Дек. 08 2015

Ловчалията Мартин Маровски атакува един от най-екстремните върхове на планетата – Серо Торе в Патагония

Прочетено5546пъти

martinmarovski812155На първи декември за Патагония замина българска експедиция ръководител, на която е Мартин Маровски от клуба за екстремни спортове „Планински Ангели“ Ловеч. Основните цели на експедицията са изкачване на Серо Торе и някоя от кулите на Торес дел Пайне, които нямат българско изкачване, както и прокарване на премиерен маршрут по масива Фиц Рой.

Серо Торе е зашеметяващо заострен скален връх в Патагония – южната част на Аржентина и Чили, той е смятан за един от най-трудните за изкачване върхове в света. Въпреки неголямата си височина от 3128 м. върха изправя пред алпинистите различни по характер трудности. От техническа гледна точка той предоставя условия, които са характерни и неповторими никъде в планините по света това са комбинирания скално-микстов терен съчетан с фирнован (заледен) сняг, задържащ се по отвеса без да се свлича. Свирепите метеорологични условия образувани от въздействието на въздушните маси от Тихия и Атлантическия океан, които тук се срещат, близостта до Южната полярна шапка, ветровете достигащи 200 км/ч правят изкачванията в този район почти невъзможни.

martinmarovski812151Мартин Маровски е многократен републикански шампион по алпинизъм, два пъти носител на престижната годишна награда за алпинизъм на БФКА, треньор и преподавател по алпинизъм и ски, член на международната планинска асоциация Union International Mountain Leaders Association, член на комисия „Алпинизъм“ при БФКА, автор на голяма част от най-трудните зимни и летни катерачни маршрути в България и Македония, изкачил е голяма част от емблематичните стени в Алпите, има изкачвания в Перуанските Анди и Хималаите.

Преди тръгването Мартин Маровски сподели, че ако експедицията осъществи целите си българския стенен алпинизъм ще получи голямо международно признание и ще даде тласък на родното big wall катерене.

Малко преди отпътуването на алпинистите в катедралния храм „Св. Троица“ град Ловеч по традиция бе отслужен молебен за успех на българската експедиция.

Очаква се алпинистите да се завърнат в България в началото на февруари 2016 година.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%b5/

Коментари

  1. Успех

  2. Да,успех!

%d блогъра харесват това: