Стари хора, стойте на студено“, „Ел. консумацията води до празен портфейл!“ , „Докога народа в неведение!“.

Съпричастни към протеста в Кърджали бяха и от гражданско сдружение ДНЕС. „Ако един пенсионер получава 180 лева пенсия и трябва да плати 120 за електроенергия, как ще преживява той? И къде е ролята на държавата като регулатор? Защо много други сфери се регулират, тока не?“, попита риторично координаторът на ДНЕС Димитър Илчев.

Според него в момента правилата в България са такива, че защитават монополистите, а не правата на обикновените граждани. По думите на Илчев не е реално обяснението от страна на ЕВН, че отчетеното за последния месец е за по-дълъг период, смята координаторът на движението Димитър Илчев. По думите му хората недоволстват от обстоятелството, че за декември имат една сума, а за януари 3 или 4 пъти по-висока сметка. Гражданско движение ДНЕС ще внесе декларация при областния управител и ще търси нейното съдействие и подкрепа на подписката, в която се включиха близо 10 000 граждани срещу естествените монополи.
Над 3000 души се включиха в третия пореден протест срещу високите сметки за ток в Благоевград. Протести се проведоха и в Сандански, Петрич, и Гоце Делчев.

Гражданите в Благоевград се събраха пред клиентския център на електроразпределителното дружество, откъдето със скандирания „Мафия”, „България за българите” и „Да изгоним ЧЕЗ от България”, те поеха и преминаха през полицейската дирекция, продължиха по главната улица на областния център, преминаха през площада, пред сградата на Община Благоевград и отново стигнаха до центъра за клиенти на електроразпределителното дружество. Протестиращите настояха за отговорност, както от ЧЕЗ, така и от управляващите.

Те се заканиха, че ако не бъдат чути, ще се стигне до граждански неподчинение. „Ще блокираме Е-79. Всеки ден ще е така до победата”, скандираха недоволните клиенти на електроразпределителното дружество.

Организаторът на протеста и председател на гражданско сдружение „СИЛА”-Благоевград Людмила Манова обяви, че в понеделник ще стартира и подписка за провеждането на Национален референдум, с който да се потърси мнението на гражданите, дали ЧЕЗ трябва да си отидат от България. В знак на протест срещу чешкото дружество, събралите се над 3000 души изпяха химна на България. Освен това по време на шествието звучаха и възрожденски песни, сред които бе и „Боят настана”.
Сред дошлите, да изкажат несъгласието си с политиката на електроразпределителното дружество, бяха и представители на политически партии, които опитаха да политизират шествието, чрез издигнати транспаранти. Те обаче веднага бяха свалени от организаторът на инициативата Людмила Манова. „Няма да допуснем партии да си правят ПР на гърба на потърпевшите от ценовата политика на ЧЕЗ Това е изцяло граждански протест”, бяха категорични организаторите на инициативата.

По време на шествието гражданите отново се заканиха да не плащат високите си сметки за ток. „Никой да не плаща ток, нека да са в шок”, скандираха още, събралите се на протеста. Следващата инициатива, свързана с недоволството на гражданите от високите сметки за ток е насрочена за 11 февруари от 18.00 ч., пред сградата на Община Благоевград.

Над 3000 души се събраха и на протеста срещу високите сметки за ток в Сандански. По време на шествието бяха задържани 8 души, като 7 от тях бяха арестувани за неспазване на полицейско разпореждане, а 1 за неносене на лична карта.

„Протестиращите бяха прибрани в полицейското управление, защото са преминали по главен път Е-79, на записите обаче ясно се вижда, че те са пресекли пътя на пешеходна пътека, оттук нататък разследващите органи трябва да кажат дали има нарушение на закона“, коментира за Дарик организаторът на протеста в Сандански Вангел Цилев.

По думите му всички задържани вече са освободени от районното управление в курортния град. Шествието, което започна в 11.00 часа, продължи близо два часа. Освен задържането на осемте протестиращи, не са регистрирани други проблеми свързани с реда в общината. За момента не е ясно кога ще бъде следващия протест в Сандански. „Всеки момент ще излезем с решение, за това кога ще бъде следващото шествие, свързано с недоволството на гражданите от високите сметки за ток“, каза още Вангел Цилев.

Над 100 души протестираха в центъра на Кюстендил срещу монополът на ЧЕЗ в Югозападна България и високите сметки за ток. Над 800 души подкрепиха подписка за развалянето на концесионния договор с ЧЕЗ. Исканията бяха свързани с национализация на енергоразпределителните дружества; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията произведена от АЕЦ Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

Протестиращите в Кюстендил искаха и яснота за това как се изчислява точката във фактурите „непредвидени разходи“ и къде отиват тези пари.
Исканията към енергийния сектор са: национализация на ЕРП-тата; премахване на всички посредници – НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй”, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за” индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите; уредите да отчитат в МВт/ч; реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b2-%d1%86%d1%8f%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83/

2
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of
Илиян Пеевски
Guest
Илиян Пеевски

„Няма да допуснем партии да си правят ПР на гърба на потърпевшите от ценовата политика на ЧЕЗ Това е изцяло граждански протест” – казва г-жа Манолова. А къде беше г-жа Манолова, когато 7 години една политическа партия /САМО една политическа партия/ искаше от правителствата и ДКВЕР и внасяше предложения в НС тези ЕРП-та на чужди фирми да бъдат изгонени от България? Кога точно загряха реотанчетата на тази г-жа Манолова, че тези фирми изпомпват парите на България и българите? Поне едно „благодаря“ заслужаваше ПП Атака за многогодишната си борба и реални действия срещу тези чужди ЕРП-та, а не пренебрежение и слагане… Read more »

%d блогъра харесват това: