Ловеч е домакин на Третата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”

Прочетено1532пъти

muzeivlevski302142Елена Георгиева, Регионален исторически музей – Ловеч

На 11, 12 и 13 юни Регионален исторически музей – Ловеч, и Община Ловеч в партньорство с Министерството на Културата на Република България, Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразително изкуство”, и с Българския национален комитет на ИКОМ /Международен съвет на музеите към ЮНЕСКО/ организират Третата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”. Тя ще се проведе за пръв път извън София. Домакини на първите две срещи са били Националният музей „Земята и хората” и Националният политехнически музей.

Подтемите за презентациите на музейните специалисти за тази година са „Туризмът между атракциите и музеите” и „Личностите на България – забравени или неоценени”. Националната среща се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България.

Свързаните с националната среща събития в Ловеч започнаха в началото на май с откриването на изложбата „МК „Балкан” – забравената българска гордост”, на която домакин бе и „Балкан – АД” – Ловеч, и съвместната изява „Съкровища от Ловешко – Светиня от Атон” на Регионален исторически музей – Ловеч, и Регионален исторически музей – Перник, с домакин областният управител на област Ловеч. Двете изложби все още могат да бъдат разгледани в изложбена зала „Покрит мост” и в сградата на Областна администрация – Ловеч.

Като домакин и организатор на Националната среща Регионален исторически музей – Ловеч, ще участва с презентации и в двете подтеми – „Корени в миналото, мостове към бъдещето” и „Музикалното дело на капитан Камен Луков – капелмайстор на 34-ти пехотен Троянски полк”. Със своя презентация ще участва и Художествена галерия – Ловеч, която е със статут на музей.

За участие в срещата са поканени над сто музейни специалисти от цялата страна, научни работници, университетски преподаватели, студенти, преподаватели в НПО и бизнес организации, имащи отношение и подкрепящи каузата на културното наследство.

Официалното откриване на националната среща в Ловеч е на 12 юни в 9 ч.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0/

1 коментар

1 споменаване

  1. Прекрасно!

  2. Къде са оригиналните вещи на Левски ?Защо са подменени с нови ?

%d блогъра харесват това: