Ловешки педагог бе обучител на семинар за превенция на насилието

Прочетено1227пъти

Жанина Илиева

Галя Баева, учител по психология  и философия в Гимназията да чужди езици в Ловеч, взе участие като обучител в семинар  на тема „Ролята на учителя за превенция на насилието в училищата“ в Германия. Семинарът се проведе в Центъра за квалификация на учители в Бадвилбад, провинция Баден Вюртемберг. Галя бе сред тримата учители, които водиха обучението, което е по програма „Песталоци“ на Съвета на Европа. В обучението участваха представители от Беларус, Унгария, Италия, Франция, Латвия, Грузия, Босна и Херцеговина, Гърция и Германия.  Задачата на преподавателите е била да не използват лекциите и фонталното преподаване, а само интерактивни методи и практически упражнения. Моделът на обучение, по който Галя Баева е работила по време на семинара, е създаване на разбиране и чувствителност към насилието, причините за него и необходимите знания на учителя за справяне с проблема за насилието.

Едно от важните неща, които са във възможностите за намеса от страна на учителите, е сплотяването на класа чрез методи за съвместно създаване на правила , изграждане на общи цели на групата, обучение в толерантност, каза Галя Баева. Според нея, чрез тези подходи се предотвратява пасивността на учениците, които попадат в ролята на наблюдатели, които могат да повлияят на изхода при даден акт на насилие.

Галя Баева посочи още, че всички немски учители преминават различни обучения, тренинги по темата за насилието и правят множество училищни и междуучилищни проекти за справяне с проблема. Темата за насилието в училищата е поставена и от Съвета на Европа като една от централните теми, по които трябва да се предизвика и подпомага активността на заетите в образованието.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b3-%d0%b1%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

%d блогъра харесват това: