Ловеч отбеляза Националния празник на България Трети март

Прочетено884пъти

Ловеч отбеляза Националния празник на България Трети март, на който се навършват 140 години от Освобождението. Тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя по обяд пред паметника на Тодор Кирков в кв. „Вароша“.
Трети март е свещена дата за България, отбеляза в тържественото си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни големият ентусиазъм на българите в борбите за освобождение от османско владичество и участието на ловчалии в битките.
„Днес почитаме героизма, подвига на нашите освободители, защото Руско-турската война е пълна с безброй величави моменти и всеки един от тях е извор на гордост и самочувствие за всички нас“, каза още Корнелия Маринова.
Сред официалните лица на празника бяха Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството, народният представител от Ловешки избирателен район Милко Недялков, Георги Терзийски – областен управител на Област Ловеч, представители на Ловчанското духовенство и военните гарнизони.
Последва военен ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника, след който много деца и граждани също положиха цветя.
По-рано в църквата „Света Троица“ бе отслужена панихида и благодарствен молебен за загиналите за Освобождението на България. Присъстваха кметът Корнелия Маринова, заместник-кметовете Цветан Георгиев, Даниел Колев и Венцислав Христов, както и Даниела Събева, заместващ председател на Общински съвет.
Венци и цветя бяха поднесени на паметника на загиналите ловчалии в двора на храма и на паметната плоча на Цачо Шишков. Ученици и граждани поднесоха венци и цветя на „Кървавия камък“ в кв. „Дръстене”, на паметниците на Алеята на българо-руската дружба и на паметника на Васил Йонков – Гложенеца в парка „Стратеш“ , на Белия паметник и на Черния паметник.
В тържествения ритуал участваха Общински духов оркестър с диригент Тотко Рогашки и военно формирование 38220 – Плевен. Стихове рецитираха възпитаниците на Основно училище „Христо Никифоров“ Габриела Кушева от първи клас, Росина Нановска и Ивайла Цачева от втори „в“ клас и Ана Цветкова от пети „а“ клас.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd-2/

%d блогъра харесват това: